здравейте на всички ако може по вещите да споделят как съм се справил с кошера
Преглед за печат
здравейте на всички ако може по вещите да споделят как съм се справил с кошера
Ако е като начало е много добре.Според мен отвора на прелката е малък и този вид крака е неудачен.Чудя се този всичкият талаш за този кошер ли е паднал.:laughing:
отвора е сантиметър и половина колко трябва да е 1 стар пчелар ми каза да е толкова а за краката сподели какви трябва да са за талаша не е от кошера:laughing: правих ги на 1 приятел в дърводелната сподели като цяло кое може да се подобри
За отвора имах предвид не височината ,а дължината.Хубаво е да се регулира по цялата ширина на предната страна.Взел си според мен модел ДБ от преди 30-40 години.По принцип -нищо лошо .Аз имам около 60 такива.Мисля ,че от чердака на прелката ,няма нужда.На покрива моите имат три прореза ,защото макар и скрита ,трябва да става вентилация.За краката -забрави.Стават ,просто аз не ги харесвам.Щом търсиш съвет -ето :има нови модели с отделно дъно ,дълбоко дъно и други .Потърси да видиш и ще се ориентираш.
мерси много жив и здрав
Галинчо,ако позволиш от тая снимка не виждам сглобката на страниците.Поне не е клинова,което е най-добре.Надявам се фалца е двоен?
http://pcheli.bg/wp-content/uploads/...bbb6a68383.jpg ето тъка е не знам дали е добре
Също помисли за отдушник на дъното. И тия цели 17 см. дъски на магазините ще ти направят проблем. Иначе за талаша и аз се замислих !!!
Галине с тая сглобка,като дойде ред за магазините,твоя човек ще се чуди как да ги сложи?
и защо ми как трябва да са
ооооооо извинявам се на снимката още не съм сложил лайсните и на тях има фалц и лягат перфектно
ето тук вече е с лаисни
Знаеш ли какво е гратов фрезер?
не защо кажи
Когато сглобката на страните ,особено на плодника не е достотъчно надеждна материала се раздува и така на място трябва да рендосваш за да сложиш магазина.Примерно.Няма никакво значение колко ръце боя и грунд си положил отвън,защото проблема е от поръозноста на дървото.Отвътре.За мен най-качествената сглобка е зъбната,която се прави да речем с такъв тип фреза.
Галине, много рядко пиша в този раздел, но виждам че, имаш голямо желание и си се постарал доста. Този модел е отживелица. Ориентирай се към производство на корпусни кошери. С отделно дъно. Височината на корпусите ще е според желанието на клиента и според рамките с които работи. Дъната задължително ги прави с отвори за вентилация. Според мен най-добре е да са в предния край и почти по цялата ширина на дъното. Успех.
мерси много и много здраве от мен трябва да потърся размери на много корпусни и да направя 1 да видя как ще стане
Ето ти модел за сравнение,пред него твоя направо бледнее.Нищо лично.
galin 79 на мен на външен вид ми харесва кошера как си го направил,стига да си спазил вътрешните размери.Ако няма кои дати помага с пчелите изобщо не ти препоръчвам корпусен кошер.При тях трябва да се ротират корпусите а за сам човек е прибиване.
Галине, кошерът ти е перфектен за стационарен пчелин в добър пчеларски район. Краката ги подмени с акация, дъб, винкел. Сенникът за мен е задължителен. Горната прелка може да е малко по-голяма, но според много колеги въобще не е задължителна. Ламарината на покрива не я подгъвай, остави я да стърчи отвесно надолу 1-2 мм под дъската. Още обков! Магазините са екстра. Моите всички са с цели дъски, повечето са 10-15годишни и имам два, които са над 30 годишни, нямам нито един проблемен. Зъбна сглобка нямам никъде, за мен е излишно пилеене на материал. Первазите за мен също са задължителни. Дъното го изрежи и сложи мрежа и подходящо и удобно затваряне. Корпусният кошер с отделно дъно, верно че е модерен, но само ако се интересуваш от модата и новите тенденции. Виж на колегата Лалов снимките - за да обърнеш летвата на прелката, вдигаш плодника и всичкото отгоре, или махаш перваза, разбира се става и с набиване на някаква вложка. При тебе предпазителя по всяко време на денонощието може да си го гласиш, отнема 3-4 секунди. Успех!
