Става и така, но не и с тазгодишни отводки.
Преглед за печат
Става и с тазгодишни отводки направени на 15 Юни едната, другата малко по-рано. Подхранвал съм само първите 1-2 седмици с по 300-400 мл през 2-3 дни.
В понеделник изцентрофугирах 1 магазин от едната отводка и 6 рамки от другата. Останаха по още 2-3 рамки в магазините на отводките(сложих и втори магазин на по-силната), но реших да не ги центрофугирам, защото имаше много малко запечатано по тях. Ако решат да си го вземат за тях...
Третата ми отводка направена на 28 Юни е слабичка и не съм сигурен за бъдещето и догодина, но скоро ще започна да я подхранвам с инвентиран сироп и се надявам да оцелее.
Аз не вадя мед когато храня за да е чист меда. Спирам храненто и слагам медовия корпус и каквото съберат толкова имам си редовни клиенти и не искам да и продавам преработена захар.
До като хранех отводките през ден градиха и осеменяваха пита и нямаха никави запаси, по 1 пита максимум с мед всичко се обръщаше в пило и 20 дена преди слъчногледа спрях да храня и слоих медовия.
Какво правят в Европа, Китай, САЩ или някои други страни се вижда на клипчетата в YouTube. Какво правим ние? Трябва ли и ние да бъдем като тях - да наливаме сиропа с цистерната? Нека един път да бъдем различни. Ако пчелина се регестрира за биопроизводство на мед тогава какво правим? "= биологичното пчеларство изисква такова управление на кошерите и пчелните семейства, което да натрупва достатъчно мед и прашец, така че да не се подхранва. Ако се налага подхранване, то да става само с пчелен мед;"-цитат от една наредба. Значи, че трябва да се справяме и без помощта на сиропа. Значи, че трябва да имаме и високи добиви. А как ще го постигнем без така лесния начин- наливаш и си пееш, а после математиката е лесна - 20, 30, 50, 100 от кошер. Както беше трудна тази година ходи ми ги изкарай да видим как ще стане магията. Питаме се защо цената на меда е ниска- ами отговора е ясен. Потърсете в нета колко струва горски мед в Москва и защо е толкова?
Колега за да бъдеш коректен кажи на колко пити си правил отводките? Моите съм ги правил на Гергьовден на по 2-3 пити, от тези на 2 пити мед не чакам, добре е че поне ще ги зазимя като хората, а тези на 3 ги подсилих с по една пита пило след като майката започна да снася и някой вече са втори магазин, но имам и такива дето не са разбрали че им го слагам, така че .....
За отводки си трябва хранене особено тази дъждовна година. Аз ги направих с по 3 пити пило и една мед след 20 дена нямаха грам мед ако не бях започнал хранене щяха да умрат. След това през ден хранене и пак никакви запаси.
Nik_m от кои корпус на отводки вади мед.
Едната отводка я направихме на 6 рамки а другата по-ранна беше на 5 като дойде при мен, предполагам е направена на 4 рамки.
Всъщност според мен най-важно е не на колко рамки са били отводките, а какво е имало на тях :) и след това разбира се как са се развили в последствие.
При корпусните няма плодник майката ако не я ограничиш работи където и хареса 1,2,3корпус.
Вадя от всякъде като преценявам да има достатъчно запаси и за пчелите.
Тези на 2 корпуса бяха ограничили яко майката, но нямах с какво да ги разширя.
До някъде - да, но не е точно така. В биологичнот пчеларство също може да се ползва захар, но трябва да е 15 или повече дни преди медосбора, и да е биологична захар. Едва ли някой би давал - аз в магазин не съм срещал такава, но ако има сигурно ще е кажи-речи на цената на меда.
А, има и една друга вратичка в наредбата която цитираш - при положение, че пчелите са застрашени от глад, и с разрешението на био-сертифициращият орган(фирма) може да се извършва и подхранване с обикновенна захар.
И къде им излизат нещата на био-то?!? - има една фирма "специализирана" в търговията(изкупуването) на био мед. Същата купува и не био мед, а за биото дава с 5% по-висока цена, като им го взима меда на "отговорно съхранение" и плаща след няколко седмици(до 40 дни).
