Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 6 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 51
 1. #1
  Почетен Автор
  Регистриран
  29.09.2010
  Мнения
  625

  ЛЕЧЕНИЕ С ПЧЕЛЕН ПОДМОР

  Цитат Първоначално публикувано от Цеко Сифоня
  Сега разбирам колежке какво сте имали предвид когато споменахте за търтеевите личинки .Чел съм подобни теми в руските форуми и впечатлението ми е че мненията са много противоречиви.С какво би помогнал подмора от търтеите след като съдържа само хитин?Според мен това е твърдение на професори които си взимат пари за научни изследвания като Н.И .Кривцов които за такива изследвания е получил 350 000 рубли( според един руски форум) а всяко нещо повторено и потретено става истина,в хитина освен азот едва ли нещо друго може да има ,освен реклама .Нещо подобно е и със сребърната вода която също лекувала почти всичко,даже се предлагат и ваничка с батерийка от 9 волта.По същата причина приемането на стрити на прах мравки и бръмбари би трябвало да са лековити -и те съдържат същите вещества.Ако се вярва на всичко написано и видяно човек може да си увреди здравето,например този подмор не съдържа ли остатъчни продукти от препаратите за третиране и не мухлясват ли добре че се приготвя с водка или ракия та поне малко да позагинат част от стрептококите които не може да не се развиват-не случайно пчелите изхвърлят труповете колкото може надалеч.А и да ядеш труповете на приятелите си само по себе си е кощунство :D По подобен начин :лекуват: доста врачки и знахари -естествено резултатите при някои са положителни защото самовнушението е също лекарство.
  Колега, много правилно отбелязахте, че не може току-така да ядем всеки подмор. Затова преди рецептите, които съм пействала трябва да направя следното уточнение. Подморът, който се използва е зимен подмор. Това са частично или напълно загинали семейства /поради нашата небрежност, недоглеждане или проявено безотговорно или лекомислено отношение/. Не всеки подмор!!! Естествено, няма да ядем тези пчели, които са купчина пред прелките в резултат от отравяне след пръскане с инсектицид.
  При мен е имало два пъти до сега загинали пчели зимата. Веднъж - частично, веднъж - цялото семейство. Вместо да го изхвърля, ако бях на сегашния акъл, щях да си приготвя хранителна добавка.
  Моля, колеги, след като посещавате руските форуми, преглеждайте за рецепти за приложението на подмора и търтеевите личинки, за да допълним темата. Може на някого да помогнем.

  Пчелните продукти при аденом (доброкачествен тумор) на простатата
  Проф., д.м.н. В.М.Фролов, Проф., д.м.н. Н.А.Пересадин