ха ха ха ха баце нищо лично но на мен това ми е първия кошер в живота нека си бледнее пред твоите
мерси на всички вътрешните размери съм ги спазил до милиметър
Здравейте,
Галине, да внеса едно пояснение: На дъното е наложително да имаш мрежа, когато ти се наложи да затвориш кошера (при пръскане). Според мен е наложително да имаш и миши предпазител на прелката. Когато есента кошерите се зазимят (поне аз така процедирам) затварям горната прелка (на дъното имам две прелки) и оставям долната отворена на която имам монтиран миши предпазител. С това смятам, че пчелите ще имат възможност да се облитат при по-топло време през зимата.
Поздравления за мерака.
Поздрави, Г. Георгиев
Аз пък правя смо 2 ротации една на пролет и една на есен, с която и зазимявам! Но работя с 8р лр
И аз така със силните семейства, но на слабите им правих и една след акацията. На хубава майка не им трябват ротации понеже си работи и на 2та корпуса само една пролетта за по бързо развитие и една еснта за да стимулира майката да работи до по късно.
ето един от днес малко множко съкове има но иначе материала е над 10 годишен сух и здрав като камък по трудно се работи но иначе е много здрав и лек
Не е ли проблем че са боядисани еднакво че и мой те съм ги направил така.Иначе са красавци.
на 65-70 лв на който му харесват и устройва цената зависи на колко ще взема материала не исках да го споменавам тук че ще отнеса доста критики приемам и забележки и корекции по тях знам че има и по добри но за сравнение качество цена с тези по магазини те тук във Враца моите са си добри живи и здрави
Галине на тази цена просто отваряи един магазин в Бургас гарантиран ти че всичко ще се изкупи.
Вторият е много по-зле от първия. Ако го продадеш боядисан, може и бой да ядеш по някое време. Аз лично не бих вкарал пчели в такъв сандък.
И какво му е лошото? Имам някой и друг подобен съндък (такава изработка), останал от преди, живеят си пчелите и събират рат, и за мен мед!
Значи съвета който ти даде колегата, за подвижното дъно и много правилно. Дори сандъка се изработва по лесно,плодника се изработва като магазина.
От пресъхнал материал, изработен посред лято? И с толкоз чепове? Който иска да пробва.
Винаги безиросвам кошерите, преди боя. И този след едно намазване с безир, невиждам какъв ще му е проблема.
стените са дебели минимум 2.5
да знам че чеповете са много някой си играя та ги подлепвам с лепило за всеки случай но материала е като камък и да кажа че съм имал случай изработен от сух смърч без никакъв сък чеп и на първата седмица започна да измята не знам уж беше смърч но ми направи впечатление че беше много мек винтовете влизаха като във фибран сегашния ми вярно съковете са повече но е много здрав
Отговори сериозно като те питат колегите,на мен също ми харесват,но трябва да се знае какво се включва и колко струва.Бъде конкретен и да не възникват повече въпроси.
извинявам се но това неговото си е заяждане много добре знам какво продават в пчеларските магазини конкретно във Враца но както и да е първо да кажа че по кошера няма фазер разни талашити по покрива и по таблата всичко е от чам цената за 2.5 дебелина 10 рамкови с 1 магазин е 65 лева както се вижда на снимката цената понякога варира с по 5-6 лева на долу или на горе заради материала приемам и корекции по кошера всеки различно иска крака без нещо друго и тъка
може и аз да съм те криво разбрал извинявам за което кошера който продавам е както се вижда на снимката готов подвижно дъно с клин за сега плодник магазин табла хранилка ли се води и покрив с ламарина на този на снимката е малко са сгрешени зареза на покрива за вентилация може и с дупка
това е търсенето в момента най много поне тук при нас 2.5 иначе ги правя и на 3.2 дебелина като цената на 3.2 - 3.3 е 70-75 лева
Галинчо,ако позволиш от тая снимка не виждам сглобката на страниците.Поне не е клинова,което е най-добре.Надявам се фалца е двоен?
Галински, ако може някоя снимка на сглобката, чертежа ясен - дай твоя кошер да видим, защото и аз се интересувам.Също искам да те попитам, можеш ли да направиш плодника с отделно дъно, както корпусните. Инак така като гледам ми харесва кошера:)
П.п. Ако може да кажеш къде се намираш и евентуално има ли начин да ги видим на живо тия кошерчета.
Поздрави!!!
