Кой е правил меден оцет. Търся технологията му.
Кой е правил меден оцет. Търся технологията му.
Не съм чувал за талова нещо!
Значи не четеш внимателно.
Първоначално публикувано от alex74
Имам проблем с меда от сланчогледа, който съм сложил в буркати не са много но. Започнал е да вкисва. Може ли да отворя бурканите и да ги поставя в фрицера за да се извлече водата. Или е много късно. Има ли някаква практика.
А каква е причината да вкисва? Тръгне ли веднъж спасението е само в рецептите примерно за медовина.
Във фрицера не можеш да ги поставиш ,защото няма такова нещо искал си да напишеш фризера ясно,но не ми е ясно защо ще извличаш водата,сигурно си мислиш ,че така ще се оправи меда но много грешиш.Първо водата няма да се извлече а ще замръзне,второ дрождите ще оцелеят.Само висока температура от 70-80градуса ще убие дрождите но много внимавай да не мине 100градуса ,да не заври водата,че ще сасипеш меда.
A тази температура не сАсипва ли меда?Първоначално публикувано от alex74
При 70-80 градуса нагрятия мед вече не е лечебен на 100%,но става за ядене и си запазва вкуса,дори аромата му се увеличава заради етеричните масла които по лесно се изпаряват.Но над 100градуса се скапва по всички показатели и става отровен,пробвал съм да давам такъв мед на пчели но умират още в хранилката.
Сигурно става отровен заради хидроксиметилфурфурола. Но той се образува и при по-ниски температури.
Единственото, което ще постигнеш при поставянето на меда във фризер е временното прекратяване на процесите на вкисване, за времето, когато меда е на студено. Извадиш ли го от там, процесите на вкисване продължават. Медът прокисва, ако водното му съдържание надхвърля определена граница. Опитай се да измислиш начин за испаряване на част от съдържащата се в меда вода- например поставянето му във вакуумна камера или нещо друго...Първоначално публикувано от peipan
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))