  Простатната жлеза играе важна роля в сексуалното здраве на мъжете. За съжаление с тази малка по обем жлеза са свързани крупни неприятности на застаряващите мъже, преди всичко с развитието на аденом (доброкачествен тумор на простатата). Това заболяване в съвременни условия започват да забелязват вече в 40 – годишните пациенти. Тъй като простатата обхваща пикочния канал като пръстен върху пръст на ръката, то при нарастване на клетките на жлезата става натискане на уретрата, намалява се нейната пролука, вследствие на което се намалява отделянето на урина.
  Към характерните симптоми за аденом на простатата се отнасят: затруднено начало на уринирането, слаба и прекъсваща се струя на урината., капене на урина след завършване на уринирането, зачестяване на уринирането, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур (наличие на остатъчна урина), неприятни усещания в перинеума в долната част на стомаха, в задния отдел на уретрата.
  Болестта се развива постепенно, затова започването на лечение с пчелни продукти и с фитопрепарати следва да се прави колкото се може по – рано, при най – първоначалните симптоми на заболяването, когато още може да се спре нарастването на тумора и даже да се получи неговото намаляване.
  Развитието на аденома на простата го свързват с изменението на хормоналния статус на мъжете с възрастта. В процеса на стареенето на мъжете в тях се намалява нивото на мъжкия полов хормон тестостерон и едновременното увеличаване на синтеза на женски хормони естрогени, при висока концентрация на които се извършва нарастването на тъканта на простатната жлеза и притискането на уретрата, което и довежда до развитието на клиническа симптоматика на аденома. Заболяването има определена генетична предразположеност, по – често възниква при мъже склонни към пълнота, а така също в страдащите от изразена атеросклероза.
  В началото на заболяването, компенсацията за нарушаване на уринирането се извършва за сметка на хипертрофия на мускулите на пикочния мехур - детрузори, които се усилват, увеличават си обема, тонусът им се повишава, и те пробутват урината през стеснената уретра. По – нататък при увеличаване на простатата вече не се удава напълно да се изпразни, пикочния мехур. Това довежда до застояване на урината, нейното инфектиране и развитието на възпалителен процес в пикочния мехур, след това на уретерите, бъбречните легенчета и на самите бъбреци, т.е. към възходящ пиелоцистит и пиелонефрит.
  В своето развитие аденмът на простатата преминава през три стадия. Първият стадий на аденома се характеризира със зачестяване на позивите за уриниране, особено нощно време (никтурия). След това се присъединява неприятното усещане в перинеума в долната част на стомаха, а така също при акта на уриниране в задния отдел на урино - пропускащия канал. Пикочният мехур се изпразва непълно и изисква напъване.
  Преминаването на болестта във втори стадии е свързан с отслабването на тонуса на детрузорите, в резултат на което пациентът не е в състояние напълно да изпразни пикочния си мехур даже при напъване. Във втория стадий на болестта уринирането зачестява не само през нощта, но и през деня. Типично се явява появяването на императивни, неудържими позиви за уриниране, което довежда до незадържане на урината. Появява се затрудняване на уринирането след нощния сън, продължителното седене. Струята на урината отслабва особено в началото на акта на уринирането. След завършване на уринирането, урината още като капки се отделя от уретрата, запазва се чувството за непълното изпразване на пикочния мехур. Постепенно нараства количеството на остатъчната урина, която може да се инфектира.
  В третия стадий на аденома на простатата, количеството на остатъчната урина в пикочния мехур постепенно нараства. Тонусът на мускулите – на детрузорите на пикочния мехур пада, неговата стена става по – тънка. Във връзка с непълното изпразване на пикочния мехур възниква разширение на уретерите и бъбречни легенчета, паренхимът на бъбреците постепенно се атрофира, и се нарушава тяхната функционална активност. Протичането на заболяването в третия стадий по – често е постепенно, но неизменно, когато болният вече не забелязва увеличаването на количеството на остатъчната урина. Мехурът постепенно се увеличава в обем, неговата стена се изтънява и се разтяга. В крайна сметка се достига до състояние, когато пикочния мехур може да събере 2-2,5 л урина. Препълването на мехура с урина предизвиква хидростатично налягане в уретерите и бъбречните легенчета, което пречи на нормалния процес на отделяне на урина и довежда до атрофия на бъбреците. Освен това, налягането натрупало се в урината в пикочния мехур преодолява съпротивлението на сфинктерите в натиснатата от аденома уретра, и урината непроизволно по капки се отделя навън.
  В крайният стадии на заболяването се отбелязва изразена бъбречна недостатъчност. Болният изпитва жажда, прилошаване, по – рядко повръщане, в него намалява апетита, той лошо спи и рязко отслабва. Всичко това е свързано с натрупването в кръвта на болните на токсични продукти на обмяна: урея, пикочна киселина, креатинин, а така също олигопептиди, които могат да притежават много висока токсичност. Натрупването на изброените съставки в кръвта на болните с краен стадий на аденом на простатата фактически отравя организма на пациентите.
  Ние имаме много годишен положителен опит за лечение на аденома. Достатъчно е ефективно лечението с пчелни продукти в първия и във втория стадий на това заболяване. Колкото по – рано е започнато лечението, толкова то е по – успешно: подобрява се самочувствието и емоционалното състояние на болния, отдалечава се във времето, а понякога и въобще изчезва заплахата за оперативна намеса, не възникват усложнения на аденома (остро задържане на урината) подобрява се нощния сън и апетит. Обаче следва да се помни, че пчелните продукти са ефективни само на ранните стадии на аденома, когато те способстват за намаляване и даже за спиране на по – нататъшното нарастване на тумора., а нерядко и осигуряват неговото намаляване, което се проявява в подобряването на отделянето на урината. Необходимо е да предупредим нашите читатели, че подобна на аденома симптоматика се отбелязва при злокачествен тумор – рак на простатната жлеза. Затова преди началото на лечението е необходимо задължително изследване при специалист уролог, за да се уточни диагнозата и стадия на аденома, количеството на остатъчната урина за последващ контрол за ефективността на провежданото лечение.