Та значи аз не си храня пчелите със захар (само отводките за да им помогна малко) и моя мед не е БИО, а те могат да ги хранят със захар и тогава техния е БИО. И какво излиза - както казваше един наш колега от нашия край "все мед". Само, че на мен го плащат по 4.20, а на биото двойно и тройно. Да - какво ли се чудя- просто забравих в коя държава живея.
Това го намерих в нета с първото натискане на клавиша, на въпроса - цена на биологичен мед.http://www.fermer.bg/%D0%BC%D0%B5%D0...-news3540.html. Като гледам написаното и казаното от колегата Костадинов- точно два, три пъти.
При мен положението е същото храня само отводки или семесйтва от който не вадя мед и за какво, колеги хванаха тази година по 50кг. от кошер.
Започвам да се замислям дали да не отделя 10 кошера и да ги използвам да порадвам меда на дребно а на останалите с захар. Просто на тази цена на която изкупуват меда на едро не си заслужава да им продаваш чист мед.
Да попитам?Някой вадил ли е мед само от захар,и какъв е рандемана.Защото от подхранването което правя,не натрупват кой знае колко.
Тази тема отива доста неподходяща посока. Предлагам да се спрете.
Колеги то ако от захар ставаше мед всеки втори бьлгарин щеше да е пчелар. По тарикатльк няма кой да ни бие. Захарта ще я вземат само за развитие и няма да я натрупат. Ще имате много пчели и много разходи за захар и малко мед. Освен това така ще ги амортизирате и болести ще им докарате.
Американците като фалират захарните плантации тия цени на захарта ще ги сьнуваме.
Изключително силен финал на сезона, на повечето кошери сложих втори магазини, а пашата я чакам още поне десетина дена. Даже и "Гергьовденските" роеви отводки се представят подобаващо някой също с по два магазина мед, а като гледам с каква скорост пълнят тези осем рамкови магазинчета може и по три да дадат.
Преди няколко дена извъртях меда, днес проверих да видя дали са почистили добре питите и гледам заредили пак нектар.
Запалих колата и обиколих блоковете и от другия край не селото един блок с късен слънчоглед. Мислех че е приключила пашата и се готвех за третиранията, но ми объркаха плановете, ще трябва да извъртя още някоя пита с мед да свалят нектара.
Колегите с късна паша извадиха късмет тази година. Аз не мога да се сетя вече кога свърши слънчогледа, май беше към 12 юли. От тогава насам само бодил и плевели, които от 3-4 дена приключиха окончателно. Цяла България е в кал а на югоизток суша та суша.
Това е добре. Поне на югоизток няма да се оплакват от CCD.Цитат:
Цяла България е в кал а на югоизток суша та суша
Колеги, каквото и да си говорим е важна пашата в региона. За съпоставка при направените отводки на по 4 рамки пило и маточници люпещи се към 12-15.06.2014г на основния си пчелин "дръпнах" по 3-4 запечатени рамки с мед. В същото време закарах 8 такива отводки на пчелина на един мой приятел, където около него бе МОРЕ от слънчоглед с цел там да се оплодят майките и да "сменя кръвта", та от тези отводки извадих 6 тенекета с мед! В същото време пича от 32 кошера до момента извади 58 тенекета с мед, като му предстой още едно вадене. Селото е Буковец, Видинско !!!
Приключих с прехвърлянето на кошери от военни сандъци в постоянните им жилища и с подреждането на всички семействата, сложих лентите и сега ги оставям на спокойствие да се подготвят за зимата.
Само ще им дават по малко сиропче да са доволни, че толкова приятно се работи като не ми обръщат внимание, не помня от кога не са ме жилили.
Ние тази сутрин приключихме със свалянето на магазините, до ден два ще извадим меда малко почивка и правиме прегледите, слагаме лентите, мишобраните, измиваме хранилките и излизаме в отпуска :laughing: При свалянето на магазините открих две семейства без майки та ги обединих с други, но една отводка не съм я видял понеже нямаше магазин и разбрах че е била без майка чак когато я нападнаха и започнаха да изкарват восък на прелката blush;
Изпреварил съм те! Вече кисна т...ите в ДИДИМ! Макaр че имам още работа.Цитат:
Първоначално публикувано от Цеко
Преди няколко години,по това време, и аз обявих,че съм приключил,ноооо....Божа работа.Мога да потвърдя единствено,че съм приключил с ваденето на мед.
