Първоначално публикувано от iris
Първоначално публикувано от iris
Аз мога да споделя нещо от моя скромен практически опит.
Пролетта на 2010 от 4 семейства, иззимих само 2 и то доста слабички и понеже не можаха да запълнят за пашата 2 корпуса ЛР 10 рамкови, арестувах майката в един корпус и отгоре ХР. И така си останаха до края на сезона, като от тези 2 семейства, направих една отводка и извадих 60 кг стоков мед и 30 кг оставих за тях. Имайте впредвид, че разчитам основно на ливадна и горска паша.
Та по въпроса, аз стигнах до извода, че когато има слаба , но продължителна паша, трябва да се ограничава майката, защото ако я освободиш да снася , повече пчели ще останат да гледат пилото и по-малко ще има за нектаросъбиране и нектароприхващане. И нектара , който постъпва, ще отиде за изхранване на пилото и за пчеларя няма да остане нищо. Иначе ако има добри паши в района, тогава не е нужно да се ограничава майката, те пчелите сами го правят това. Много пчелари особено с ДБ не се съобразяват с това, че този 12 рамков плодник е доста голям и чакат да побелеят питите и тогава да сложат магазините, а то вече пашата преминава, пчелите задръстват плодника с мед и ограничават майката и ето ти роево настроение.
iris, когато семейството е с 5-6 кг пчели, има достатъчно за извършване на всички дейности в кошера. Във всички пчеларски книги пише, че инстинкта за събиране на храна е най-силен и доминиращ. Склонен съм да вярвам на това, защото и личните ми наблюдения са такива, че при обилна паша семейството се стреми да я оползотвори максимално и отглеждането на пило остава на заден план. Това важи само за силните семейства. При слабите и отводките, положението е коренно различно.
Аз също вярвам на написаното. Но трябва да се съобразявам с липсата на обилна паша и да "хитрея"...
Природните дадености при теб са коренно различни от тези при мен. За това и техниките ни на работа са различни. Аз споделям личната си практика с пчелите.
За което всички сме благодарни.Първоначално публикувано от yuri
Благодат е пчелите да работят в условия на изобилна паша. Тогава и пчеларят и пчелите ликуват.
Когато пашата е оскъдна нещата стават по-различни. Пчеларят се опитва да надхитри природата, прилагайки всичко, което някога е прочел, дочул, видял. С една дума, всичко, което би могло да е от полза. Затова се сетих за тази тема.
Мисля че в условията на оскъдна или дори средна паша особено ако няма слънчоглед в края на сезона е задължително да се ограничи майката в един ЛР корпус за да се получи някакъв стоков мед....иначе седзона си минава кошера отглежда пчали и в медовия сектор - нищо...или почти нищо....тука не говорим за Добруджа,Лудогорието,крайд унавието или Златията където мед тече и от камъните...става дума за полупланински и планински райони с по-бедна растителност и къс медоберен сезон в пълното или частично отсъствие на площи с маслодайни или други нектароотделящи култури.......
Пример за ограничаване на пилото с изваждане на майката и отглеждане на свищева майка.Първоначално публикувано от Aleksey
Да и ще си останеш с пръст в уста. Без майка пчелите не работят толкова усърдно (ако въобще го правят). Без пило - също.
Когато ограничиш пилото - така е - по-малко пчели ще се занимават с отглеждане на пило, но дали реално освободените пчели ще се включат ефективно в медосбора? Или това ще доведе до намаляване на средното количество работа за пчела на някоя определена длъжност в процеса?
Дали когато подсилиш някое семейство за пашата ( напр. чрез налитане) добивите са съответни на силата му?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Мисля, че няма да остане с пръст в уста. Много хора, и на изток и на запад, практикуват този начин, съобразявайки се с местните си условия. Ако не бяха доволни, нямаше да се шуми толкова около него.
Но Алексей е тук и ще сподели наесен какво е постигнал чрез него.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))