  Нашият опит показва, че при аденом на простата е необходимо да се комбинират различни пчелни продукти и фитопрепарати. В този случай по – бързо се постига положително лечение, отколкото при използването само на отделно взет – един препарат.
  Като един от най – действените средства за лечение на аденома на простата много отдавна се смята пчелния подмор. През пролетта от всеки кошер може да се отделят до 250 – 300 г и даже повече загинали пчели, които трябва леко да се подсушат, след това да се наситнят и да се съхраняват в сухо, прохладно място в плътно затворени буркани до момента на приготвяне на лекарствата. Своите лечебни качества подморът ги запазва в течение на година, но е по – добре да се използва по – свежа суровина, която съдържа максимално количество биологически активни вещества. За приготвянето на целебния екстракт вземат 2 супени лъжици леко подсушен и наситнен като прах (за по – голяма пълнота на екстракцията) пчелен подмор и го изсипват в бутилката на (0,5 л) 40% - на водка, която плътно затварят с цел избягване на изпаренията на спирта) и поместват на водна баня при температура 40 – 45 С за половин час, като периодически се разклаща. Температурата във водната баня не трябва да се повишава, тъй като това довежда до инактивация на ферментите и другите ценни биологически активни вещества, които се съдържат в подмора. След това бутилката я поставят в прохладно тъмно място за две седмици, като всеки ден я разклащат по 2 – 3 пъти. Разклащането на съдържанието на бутилката повишава екстракцията на биологически активни вещества, които се съдържат в пчелния подмор.
  Настойката я филтрират през три слоя марля. В получения водно-спиртен екстракт на пчелен подмор добавят 10 мл (2 чаени лъжички) 10%-ен спиртен екстракт от прополис и 35 г. (2 супени лъжици) натурален пчелен мед. Сместа я размесват при стайна температура до пълното разтваряне на меда и я съхраняват в хладилника. Полученият целебен балсам го приемат вътрешно по 20 – 25 капки 3-4 пъти на ден след храна в продължение на дълъг период от време (не по – малко от 6 месеца подред). При добра поносимост на балсама много от болните удължават по своя инициятива срока на приемане даже до 9-12 месеца с добър лечебен ефект, тъй като забелязват значително подобрени резултати в уринирането и намаляването на уринирането нощно време. Ние отбелязахме така също в много от пациентите си значително намаляване на количеството на остатъчната урина, а по данни на ултразвуковото изследване – прекратяване на по – нататъшното нарастване на простатата и даже намаляване на нейните размери, което и способства за подобряване на уринирането.
  Положителен ефект при аденом на простатата така също дава 5%-тен прополисен мед, който го приемат по 1 чаена лъжичка (държи се в устата докато се стопи напълно, може да се пие след лекарството топъл зелен или от треви чай) 2 – 3 пъти на ден 15 – 20 мин преди хранене. Курсът на лечение - 1,5 – 2 месеца, след 2 – седмично прекъсване повтарят приемането на прополисния мед не по – малко от 1 месец.
  Допълнително може да се препоръча настойка от листата на горски орех (леска) с добавяне на мед. За тази цел в продължение на 6 – 8 ч. в термос правят настойка на 2 супени лъжици сухи и наситнени листа от горски орех (леска), заляти с 0,5 л кипяща вода. Получената настойка в топъл вид приемат по половин чаша 3 пъти на ден 20 – 30 мин преди хранене, едновременно с 2 – 3 чаени лъжици мед, който го преглъщат (не го разтварят в настойката за да се избегне инактивацията на биологически активните вещества на меда).
  Едновременно с приемането на пчелните продукти вътрешно е целесъобразно да се въвеждат те и във вид на ректални свещички - суппозитории в правото черво (Суперпозитории – твърди са при стайна температура и се стопяват или разпадат при температурата на тялото – допълн. при превода). За целта използват ректални свещички с прополис „Простопин”, които съдържат 0,1 г природен прополис и 2 г какаово масло, или свещички „Апилак”, в състава на които влизат маточно млечице и масло от какао. Ректалните свещички ги въвеждат 1-2 пъти в ден (сутрин след изхождане по голяма нужда) и вечерно време преди сън дълбоко (на 8 – 10 см) в правото черво. Курсът на лечение продължава не по – малко от 2 месеца, след това след прекъсване за 1 месец е необходимо да се повтори още 2-6 пъти. Нашият опит показва, че именно при съчетание на приемане на пчелни продукти вътрешно и тяхното въвеждане в правото черво се достига максимален лечебен ефект при болните с втора степен на аденом на простатата.
  Съществуват също така препоръки по използването на перга – по 1 чаена лъжичка 1 – 1,5 ч преди хранене три пъти на ден. Може така също да се използва 10% - но прополисно масло по 1-2 чаени лъжички, което се разтваря в 50 – 100 мл подгрято мляко и се приема вътрешно в топъл вид 3 пъти на ден 1,5 – 2 ч преди хранене.
  Тъй като аденомът на простатата - е продължително протичащо, прогресиращо заболяване, то неговото лечение може да се провежда постоянно, като от време на време се менят препаратите, които съдържат едни или други пчелни продукти. Например, целесъобразно е да се съчетаят вътрешното приемане на водно – спиртния екстракт от подмор на пчели, обогатен с мед и прополис, с въвеждането в правото черво на свещички, които съдържат маточно млечице, а след това да се премине на настойка от листа на горски орех (леска) с добавяне на мед и използването на ректални свещчки с прополис.
  Освен указаните пчелни продукти е много полезно ежедневно да се изяждат по 1 луковица със средни размери и 20 – 30 г сухи семена на тикви, раздробени в мед. Необходимо е в денонощния рацион на болните от аденом на простата да се включат 2 – 3 чаши доматен сок с добавяне в него на сушен магданоз (листата) и целина. Цялата захар следва да се замени с мед.
  И така пчелните продукти – това е надеждно средство за лечение и профилактика на аденома на простатата, предпазване на организма от изнемощяване и продължително съхраняване на мъжката сила. Здравата простата – това е задължително условие за продължително запазване на мъжката потенция, а това означава, и за залог за добрите семейни отношения.