Ники, приятна почивка не успях да те посетя на подвижното, но за сметка на това явно ще се разходя до Берковица.
Днеска пътувам с колата и си мисля " Тази година и ние май намазахме от евросубсидиите на земеделците макар и косвено , ако не бяха те, може би нямаше да има толкова късен слънчоглед????"
Тогава,наборе имаше няколко декара късни тикви.Като зацъфтяха.....в средата на октомври имах по 5-6 рамки ДБ пило и то стабилно осеменени.Но както и тогава и... по преди,така и сега щом влезе септемвРи отварм бурето с вино.
Днес на пчелина имаше нашествие от пчелояди. До сега почти не бях виждал а днес цяло ято (около 100) бяха накацали по жиците и не давах на пчела да се покаже. Цял ден ръмеше и пчелите почти на излизаха, но която излезнеше ставаше храна на гадовете. И много нагли на 1 метър прелитат до мен, разгоня ги и след малко пак на линия.
Не можах да намеря тема в която да задам тоя въпрос.Каква тара приспадат изкупвачите на мед,коректни ли са или директно 1кг-тенеке.Защото моите тенекета всички са от 0.870гр до 0.930 като 80% са по 0.900гр .
В повечето случаи над един килограм и пробват колкото могат повече. Най-коректните приспадат 1 кг.
По принцип меда не може да се изцеди до край от тенекията и за това прекупвачите слагат тази толкова висока дара - да не би евентуално да се прецакат и контрата да остане в тях, пък ако мине номера що да не избият някой лев отгоре...
Здр.Цеко на село имаме тенекии от Живково време вс са пробити в ъглите с цел когато бившият Наркооп ги изкупи да се изцеди меда до краи така че и на тези тенекии може да се изцеди меда но явно на тях така им изнася 100 гр са си 100 гр.А и между другото има ли производител на които тенекетата са му по 1 кг и повече и ако има даите кординати.За др. год да си знам.
Опитай се да изцедиш меда докрай от една тенекия и премери теглото, за да видиш че е повече от 1 кг. Дори и 3 дена да я държиш надолу с главата, пак по стените ще остане повече от 100 г.
Това дали остава в тенекията НЕ Е НАША РАБОТА. Нашия ангажимент свършва в момента в който предлагаме на изкупвача продукта в разфасовката и опаковката в която той го иска. Това, че нямало как да извади всичкия мед въобще не ме интересува. Ако разсъждаваме в тази посока аз пък мога да поискам да слагаме по 100 гр. в моя полза защото:
-мед остава в разпечатките, колкото и да ги цедиш
-мед остава в питите , колкото и да ги въртиш
-мед остава по ваната и центрофугата, колкото и да ги цедиш
-мед остава и по земята, колкото и да внимаваш все се издънваш по някое време
Въобще такива не ми минават и ако за цената не можем да се обединим и да се опитваме да търсим някоя стотинка повече, то срещу прехващането на завишени тари можем да се обединим.
Тенекиите произвеждани в Гурково мисля че фирмата е Булметал са по 980гр. Капаците влизат много плътно дори леко прекалено.
Въпрос към Матеев: Вие слагате ли повече паста за зъби в тубичките, защото потребителите не могат да ги изцедят до край? А в кремовете за бръснене? А в шампоаните? Не става въпрос за грамчето в повече за да нямата ядове с контролните органи.
Тази година изтеглихме тарата на всички тенекии преди да ги пълним. От 870 грама(0,870 кг.) до 1150грама(1,150 кг.) но тези най-тежките са единици, над 950 гр са можеби под 10%. И всичко това е с капаците, а миналата година като дойдоха ги теглиха без капаците и искаха да смъкнат по 1кг(че се разправяхме) - пробват бе, ако мине, и където мине...
След като немогат да го изцедят меда докрай, защо не ми ги носят с меда(веднага след като са го изляли - аз да си ги премия, а приложения много, я на пчелите обратно или за ракия), ами носят - нови за нови, а за не новите обикновенно дават измити. Това означава че те са го извлекли на 100% - за какво са го използвали, тяхна си работа.