правя ги в едно село между Враца и Мездра Крапец може да се видят по всяко време а за дъното мисля тия дни да направя 1 с обикновено дъно същото като на тоя но отделно и на плодника лайсна както на магазина нали тъка
сглобката е такава http://pcheli.bg/wp-content/uploads/...bbb6a68383.jpg
Бих ти препоръчал, ако минеш на вариант да правиш с отделно дъно за да улесниш колегите и да няма 100 въпроса за цени, да дадеш цена на:
- дъно подвижно с мрежа;
- плодник ДБ;
- корпус ЛР;
- магазин;
- надрамъчна табла;
- капак;
- рамки(ДБ, ЛР и магазинни).
Така всеки колега ще си направи сметка какво иска и колко ще му излезе.
Това беше просто съвет, тъй като гледам, че има интерес към това, което произвеждаш. Успех!
малко по добри снимки
някой ако може да качи снимки и размери на обикновено подвижно дъно и на мрежестото ще съм ви благодарен
Довечера ще ти снимам, едно дъно и ще се пробвам да ти кача снимките. Говоря за 12р.
Здравейте,
Някой може ли да ми каже защо вече не се правят шлицове за капаците?
Просто да го поставиш отгоре, без да си има каналче или нещо за центроване.
Купих си такива като на първите ти снимки и голям зор с тия капаци.
Та нещо винтове слагах, та нещо дупки правих по стените... :(
Вярно, че този канал за капака е една допълнителна технологична операция, но все пак...
Всеки ще ти направи,ако му платиш съответната цена.Ти си клиента ,така че ...
принципно не е проблем за канал но не виждам къде е проблема на мой те капаци те захлупват хранилката и малко от магазина също вътре има ограничител за това и така леко шават в страни но нищо друго то по тоя начин играе същата роля като за това което говориш не знам какви си взимал
Галине, кошера ти е добър. Дали ще е с отделно дъно или не това не е от значение за майсторлъка. Както си направил тия на снимките така ще направиш и с отделното дъно. Аз също произвеждам кошери почти същия модел за мен, и какъвто друг модел пожелаят клиентите. Позволявам си да ти предложа като на колега две неща по изработката но твоя модел. 1. Сглобката на страниците я прави с двоен фалц / фалцване и на двата детайла/ и 2. Подпорките на сенника малко по-високи, а горния отвор на плодника малко по-ниско така че сенника да се използва като прелетна дъска за горния отвор.Когато кацнат на сенника пчелите да влизат директно в кошера, а не да се катерят по стената. Успех в работата и най-важното е да имаш пазар.
PS. И като трето - вдигни малко тия цени. Не подбивай пазара - майсторлъка си има цена. Като гледам твоя заслужаваш повече.
Добре изглежда наистина, но слагай повече винтове - на плодника са по три винта на страница, горе долу по винт на дъска. Ако бяха чисти дъски - добре, но колегата Йорданов е прав - сух материал с чепове може да цъфне тук-там след година-две и затова - повечко винтове.
Друг коментар относно первазите - задължително е да са лепени, но ако искаш да постигнеш висш пилотаж - скоси ги от горната страна, така че водата да се оттича и ги вкопай леко в корпуса. Ирачка е, но си гарантираш сух кошер при дъжд под 45 градуса. Толкова от мен - любител ентусиаст.
Лайсните са коригирани вече със скосен и шлайфан ръб и както казах винтовете са по 3 от пред и по два между тях общо 5 на страна или 20 винта на сандък по големите чепове ако има почнах да ги обработвам с лепило после шлайфане и се получи доста добре отворен съм за още критики и предложения живи и здрави на всички
Използвай повече винтове. При мен всеки ламел е хванат с 2 винта на страна. Използвам 3х50мм, общо около 40 винта на корпус. Разпробиват се дупките първо, после се пълнят с лепило и накрая се завива винта. Винтовете ги вкарвам 0.5-1мм в дървото и отгоре дупката се запушва с лепило. Страхотна играчка е, но всички кошери които досега съм виждал, се прецакват първо на винтовете. Влиза вода и започва да гние дървото точно там където трябва да бъде най-здраво. След това или по същото време започват проблемите с фалца и первазите.
Някои използват силикон или вазелин за дупките на винтовете, но според мен с лепилото става по-добре.
Определено някой пчелар ще ти оцени допълнителния труд.