  Източник: Сп. „Пчеловодство” 2010/7
  Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 2. #2
  Почетен Автор
  Регистриран
  29.09.2010
  Мнения
  625
  Проблеми на здравето при мъжете
  Разговор с проф. д.м.н. Синяков А.Ф. апи- и фитотерапевт
  Шевченко А.

  За здравните проблеми на мъжете, особено на възраст 60 години и повече разказва д.м.н., професор по апи- и фитотерапия А.Ф. Синяков.
  Алексей Федорович, сега нашето общество преживява бум на сексуалната революция. Само за мъжката потентност се говори и за начините тя да бъде повишена. Но на практика сексуалността при мъжа е пряко свързана със здравето, и на първо място с нормалното функциониране на простатната жлеза. Така ли е?
  Действително, простатната жлеза – това е второто сърце при мъжа. И както и да се рекламират модните средства, все пак здравето на мъжа зависи не от тяхното приемане, а от спазването на здравословен начин на живот,от добрия психологически климат и, разбира се, от генетическия фактор. Тази свобода, която са получили мъжете и жените не винаги донася положителни резултати. Разкрепостеността на жената в някаква степен даже отрицателно влияе на здравето на мъжете.
  В какво се проявява това?
  Рязко се увеличи броят на болните, страдащи от хронически простатит, тумор на простатната жлеза, понижаване на потентността. При това не малко сред заболелите са и младите мъже.
  Аденомът на простатната жлеза – накратко довежда до обструкция (стесняване, запушване) на изходния отдел на пикочния мехур. Развива се хипертрофия на мускулната повърност на пикочния мехур с образуването застой на урината. Стига се до инфектирането на урината и образуването на камъни в пикочния мехур.
  Как се развива аденома? Какви са симптомите и протичането на заболяването?
  Заболяването често възниква след 50 годишна възраст, макар, че подчертавам възрастния критерии може да бъде най – различен. Различават се четири стадия. При първия стадий – пред клиничният – възникват неприятни усещания в промеждутъка, под стомаха, в задният отдел на урино изпускателния канал. Появяват се така също незначителни нарушения свързани с изпускане на урина. За ранен симптом на болестта може да бъде смятано и преждевременното семеизпразване, наличието на кръв в спермата (в този случай е необходимо да се уточни диагнозата, тъй като хемоспермията може да е свидетелство за наличие на рак).
  Вторият стадий – дизурия – характеризира се с зачестване на позивите за урина, отначало през нощта, а след това и през деня. Тези явления могат от време на време да отслабват и даже да изчезват. С нарастването на аденома, повелителните позиви, за уриниране започват да безпокоят все по – често и водят към недържане на урината. Присъединявашщата се инфекция усилва дизурията. Уринирането започва не само да зачестява, но и става затруднително, особено след сън или продължително седене. Присъединява се възпаление на пикочния мехур, на бъбречните легенчета и на бъбреците. Отслабват мускулите на пикочния мехур, струята става тънка, пада отвесно като се разпръсква. Общото състояние на болните през този период е удовлетворително, но работоспособността е малко понижена.
  Третият стадий – непълно хроническо задържане на урината – характеризира се с наличие на остатъчна урина, количеството на която постоянно нараства. Преходът от втория в третия стадии се извършва почти незабелязано. Стената на пикочния мехур постепенно се изтънява, разширяват се каналите за урината и бъбречните легенчета, бъбречният перенхим атрофира, функциите на бъбреците се нарушават. Пикочният мехур се разтяга толкова, че може да побере 1 л и даже 2 л урина. Тъй като протичането на болестта е постепенно, то болният свиква със своето състояние, не забелязва увеличаващото се количество на урината. Това се обяснява с понижаването на чувствителността на стените на пикочния мехур.
  Четвърти стадий – редуване на задържане на урината с нейното незадържане. В този период са изразени, бъбречна недостатъчност, жажда, отслабване, диспепсически разтройства, сърдечно съдови нарушения.
  Често болните се стесняват да се обръщат към уролога, а това е свързано с усложнения. С какво е опасна такава стеснителност?
  Несвоевременното обръщане на болните към специалиста, лекар – уролог понякога довежда до хирургическа намеса. Често аденомът на простатната жлеза се превръща в рак. Затова при първите признаци на заболяването е нужно да се обърне към лекар, за да премине урография и тест на ПСА. Ако не се направи своевременно, то са възможни усложнения във вид на остро задържане на урината, цистит, пиелонефрит. Те могат да бъдат провокирани от преохлаждане, злоупотреба с алкохол, продължително лежане или седене, преумора.
  Как това влияе на потентността?
  Половата функция отначалото на развитието на болестта не страда и може даже да бъде повишена. Но с увеличаването на аденома на простатната жлеза и нарастване на симптомите, които го съпътстват, половата функция се понижава, развива се импотентност. А това води до дисхармония в семейните отношения.
  Известно е, че болестта е по – лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Какви са основните причини за възникването на аденома?
  Основните причини за възникването на аденома – възпалителни заболявания на простатата. Те могат да бъдат следствие на венерически болести, не малка роля играе и наследствената предразположеност. Иска ми се да отбележа, че сексуалната свобода предполага по – често не културата на секса, а само на неговата техника. Мъжът, който се старае да достави наслада на жената, изкуствено продължава времето на половия акт, а това довежда до ускоряване на импотентността и развитието на тумор на простатата. Продължителната ерекция предизвиква застояване на кръвта и секреции на вътрешните органи, в резултат на функционални нарушения настъпват нарушения физеологически. Съвременният мъж (под влиянието на рекламите, полуголите жени на улиците и т.н) понякога е принуден да се намира във възбудено състояние, нещо, което не е съвсем добре за неговото здраве. За това почти никой не се замисля, но ако сексуалната революция продължава и занапред, то това ще приведе до печални последствия. Историята знае по този повод не малко примери. Тъй като причините за възникването на аденома, както виждате са много. Най – добрата профилактика против развитието на аденома и рака на простатата – умереният полов живот, правилното хранене. Трябва да се избягват охлаждания, особено на краката, продължителното седене, запека.
  Ако вече диагнозата е поставена, то тогава какви методи на лечение следва да се предприемат?
  Консервативното лечение в официалната медицина най – често е шаблонно и малко ефективно. Андрогенната терапия така също се прилага само в началните стадии на заболяванията. Радикалните методи на лечение често довеждат до след оперативни усложнения. Затова болните се стараят да избягват хирургическата намеса и много се интересуват от безкръвни методи на лечение. Писмата на читателите и на пациентите говорят сами за себе си.
  Съществуват немалко рецепти за лечение на този недъг. В своята лекарска практика прилагам не само треви, но и пчелни продукти. По – подробно може да се прочете в моята енциклопедия „Большой медовый лечебник”. Ето някои рецепти от нея.
  Отвара от пчелен подмор. 1 супена лъжица пчелен подмор да се залее с 0,5 л кипнала вода, да се доведе до кипване и да се вари на слаб огън 2 ч, след това да се охлади при стайна температура (1 – 2 ч), да се прецеди. Отварата се пие по 1 – 2 супени лъжици 1-2 пъти на ден в течение на месец. След 3 месеца курсът на лечение да се повтори.- това противоречи с инструкциите от предишната рецепта, т. е. да не се повишава температурата над 40 градуса, защото активните вещества губят силата си при повишаване на температурата. А и доколкото си спомням от предишни рецепти имаше такова указание, да не ври подморът, а по-скоро да кисне.
  Запарка от треви. Пригответе следната смес: хвощ полски, трева – 35 г; коприва двудомна, листове – 35 г; червена боровинка, листа – 30 г. Може да се приготви и друг набор: жълт кантарион, трева – 35 г; пустырник пятилопластный (дяволска уста), трева – 35 г; толокнянка (мечо грозде) обикновена, трева – 30 г., (Повече подробности за последните две билки – в търсачките на Rambler, Google – допалнение при превода) 2 супени лъжички от сухия направен на ситно набор се залива в термос с 0,5 л кипнала вода, да се остави в течение на 1 час, да се прецеди и да се пие по половин чаша 3 пъти дневно 30 минути преди хранене.
  Едновременно може да се приема воден екстракт на прополис, да се втрива балсамен мехлем, да се използват свещи, които са приготвени по моя рецептура.
  Какво ще пожелаете на мъжете?
  Пазете своето здраве и бъдете умерени в своите желания.