Даже се сещам за още един вариант, могат да се сложат 3 празни магазина над кошера и тенекията захлюпена върху плодника, това е гаранция че ще бъде на 100% обран меда, едва ли ще го приложа точно тоя метод, че малко е трудоемък, пък и има рискове от разпространение на болести тлеещи в меда при такова хранене, особенно ако това не са тенекиите от моя мед - но все пак си е вариант.
Аз имам и друго предложение което ми се струва че ще стане по лесно ,да се разберем с производителите на тенекии просто да правят тененекетата от малко по дебела ламарина за да стане 1кг или малко повече и проблема е решен.Оскъпяването мисля че ще е минимално.
Напротив, те производителите се стремят да ги направят от максимялно тънка ламарина, за да са колкото се може по-евтини. Все пак някой фирми работят само с нови тенекии, и в крайна сметка те са за тяхна сметка. Пчеларят прави първоначалната инвестиция като купи "Х" количество нови тенекии, но после всяка година само му ги подменят, без да купува нови.
А, и ако ще и два килограма да ги направят производителите - то те търговците/прекупвачите да не пасат трева, нали ще ги претеглят като са празни?!? - дори и индивидуални тенекии да ти направят(в пълна секретност)колко пъти ще го направиш(ги прецакаш)?!? От ден до пладне и се е разчуло...
И какво излиза един път те чукат в кантара,втори път в тарата ,трети път в цената и вс.път ние от еб...а страна.Изход маи няма,и докога така.А и аз неискам да лъжа изкупвачите просто те смятат тара 1кг е ОК производителите на тенекии произвеждат тенекиите по 1кг и вс е наред.
Аз пък си мисля, че пак залитате на психологическа тематика. Просто много ви се иска да си го изкарате на някой друг, и както винаги виновни са пак прекупвачите. Първо със вземането на пробите са ви мамели, а сега и със тези 100 грама пак ви мамят. Това според мене е несериозно, и ще ви кажа защо:
100 грама на 25 килограма са само 0.4% от общото тегло. Това е съизмеримо с грешката на кантара. Ако толкова искате да обвините някой прекупвач в измама, не се заядайте за тези 100 грама, защото е смешно, а си пригответе някакъв еталон, с който да проверите дали наистина неговия кантар мери точно. По-принцип техните кантари трябва периодично да минават метрологичен контрол, и ако вие откриете грешка, по-голяма от разрешения процент, то тогава наистина имате право да го ОБВИНИТЕ В ИЗМАМА, че и да повикате полиция.
Колкото до 100-те грама дали трябва ги признавате или не - това си е форма на ПРЕДВАРИТЕЛНО ДОГОВАРЯНЕ. Ако вие не сте се договорили и не сте сключили договор с точни и ясни разписани в него условия, то това означава, че вие ДОБРОВОЛНО СЕ СЪГЛАСЯВАТЕ с условията на работа на изкупвача. Такава е практиката в бизнеса, такова е и бизнес-правото, ако започнете да се съдите. Имате ли договор - изисквате спазването на неговите клаузи. Нямате ли договор - мълчите си и си траете, защото вие сте неизправната страна съгласно правния мир.
В случая със 100-те грама изкупвача НЕ МОЖЕ ДА ВИ ИЗМАМИ, защото меда все още си е ваша собственост. Като не ви хареса това със 100-те грама, ами не си давайте меда. Дадете ли го обаче, то това означава че вие сте се съгласили ДОБРОВОЛНО на тези 100 грама. При това положение защо се оплаквате по форумите? Защо се оплаквате за цената, за тарата, за кантара и за всичко останало, след като то е плод на ВАШИТЕ ЛИЧНИ РЕШЕНИЯ.
Докато не си дадете меда, ВИЕ СТЕ СИЛНАТА СТРАНА. Ако нещо не ви хареса в сделката, ами НЕ ГО ДАВАЙТЕ. Дадете ли го обаче, то това означава че СТЕ СЪГЛАСНИ с всички условия. И след като изкупвача не е използвал пистолет, насочен срещу вас, то това означава че вие ДОБРОВОЛНО сте си дали меда при тези условия. Та хайде още веднъж ми обяснете в какво се състои ИЗМАМАТА НА ИЗКУПВАЧА, че нещо от предишните постинги не ми стана ясно.
