25.03.2018 - вместо да цъфти всичко навън има 10 см сняг температурата е - незнам колко..... та вапроса ми е как мислите да работите по нататак , акацията пропуска ли се или не?
25.03.2018 - вместо да цъфти всичко навън има 10 см сняг температурата е - незнам колко..... та вапроса ми е как мислите да работите по нататак , акацията пропуска ли се или не?
Фактора температура е в големи граници и за едни ще е пагубен, а за други - не. Където е по ниска температурата ще измръзне, а където е над нулата акацията при тези валежи ще набере сила и само след няколко дни ще видиш какво се получава от повишаването и до почти 25-30. Акацията ще си цъфне в рамките на 6-20 май, и ако времето е добро ще има и голям приток на нектар.
А развитието на аемействата за да бъдат в готовност? Не се ли забавят в развитието си?
Пак по - горе посочените фактори и по ред други фактори, едни семейства ще са добре подготвени, а други ще фалират тотално. Голямата влага която има ще доведе до бум на нозематозата и много колеги ще имат оплаквания - може и аз.Друго заболяване ще е аскосферозата, което също не е за подценяване.
Вие си развийте семействата, пък този от горе си знае работата. Нищо не е закъсняло, просто свикнахме на топли зими. Имам клип в тубата от миналата година, същото като дати и развитие. Семействата се развиха и имаше добра реколта от акация, с едно условие има рапица при мен всяка година и тази има 2000 декара.
https://www.youtube.com/watch?v=itkBKX0xUrc
При нас от години не могат пчелите да съберат мед от Акация.По простата причина, че жабите не крякат в реката нощно време.Тая се очертава като гледам прогнозата добра.
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
А някой практикувал ли е отнемане на майката 10 дена преди пашата ?и младите пчели включват ли се в събирането на нектар?
Имам акация на оградата, дървото въобще не се е събудило външно. Проблема с акациата беше сланите към края на Април. Не отнемам майката; правил съм го, но пчелите складират в плодника много мед, а не в магазина, а после няма пчели! Гледат пило вместо да събират мед. Работя с ДБ!
Аз засадих няколко дръвчета от акация в пчелина и вече ще карат 3 та година.Проверявам ги,но нямат никакви симптоми на развитие.За това че няма що да се тревожите.Важното е да има жега и влага по време на цъфтежа.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))