  Източник: сп. „Пчеловодство” 2007/1
  Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 3. #3
  Автор
  Регистриран
  09.01.2011
  Мнения
  146
  Колеги,
  Направих нещо подобно на първата рецепта с водката. Само,че без да слагам подмора на водна баня и т.н. Рецептата е следната: количествата на подмора и водката са като от рецептата по-горе (лично аз използувах домашна ракия), и се оставят на стайна температура 2 седмици като всеки ден се разбъркват (рзаклащаме шишето). При баща ми имаше страхотен ефект. След употреба по около 50 гр. (две супени лужици) на ден след 3 месеца на контролният преглед (беше за операция) се установи смаляване на простатата от 7-8 см (преди приема) на 3-4 см (след приема), ОТМЕНИХА ОПЕРАЦИЯТА. Нещо повече понижи се и се стабилизира кръвното му налягане (преди приема му играеше около 160-180 на 120-130) сега му е като на 20 годишен младеж 120/80 постоянно, а самият той е на 75 години. Успех.
  Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

 4. #4
  Почетен Автор
  Регистриран
  29.09.2010
  Мнения
  625
  Фактор на здравословното хранене
  Смирнова В.В.

  Рационалното, балансирано хранене, съответният режим на труд и почивка, пълноценният сън, правилното дишане, адекватната физическа и интелектуална активност, външната и вътрешната хигиена, закаляването на душата и тялото – ето това са стълбовете, на които се гради нашето здраве. При това водеща роля принадлежи на качеството на храненето. Още Хипократ е утвърждавал: „Човек се ражда почти винаги здрав. Болестите идват при него през устата с хранителните продукти”. Неслучайно в основата на болшинството оздравителни системи (Андреев, Семенова, Малахов, Шаталова, Оганян, Востоков, Брегг, Уоккер, Герзон, Гущо, Шелтон) е предложен принципът на корекцията на храненето с различни методи: умереност в яденето, периоди на гладуване, ниско калорийна и малко белтъчна храна, вегетарианство, ядене на сурова храна, разделно хранене, ограничаването на солта, въвеждане на сокове, малцове, житни растения.
  Оптимизация на храненето могат да обезпечат и биологически активните продукти на пчеларството (БАПП).
  БАПП – това е жива, високо енергетична природна храна, която отговаря на основните закони на рационалното хранене: качествено почистване на клетките и тъканите; насищане на организма с балансиран и пълноценен комплекс от хранителни вещества; поддържане на биологическа хомеостаза; надеждна защита. БАПП – това са хармонични на природата на човека високо хранителни комплекси, които са естествено балансирани от най – ценни компоненти, в които пчелите, растенията и слънцето са заложили своеобразен биохимически шифър на здравето, младостта, активното дълголетие. Нашите предки добре са знаели за хранителните и оздравителните свойства на апипродуктите и широко са ги използвали. Още Авицена е препоръчвал ежедневния прием на мед за съхраняванвто на младостта. В Библията се отбелязва, че Мафусаил е живял около хиляда години, тъй като негова храна са били кайсийте и дивия мед. Папа Пий XXII през 40 – е години на XX в. е обявил прополиса и маточното млечице за свещенни продукти. Болшинството лечители за успеха на своите програми настоявали за пълна замяна на захарта с мед. Д.С. Джарвис препоръчвал в течение на целия живот ежедневно да се приема „еликсирът на здравето” – медно – ябълков оцет. В Етиопия, Кения отдавна ядат пчели и техните личинки като източник на белтъчини и мазнини. Търтеевото пило в „задграничната литература” се характерирзира като „концентриран хранителен сок”.
  Пчелните продукти – са пълноценни, идеално балансирани природни концентрати, в които има всичко за правилния ръст и развитие, поддържането на функциите на органите и системите, на висок жизнен тонус, преодоляване на процесите на стареене и продължение на активното дълголетие. Те съдържат всички седем задължителни, жизнено необходими компоненти за нормалното хранене: въглехидрати (глюкоза, фруктоза), лесно усвоими, биологически значими за човека и енергетично изгодни; белтъчини от растително – животински произход с пълен набор от аминокиселини; мазнини с голямо съдържание на многоненаситени мастни киселини и фосфолипиди. Ендогенните мазнини в тялото на пчелата по някои параметри са по – ценни, отколкото рибните мазнини и растителните масла; екзогенните мазнини oсновата на забруса (восъчните разпечатки на меда) и восъка – прекрасен адсорбент; хранителните влакна на пчелния прашец, пергата, пчелния подмор деликатно очистват слизистата на стомашно – чревния тракт и регулират моториката на червата; пълен набор от витамини (А, групата В, С, D, E, F, K, P, PP, витамин В5 и фолиева киселини; структурни минерали (Ca, P, Mg, Fe, K, Na, Ci) и микроелементите (Zn, Cu, I, Se, F, Mn, Mo, B, Al и др.); структурирана “жива“ вода.
  БАПП напълва всяка клетка на организма с животворна, слънчева енергия. Натрупаният от растенията и пчелата огромен биоенергетичен потенциал винаги е насочен към съзидание. Явявайки се богат и разнообразен „природен склад”, апипродуктите напълно могат да заменят традиционните продукти за хранене за продължителен срок с изразен оздравителен ефект. Известни са ентусиасти, които в постни дни се хранят изключително само с пчелни продукти и отбелязват огромен прилив на енергия и подобряване на функциите на всички органи и системи. Продуктите на пчеларството – това е класическа илюстрация към знаменитото изречение на Хипократ: „Нека твоята храна да ти бъде лекарство, а лекарството – храна”. Мазнините и въглехидратите на пчелните продукти – това е енергия на активността в чист вид. Те никога не се натрупват в мастните „депа” или във вид на шлака и не могат да бъдат причина за излишното тегло.
  БАПП се отличават с висока биодостъпност, с високо съдържание на ферменти (в меда, цветния прашец, пергата – повече от 50), което способства за бързото и качествено смилането, а така също и на друга храна) и практически 100% - ното усвояване. В древността преди първото допиране на новороденото към майчината гърда, намазвали устничките му с мед. Съвременните педиатри, като се сблъскват с проблемите на лошото свикване на детето към новата храна, понижаване на апетита, нарушаване в увеличаване на теглото му, запеците, диариите, препоръчват курсове на лечение с медова вода, маточно млечице и цветен прашец.