ПС: Не ви критикувам, просто искам да се постъпва честно и почтенно и от двете страни. И ако някоя от тях наистина приложи ИЗМАМА, то тогава наистина форума е мястото тази измама да бъде разобличена и дадения пчелар или изкупвач да бъде публино обявен. Но за да се случи това, първо трябва да имате ДОКАЗАТЕЛСТВО за измамата, а не просто да изказвате гласно мислите и подозренията си. Та хайде сега отново - кажете КОНКРЕТНИ СЛУЧАИ НА ИЗМАМА от даден прекупвач, и в какво се състои тази измама. Това със 100-те грама НЕ Е ИЗМАМА.
Това е съвсем различно и не може да се даде като аналог на случая с меда. Когато се продават пакетирани стоки, на етикетката трябва да е написано колко грама или литра са тези стоки, както и какъв е разброса на това тегло. Обикновенно разброса е +/-5% (това е разрешено по закон). Ако вземете единична паста за зъби, наистина можете да откриете такава, която е с по-малко съдържание, но можете да откриете и такава, която е с по-много. И в двата случая НЯМА ИЗМАМА, защото това изрично е ОБЯВЕНО НА ЕТИКЕТА, и купувайки тази паста, вие всъщност сте се СЪГЛАСИЛИ НА ТОВА УСЛОВИЕ.
При наливните и насипните товари (такъв е нашият мед), критерий за теглото е КАНТАРА, който трябва да е минал метрологичен преглед и да има документ за това. С този кантар се мери както брутото, така и тарата или нетото. Този кантар също греши, но грешката трябва да е в ДОПУСТИМИТЕ ГРАНИЦИ. Това се доказва именно с документа от метрологията и със ЗАПЕЧАТАНАТА ПЛОМБА на същата тази метрология. Вие имате право да се съмнявате в кантара само ако:
1. Документа е с изтекъл срок на годност
2. Пломбата е скъсана
3. Пломбата я има, но нейния номер не отговаря на номера, записан в документа
Ако искате да проверите кантара, трябва да имате предварително подготвен ЕТАЛОН, също с документ от метрологията. Не можете да проверявате кантара с нещо, което е по-неточно от него. Например да извадите една торба с 50 kg захар и да кажете - дайте сега да я претеглим. И ако кантара претегли по-малко, проблема ще е в захарта, а не в кантара.
Аз неискам никои да ми е виновен,искам просто коректност в сделката.Тара 0.900кг да се приспада 0.900кг ако е кг. да се приспада кг.просто и ясно.Защо не смятат тарата на 0.900кг като на всички купувачи им е ясно че тенеке 1кг и повече е едно на 100бр че и повече.
Наистина е честно тарата да се приспада такава, каквато си е. Но не трябва да се карате заради нея, защото това не е сериозно. По-скоро ако ви извадят довода за последните 100 грама, останали по стените, вие извадете например контрадовода, че "да, съгласен съм, но пък аз ви давам мед със съдържание на вода около 17%, а вие после ще си го доразредите до 18% и ще извадите 10 пъти повече печалба отколкото тези смешни 100 грама". Това което ви го казвам е самата истина. Меда на пчеларите обикновенно е с по-ниско съдържание на вода от норматива, и преработвателните предприятия доливат по няколкостотин литра вода (400-600L) на всеки един ТИР. Това си им е чиста печалба.
По принцип бизнес-преговори не се водят с емоции и скандали, а с разум и интелект. Бизнес-преговорите представляват дуел на интелекти с разумни доводи, а не демонстрация на слаби нерви. Подгответе си доводите предварително, сложете на лицето си маска с каменно изражение, и след това с леденостуден глас си вадете доводите един след друг. Много е важно да се запази самообладание независимо от това какво ви казва отсрещната страна. Имайте самочувствие и никога не забравяйте, че вие сте по-силната страна, и че ако изкупвача много знае, лесно можете да го отпратите да си тръгне без мед. Дръжте главата си високо вдигната и говорете с ясен и силен глас. Мънкането е противопоказно. На всеки въпрос отговаряйте веднага, точно и ясно. Не се бавете и не се замисляйте, защото отсрещната страна ще разбере, че вие не знаете какво точно искате. Бъдете твърди в исканията си и си ги отстоявайте. Не ги променяйте по време на преговорите.