мерси много за съвета аз ползвам винтове 4х40 и 4х50 по три от пред и 2 отзад на другата между тях по 5 на ъгъл може и да ги увелича жив и здрав
Пробвай с 3х50 и ако не ти хареса, винаги можеш да ги смениш. Според мен ще ти струва горе-долу същото като 4х50, защото винтовете се продават на кг, а после ги обръщат в брой/кутия.
Забравих да кажа, че разпробивам с 2.5мм за метал(дълго). Де факто се въртим около кошера двама човека.
Първият прави дупките с дрелка. Втория нанася лепилото. Първия слага винтовете в дупките. Втория ги завива с винтоверт. Първия носи нов корпус. И така стават много бързо и малко прилича на поточна линия на автомобилна фабрика.
Трябва да направя една въртяща се маса, но не съм стигнал до там :)
мерси много за съветите ще пробвам и с 3х50 аз също обмислям въртяща се маса но не ги разпробивам направо ги завивам ако някое се прасне обработвам с лепило и малко ситни стърготини и после шлайфане става добре
На това му се вика изпипан детайл.Браво!Не знам що се сетих за вица,дето полицаите завиват крушка!По темата,аз използвам 4х60,като тези на края са на 1см от ръба.
Галинчо,неслучайно Дамянов ти обяснява ,че ги пробива.Ако искаш качествен кошер наблегни на това.
да от началото ги пробивах и аз но в последствие направо ги завивам но щом казвате че е по добре ще почвам пак да ги разпробивам
Искам да ти кажа защо смятам така. Защото всяка пукнатина по повърхноста на дървото е предпоставка за проникване на влага и конденз.Ти сам казваш,че ти се налага понякога да ги преправяш.Затова и когато ги боядисваш е по-добре да го правиш с пистолет.Той запълва всички дупчици по материала.И не отива чак толкова много боя.Поздрави!
поздрави и на теб и мерси много за съветите
Защо не ползвате комфирмати щом рзпробивате?
Така е Тарти,ама има още много по пет.Тия дето ги слагам са по 4 стотинки.
Евровинт 5x50 PZ2
АРТ.№: 02L.250.50
Цена за 1бр.
Прикачен файл 4788Прикачен файл 4789Това е по евтино от 0,04 ст, а е цена на дребно
код цена в лв. http://lotostrading.com/include/img/properties/buy.gif 02L.250.50 0.036
Да прав си,това си е оферта.Благодаря!
До сега не съм работил с евровинтове. Какво им е предимството , пред обикновеният винт за дърво ?
10 рамкови 65 лева с дебелина 2.5 минимум принципно ги правя 2.7-2.8 дебели зависимост от материала състои се от плодник с дъно с клин магазин табла и капак всичко е изработено от сух чамов материал може и 12 рамкови също тъка и 3.3-3.5 дебелина намират се на 7-8 км от Враца Крапец 0878995307
Здравейте,
Галине, имам няколко въпроса:
1. Цената за 12р. ДБ, същата ли е?
2. Ако искам с дебелина 3.3-3.5 пак ли е тази цена?
3. Правиш ли дълбоки дъна?
4. Цена за магазин? Интересувам се с два магазина.
С две думи, имам питане: Кошер ДБ-12р, дълбоко дъно, два магазина. Дебелина на стените 3.3-3.5? Височината, (дълбочината) на покривната табла каква е?
Моля, ако е възможно да ми направиш оферта. Може на лични, тел. 0888 6 999 20.
Поздрави, Г. Георгиев
Колега, ако не използваш щрайхмус, поне с шлайф машина ги мини отвън, ще имат по-търговски вид и предполагам и поръчките ще станат повече.
Това е съвет, не е заяждане.
и щрайхмус имам и шлайф тоя е за мостра и го напраших на бързо а и не знам какво видя снимките сигурно не са излезнали добре минат е и е гладък от всякъде
Втората снимка, лицевата дъска на плодника.
Ще ти дам един пример за мостра. Навремето внасях модули за компютри и една китайска фирма предлагаше качествени видеокарти на добри цени, поне така твърдяха в рекламите си.
Помолих ги да ми изпратят 5 мостри на различни модели. Когато ги получих - 3 от тях не работеха, не направих поръчка след това.
Успех ти пожелавам.
мерси за пожеланията жив и здрав тоя кошер тъка стой само когато иска човек да го погледне за какво става въпрос иначе неса такива ще къча снимки на последните бройки
няма ли желаещи за някоя и друга бройка
Нищо лично ,но кошерите си ги работим сами:
http://prikachi.com/images.php?images/602/8050602j.jpg