  Присъстващите в ежедневния рацион на кърмещата майка маточно млечице, мед, прополис, перга, цветен прашец, подобряват качеството на майчиното мляко. Прекрасно съчетавайки се по между си, апипродуктите са съвместими практически с всички други продукти на храненето. Повече от това, която и да е храна в съчетание с пчелните продукти не само получава нови вкусови качества, но и се превръща в по – ценна и целебна. Само да се добави не много мед, цветен прашец, прополисно масло, стрит на прах пчелен подмор в която и да е салата от зеленчуци, да се подобри с тях кашата, да се смесят със сок, с тревен чай, кефир или просто с вода – получават се истински еликсири на младоста, на здравето и на дълголетието. Въвеждането в рациона на пчелните продукти намалява или даже свежда до нула вредното действие върху организма на консервантите, оцветителите, усилвателите на вкуса, ароматизаторите и пр. Освен това медът, прополисът и восъкът проявяват отлични консервиращи свойства, което възпрепятства развалянето на продуктите.
  БАПП оказват изразено хранително действие на клетките на нервната система, главния мозък, миокарда. Енергетичен материал за тях служи само въртящия се наляво изомер на глюкозата, който се съдържа в изобилие в меда, цветния прашец, в пергата в забруса. Въвеждането в рациона на пчелни продукти намалява отрицателните стресови последствия: подобрява се емоционалния тонус, регулира се апетита. Във восъка се съдържа огромно количество витамин А – основен за нормалното състояние на слизистите; прополис, мед, забрус, защитават и възстановяват емайла на зъбите, оказват противовъзпалително и укрепващо действие на зъбните венци; прашецът, пергата, маточното млечице, търтеевото пило осигуряват на на тъканите структурен материал.
  Пчелните продукти поддържат полезна микрофлора, способстват за правилната моторика и адсорбиране, защитават и регенерират клетки от слизистата на стомашно – чревния тракт. Идеална диетична храна за болните с патология на органите за преработване на храната се явяват медово – прополисно – прашецовите смеси, маточното млечице, пергата, забруса (восъчните разпечатки на меда).
  Водните разтвори на меда и маточното млечице са близки по състав до плазмата на кръвта. От 600 биологически значими за човека химически съединения, повече от 2/3 се съдържат в пчелните продукти, затова попадайки в организма във вид на храна, те се възприемат от тях като дружествени, полезни агенти и не предизвикват реакции на отхвърляне. Качествените, разумно употребявани пчелни продукти доволно рядко се явяват причина за развитие на хранителна алергия. Неотдавна медът е бил изключен от алерголозите от списъка на част от хранителните алергени.
  В условията на тотално замърсяване на обкръжаващата среда, пчелните продукти винаги са се оказвали по – екологически чиста храна, отколкото продуктите на растениевъдството и животновъдството, тъй като пчелата – това е своеобразен биологичен филтър: с цената на своя живот тя възпрепятства натрупването на вредни вещества в своите продукти.
  БАПП имат великолепни органолептични качества. Те са относително прости за производство, за транспортиране, за съхраняване, за приготвяне на блюда; икономически са изгодни. Те способстват за възпитаване на вкусови предпочитания, регулация на апетита, въвеждане на ред в режима за приемане на храна, то ест БАПП формират култура на хранене.
  Десет годишният опит от наблюденията над децата на базата на детската поликлиника - N6, детската градина N71, училището до средно образование N97, гимназията N7 в г. Воронеж потвърждават ценността на БАПП като продукти за здравословно хранене. Децата, които постоянно употребяват мед, цветен прашец, перга, прополис, маточно млечице, се отличаваха с хармонично физическо и психическо развитие, високо умствено и интелектуално ниво, добри адаптивни способности, устойчивост към стрес, висок индекс на здраве. За да могат пчелните продукти да станат действително ценна храна, си струва да се придържат към някои несложни правила на тяхната употреба.
  - “Мярката - преди всичко”. В профилактичното хранене ежедневно следва да се употребява мед 60 – 100 г, цветен прашец – 5-10 г, перга 2-5 г, забрус 10-15 г, маточно млечице 0,02-0,1 г, пчелен подмор 0,05-0,2 г.
  - Необходимо е продължително време да се разнесат пчелните продукти за най – пълното взаимодействие с ферментите на слюнката, която за БАПП се явява своеобразен „ключ” към техните съкровища.
  - Не следва да се пие течност с меда, прашеца, маточното млечице и другите апикомпозиции, както и да се употребява и друга течност. По – добре е да се пие 1/2 часа преди хранене.
  - За най – пълен ефект се препоръчва да се употребяват пчелни продукти до храненето.
  - Най – полезни са пчелните продукти, когато се употребяват в натурален вид или да се подлагат на минимална термическа обработка.
  - Опитът е показал, че едновременното приемане заедно с пчелните продукти на силен чай, кафе, прясно мляко, голямо количество шоколад, захар, сол, пушени храни, сурогатна и нискокачествена храна може да бъде причина за нежелателни ефекти аллергически обрив, дисфункция на стомашно чревния тракт, нарушено самочувствие.
  - Най – голяма полза пчелните продукти допринасят при съблюдаването на общи правила на здравословното хранене: умереност в храненето, режим на хранене, положителните емоции, отказ от вредните навици и пр.
  Независимо от постигнатите успехи в производството, изучаването, пропагандата на пчелните продукти, нивото на тяхната употреба в Русия остава крайно ниско: по мед – не повече от 300 г в година, по останалите показатели – се приближава към нулата. Необходими са по – нататъшно изучаване на хранителните свойства на БАПП, разработка на научно обосновани програми за профилактично и лечебно хранене; целева информационно – просветна работа насочена към популяризиране на БАПП и широкото им използване не само като естествено средство за оздравяване, но и като природна, пълноценна жива храна; увеличаване на производството на качествена, екологически чиста, достъпна по цена пчеларска продукция с акцент на цветен прашец, на перга, на маточно млечице, на прополис, на търтеево пило; разработка, създаване и промишлено производство на комплекс нови хранителни продукти (в това число и детски) на основата на БАПП.
  Включването на пчелните продукти в ежедневния рацион на широките слоеве на населението неизбежно ще повиши търсенето на тях, ще увеличи потребността в научно – обоснована информация за техните хранителни и лечебни свойства, което ще повиши престижа на отечественото пчеларство и на апитерапията. Наличният до сега опит за продължително приемане на БАПП като продукт на диетично и лечебно хранене (Германия, Япония, Чехия, България, Румъния, Русия) позволява да се предположи формирането на нови, биологически рационални концепции на храненето и подобряването
  на показателите на здравето.