По принцип твърдото поведение по време на бизнес-преговорите винаги трябва да е подкрепено от така наречените "подсладители". Това е от учебниците по маркетинг. Държите твърдо на един единствен параметър, например цената (която е "горчива"), и отбивате атаките на отсрещната страна посредством "подсладители". Например "Да, ама аз ви продавам голям обем мед", или "Да, ама аз съм близо до вас и не сте направили много големи транспортни разходи" или "Да, ама качеството на моя мед е превъзходно, и вие сами ще се убедите в това" или "Да, ама в моя мед има има голям процент акация, а аз ви го продавам като полифлорен" и т.н и т.н. Предварително си подгответе списък с "подсладители" които ще ги вадите по време на бизнес-преговорите, ако се наложи. Няма значение какви са, важното е да имате предварително заучени ГОТОВИ ОТГОВОРИ, и то колкото се може повече. Лошото е ако "подсладителите" ви се изчерпат. Тогава ще сте принудени да правите отстъпки, а това вече е зле за вас. Затова е много важно предварително да се подготвите.
Аз винаги предварително се подготвям за всяка една среща (преговори), които ми се налага да ги правя. Обмислям възможните развития на разговора и си подготвям готови отговори. Докато пътувам за срещата (или докато чакам в кабинета си отсрещната страна), мислено си преговарям сценариите. Обикновенно си има разработени планове А, B, С и т.н. Имам си и план за най-тежкия възможен вариант. По време на преговорите не се замислям, защото всичко ми е е ясно от самото начало. Имам много случаи, в които само с наддумване съм печелил допълнителни стотици хиляди долари. Ха-ха ..... имам и обратните случаи, и именно те са ме научили да не подценявам бизнес преговорите като такива.
Още много може да се говори за психологията на бизнес-преговорите, но засега и това е достатъчно. Важното е да разберете, че това е един изключително важен аспект от всеки един бизнес, и бъдещата ви печалба или загуба много често зависи от това дали се справяте добре или зле по време на едни такива преговори. Ха-ха.... а най-лошата алтернатива е да се нервирате, да се карате, да вдигате скандали и т.н. Това е признак на безсилие, на ниска култура, на слаб интелект и лошо възпитание. С такова поведение не само че не си помагате, а точно обратното - вредите на самия себе си.
Бях решил да прегледам всички кошери преди да им сложа ленти, но страха от нападение ме отказа, за това днеска прегледах само тези които ги водех за слаби (т.е. не носеха мед в магазина), оказа се че изобщо не са слаби просто не са сколасали да започнат да слагат мед и в магазина. До сега равносметката е от 80 семейства през пролетта, 5 до момента бяха без майка (пробвали са самосмяна но не са си произвели майка, тях ги обединих ги с други), 11 смениха успешно майка през сезона и 21 се роиха. Живот и здраве ще започна новия сезон с почти 50% млади майки и за това се замислям дали да не започна целенасочено да сменявам майките през година- две колкото и трудоемко да е това за да не изпадам в подобна неконтролируема масова самосмяна както сега???
Аз съм 4 година пчелар, но ако питаш мен всяка година нова майка-безкомпромисно.
Аз гледам да сменям повечето (НО НЕ ВСИЧКИ!!) майки всяка година - или между 60-80% от майките, взависимост от годината.
Няма никакъв проблем да оставиш една хубава майка да поработи поне още един сезон. Със сигурност тя ще е по-добра от някоя млада на около средното равнище по производителност.
Ако всяка година сменяш майките няма ли да направиш една лоша селекция макар и без да си имал това намерение?
При мен 30% от майките са на 2 години, а всичко друго е от тази година.
Като към края другата година плана е да имам 4% на 3 години,9% на 2 години и 87% нови.
чак пък щуротия... Има си пюсове, има си и минуси
Нова майка всяка година по малко проблеми през годината.Повече плюсове по малко минуси.Разбира се нова майка веднага след акацията до края на май.Разбира се да добавя за тези дето ще си помислят ,че ще унищожа годна майка през май ,старата майка отива помощна /резервна до края на сезона.
Много неизказани условности за успех в това твърдение.
П.С. Имаш още да допълваш.
Преди седмица забелязах че едно семейство почти няма летеж, прегледах го и видях че има не маркирана майка (сменил е майката)и много отслабнал.
Сипах му сироп не го вдига за 4 дена не пипнал, викам си така и така няма да изкара зимата ще си направя един опит.