  Рецепта 1 Енергийна закуска
  1-2 шепи овесени листенца да се залеят с 1-1,5 чаши кипнала вода и да се държат така 10 – 15 минути. След това немного да се охладят, да се добавят 1-2 лъжици мед, 1/2 лъжица прополисно или масло за чай, ягоди, плодове, зеленчуци, орехи, семки, захаросани плодове. 15 минути преди да се употреби кашата бавно да се разтваря 1/2 - 1 чаена лъжица цветен прашец; веднага след кашата бавно да се сдъвчи и да се глътне 1/2 – 1 чаена лъжичка забрус (восъчните разпечатки на меда).
  Вместо овесена каша може да се приготви, която и да е друга, но задължително да бъде – любимата!

  Рецепта 2 Салата на младостта
  0,5 кг зеле с бял кочан да се нареже на ситно, да се стисне с ръце до появяване на сок. Да се подправи със сос: 1-2 чаени лъжици мед, 1-2 чаени лъжички ябълков оцет или лимонов сок, 1/2 чаени лъжички изсушен и стрит на прах пчелен подмор, 2-3 супени лъжици растително масло. Да се разположи в съд за салата и да се украси с ягоди от клюква (северно блатисто растение с червени кисели зърнести плодове). Вместо зеле може да се използват каквито и да са салатни зеленчуци, като се добавят и орехи и стрито сирене.