Махнах всичкия мед като оставих само питите с пило и му сложих празни пити и напълних хранилката с витаминозен сироп след 24 часа я беше пресушил :)
Преди зимата ще видя как върви и ако е добре ще му сложа някоя пита с мед ако не ще го обединя с някой друг, до тогава само хранене.
Как правите прегледите сега?
Аз за да не отварям всички семейства погледнах от горе и от долу колко междурамия покриват, спрямо летежа и горе долу си познавам семействата (още са малко) ги разделих на 3 групи (силни, средни и слаби) след което погледнах по 1 кошер от група за да видя какво е състоянието. Искам да избегна отваряне на всеки кошер заради нападения и излишно ровене, не че ме мързи :)
Прегледите ги направих преди 2-3 седмици, сега само слагам тесто-питки, на кошерите които са с малко запаси. Това са основно отводките.
Вчера третирах с оксалова киселина и нозевит+, сложих и капани за оси и стършели. След 7 дни ще повторя с оксалова киселина, а след 10 и с нозевит+.
Иначе на първия кошер пробвах да направя и преглед, но бяха много враждебно настроени и реших да не ги закачам.
Ако имаш току що запечатано пило в третираните семейства, същото ще се излюпи след 11 дни. Акара, който е в него ще бъде защитен от оксаловата киселина при следващото ти третиране, което смяташ да направиш след 7 дни. Моя съвет е да направиш третирането след 10-12 дни за да не се налага да правиш трето третиране.
Мишките започнаха да правят бели, имах една слабо семейство и вчера го обединих с друго и гледам последната пита ядена.
Днес купих мишепредпазителите и в сряда ще им ги слагам.
Тази година може би от дъждовете е истинско нашествие от гризачи, с кошерите нямам проблеми (сложих по рано от обичайното мишобраните), но в склада с магазините вече съм хвърлили около половин килограм отрова за плъхове и сега пак се е свършила. Интересното е че там съм оставил една пита отвън и за сега не я нападат гризачите, а в къщи ми прогризаха тръбата за мръсната вода и ми създадоха доста главоболия ???
Пчелите и циганите си приличат по едно:Изскарат ли зимата без доктор са много добре после.
Наблюдавам от няколко дена дена част от кошерите почти спряха летежа и реших да погледна един да видя какво става.
На мед добре, на пчели също, пило нямаше никакво и пчелите пренаредили запасите и оставили само малко празно място да сформират кълбото и чакат зимата.
Други семейства пък носят прашец все едно е пролет.
Пиши у тефтеря за селекцията.
В момента за района на София температурата е около 3-4 градуса. Един от кошерите ми се облита, като на прелката има 7-8 пчели и отделно през 10-тина секунди влиза и излиза пчела.
Не е нормално това. С този кошер има някакъв проблем.
Да няма италианки наоколо;)
Миналата година наблюдавах подобно нещо,същото семейство умря до коледа.Бях го уставил на долна,горна прелка и бях махнал големия капак на хранилката и преградната.На какви прелки си ги оставил,дъната какви са с мрежа или плътни?Имали умрели пчели пред кошера.
Няма умрели пчели пред кошера.
Семейството е отводка на 8 рамки в ДБ 10, като в двата края има по една преградна рамка от фибран. Отгоре има надрамъчна табла и днес сутринта махнах хранилката и на нейно място върху таблата сложих фибран 3-ка. Това го направих всъщност и на останалите кошери. Под плодника ми е магазина и отдолу дълбоко дъно с мрежа горе-долу на 1/5-та от дъното. На дълбокото дъно има прелка, като отвора е стеснен на 4-5 см. Има и мишепредпазител. На плодника има и дискова прелка, която е поставена на положение с дупчестия отвор, който е заклеен.
Всъщност преди малко се сетих, че като махах хранилките на кошерите, на едната в последствие забележих, че имаше конденз и е възможно да е точно от този кошер. Странно, в останалите ми кошери всичко е еднакво с изключение на двете преградни дъски от фибран в този, тъй като беше по-слаб.
Ако времето е било тихо и без дъжд, според мен е кражба. До колкото разбирам и Йорданов това има предвид.
Може самия кошер да е намерил нещо за прибиране и трябва да се уточни -облитане или летеж има разлика.
Ходих преди малко пак и само 1-2 пчели лазеха по прелката и периодично се прибираха.
Тихо и без дъжд е времето.
Всъщност не беше много коректно написано от мен в първия пост, че има облитане. От няколко месеца се занимавам с пчели и не съм сигурен кое точно е облитането... до момента съм си мислел, че представлява летеж около самия кошер и кацане на прелката през определено време и след това повторение.
По-скоро обаче си беше летеж т.е. пчелите идваха отнякъде и само 2-3 летяха около кошера. В населеното място има само още един пчелин съставен от 2-3 стари кошера на възрастен човек.
Може да ходя да крадат(гурбет) :) именно от тоя пчелин
А при мен има по десетина пчели умряли на прелките на всички кошери,накакво ли се далжи това?
На 25ти ходих до пчелина да нахраня кучето, направихме снежен човек с детето и преди да си тръгнем отидох да погледна кошерите и от 2 кошера майки на scutellator видях че излетяха 2-3 пчели.
Отидох до колата гледам 3 градуса показва термометъра. Къде отиват в този сняг не знам, преди няколко дена ги погледнах тези кошери и всичко беше нормално имаше на 1 пита запечатано пило и достатъчно мед.
Направило ми е впечатление, че на scutellator пчелите летят при по ниски температури, сутрин започват да работят много по рано от останалите семейства, но се учудих какво търсят в този сняг.
Аз предполагам, че понеже са силни семейства и са полъгани от голямата температура в кошера и излита и след това замръзва и умира.
има ли вероятност да имат нужда от вода и затова да е този летеж :icon_rolleyes:
И при мене е така (потвърждавам горното). На Scutellator семействата носеха прашец до 24 октомври много активно.Цитат:
@Nik_m: Направило ми е впечатление, че на scutellator пчелите летят при по ниски температури, сутрин започват да работят много по рано от останалите семейства,
Преди седмица Scutellator-ските семейства бяха на всички пити дори сутрин рано (понадигнах таблите да видя).
Долното не съм 100% убеден, че е вярно. Не съм го провелил още.
1) Предполагам при по-ниски темпретури от другите семейства ще се свият на кълбо (по издържливи са на студ)
2) Имат повече пчели (определям визуално, не съм ги теглил) и правят по-голям кластер.
3) Имат добра защита. Не съм видял да ги крадат досега.
Ако горните три са верни и зумуват по-добре (дори да изядат повече мед) ще е СУПЕР.
Едно от тях не вървеше добре (с придадена майка на 2-3 седмици) и го стръсках на основи (на 17 август) и го храних. Сега е добре. Кой знае какви патогени са го мъчили. С две думи финландски метод в действие (доколко купените основите са "чисти" е друг въпрос).
Вчера гледам няколко кошера пак носят прашец, може да продължават с пилото.
Има, няма пило след няколко дена ще третирам с ОК.
Днес беше студено и използвах момента да преместя кошерите и да нивелирам плочките, защото се бяха разместили след наводненията и кошерите се бяха наклонили на всички страни.
Сега трамбовах хубаво с пясък и мисля че вече няма да мръднат, а дано следващата година да не блато в двора. Бяха тежки което е добре няма да ги мисля зимата за храна. Прикачен файл 2378
Браво, добре ти изглеждат кошерите но от тези ламарини зад тях през лятото няма ли да се отделя много горещина?
п.п. стойките са ти без "пети" което според мен при евентуално преместване напред, назад си е проблем, а не се знае кога какви маневри ще се наложи да правиш с тях...
Не им е топло, на 2.50м. са от ламарината и не напича до тях, а не са се и оплакали :) По цялата дължина на ламарината има ягоди а те не обичат жегата и на тях нищо им няма.
А пети не съм и сложил защото така реших, за сега не ми е проблем.
Браво Ники мераклииска работа дано другата година като се прибера окончателно в България и аз наи накрая да си оправя пчелина както го виждам в мечтите си.
По принцип "петите" на стойките са им най големия проблем - преди няколко месеца ми трябваха 400 пети, купих 1 лист ламарина за 50 лева, само за нарязването му с гилотина на 7 сантиметрови ивици ми взимаха 90 лева !!!!! та се наложи да ги дооформям с флекса което си е жива мъка ....