  Рецепта3 Апифитококтейл
  В една чаша чиста (по – добре стопена снежна вода), вечерта да се смеси с една чаена лъжичка цветен прашец да остане през нощта. Сутринта добре да се смеси, да се добавят 1-2 чаени лъжички мед, 1 – 2 чаени лъжички ябълков оцет или какъвто и да е кисел сок, 1 чаена лъжичка воден екстракт на прополис. Да се пие ежедневно сутрин на празен стомах.

  Рецепта 4 Медови малц
  50 – 100 г цели зърна (от ечемик, овес, пшеница) да се промият, да се поставят в недълбок съд, да се залее догоре с вода, да се постави на топло място, да се покрие с тъкан или с книжна салфетка. След 12 часа (за пшеницата след 1 денонощие) се появяват израстъци (1 мм). Прорасналите зърна за се промиват още веднъж, да се добавят 1-2 чаени лъжички мед, 1 чаена лъжичка прополисно или растително масло, да се употребяват в първата половина на деня. За по – добро усвояване прорасналите зърна може да се направят по дребни като се прекарат през масомелачка. От получената маса, като се залее с вода, може да се свари каша или кисел, но по – добре е да се използва тази маса в суров вид.  Източник: сп. Пчеловодство 2007/7
  Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

 5. #5
  Цеко Сифоня
  Guest
  Сега разбирам колежке какво сте имали предвид когато споменахте за търтеевите личинки .Чел съм подобни теми в руските форуми и впечатлението ми е че мненията са много противоречиви.С какво би помогнал подмора от търтеите след като съдържа само хитин?Според мен това е твърдение на професори които си взимат пари за научни изследвания като Н.И .Кривцов които за такива изследвания е получил 350 000 рубли( според един руски форум) а всяко нещо повторено и потретено става истина,в хитина освен азот едва ли нещо друго може да има ,освен реклама .Нещо подобно е и със сребърната вода която също лекувала почти всичко,даже се предлагат и ваничка с батерийка от 9 волта.По същата причина приемането на стрити на прах мравки и бръмбари би трябвало да са лековити -и те съдържат същите вещества.Ако се вярва на всичко написано и видяно човек може да си увреди здравето,например този подмор не съдържа ли остатъчни продукти от препаратите за третиране и не мухлясват ли добре че се приготвя с водка или ракия та поне малко да позагинат част от стрептококите които не може да не се развиват-не случайно пчелите изхвърлят труповете колкото може надалеч.А и да ядеш труповете на приятелите си само по себе си е кощунство :D По подобен начин :лекуват: доста врачки и знахари -естествено резултатите при някои са положителни защото самовнушението е също лекарство.

 6. #6
  Почетен Автор
  Регистриран
  29.09.2010
  Мнения
  625
  Всеки е свободен да вярва в каквото иска, колега. Вярата е безплатна. Който иска си пали свещи, който иска вярва в научните постижения. А повечето, за всеки случай, правят и едното, и другото. :D

  http://www.fortex.bg/content/e14/e84/e117/index_BG.html
  Това е информация за хитозан. Всеки може да се порови и открие още, ако има интерес.

 7. #7
  Автор
  Регистриран
  09.01.2011
  Мнения
  146
  До колегата Цеко Сифоня,
  Колега, нямам намерение да убеждавам когото и да било, но това което писах по-горе е факт изпитан от личен опит. Вярно е и това за самовнушението което пишеш, но си мисля, че трудно би могъл да излъжеш скенера който мери големината на простатата (в момента нямам снимките на баща ми, но ще се опитам да ги кача в най-скоро време), както и кардиографа който мери кръвното, сърдечният ритъм и т.н.. Успех.
  Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

 8. #8
  Почетен Автор
  Регистриран
  29.09.2010
  Мнения
  625
  Ще се радвам някой да сподели опит по приготвяне на търтеев хомогенат по рецептата на Института по пчеларство в Русия /рецептата по-долу/ или по друга рецепта.
  Моля и за други рецепти за ползване на търтеевите личинки като хранителна добавка или друго тяхно приложение.

  ОТ СПИСАНИЕ ПЧЕЛОВОДСТВО, 2003 ГОДИНА, БРОЙ 3
 9. #9
  Почетен Автор
  Регистриран
  25.09.2010
  Мнения
  554
  Цитат Първоначално публикувано от iris
  Не, колега, не се подигравам. Много е полезно и се яде. Пчелен подмор и търтеево пило. Съдържа хитозан. Ще потърся рецепти и ще ги напиша.
  Ето доказателство,за тези,които не вярваха.
  http://www.youtube.com/watch?v=kyH6S...eature=related

 10. #10
  Почетен Автор
  Регистриран
  29.09.2010
  Мнения
  625
  Цитат Първоначално публикувано от buci59
  Ето доказателство,за тези,които не вярваха.
  http://www.youtube.com/watch?v=kyH6S...eature=related
  Мисля, че клипчето допълва и обогатява темата. Благодаря, buci59.

 

 
Страница 1 от 6 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

 • Вие не може да да публикувате нови теми
 • Вие не може да публикувате мнения
 • Вие не може да публикувате прикачени файлове
 • Вие не може да редактирате вашите мнения
 •