Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 19

Тема: молба

Наблюдател
    Регистриран
    30.05.2013

молба

Колеги, прохождам в пчеларството.Ше бъда длъжен ако някои ми каже може ли и как да се обезпаразити центруфуга неръждавеика заразена с гнилец?- за да я купя
    ОТ СКОРО СЪМ ПЧЕЛАР БИХ ИЗКАЛ ДА ЗАДАМ НЯКОЛКО ВАПРОСА НА СТАРИТЕ ОПИТНИ ПЧЕЛАРИ

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Кошерите се изваряват в голям казан със 5% разтвор на сода каустик (сухо вещество) за около 10-ина минути. За другия инвентар предполагам по същия начин. Спорите на гнилеца (американския) са изключително издръжливи, дори и на температура.

За друг по-достъпен метод на надеждна дезинфекция не се сещам в мномента.

Старите центрофуги по принцип (3 рамковите) вървят по 100-150-200 лв, нови -350. Сам си направи сметката кой е най-удачният вариант за теб.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има течности, които могат да бъдат загрети и над 100 градуса по Целзий. Такава например е пропиленгликола. Ако не ме лъже паметта, издържа до около 190 градуса, без да кипне. За американския гнилец е достатъчно и едноминутно третиране на 120 градуса по целзий. Прави се в съдове с водна риза, но вместо вода се слага пропиленгликол. Аз така дезинфекцирам восъка, но със същия успех в казана мога да сложа и каквото си искам пчеларско оборудване и да го оставя вътре да си седи на произволна температура чак до 190 градуса, въпреки че 120 са достатъчни за избиването на всички видове бактерии.

Ако не ти се занимава с такива сложни казани, ами може и във фурната на 200-250 градуса. Може и с пароструйка - прегрятата пара има температура 110-120 градуса. Търси варианти за нагряване над 110-120 градуса и всичко ще е наред. Може и с газова горелка и т.н.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Една "духалка" за горещ въздух сигурно също би свършила работа. Малко са нещата, които биха издържали на струя въздух с температура 350°С.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Аз искам само да кажа нещо, малко извън темата - ясно е, че американския гнилец създава (а и сам по себе си представлява) една въпросителна в тази история, и е разбираемо, че всеки колега от чисто джентълменство ще каже сам да си направиш сметката. Със същото изцяло джентълменско отношение ще споделя: без пари да ми я дават, няма да я взема.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Лошото е че като купуваш стара, няма как да знаеш дали не е заразена и трябва да се дезинфекцира.

Купи си нова семействата ти струват повече !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! next_mad;

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    За американския гнилец е достатъчно и едноминутно третиране на 120 градуса по целзий.

Има ли някъде научна статия за това? На мен са ми казвали че температурната дезинфекция (150 градуса по Целзий) за ам.гнилец е леко съмнителна, т.е. не е потвърдена.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    За съжаление не знам дали това е наистина така. На мене ми го каза турчина, който ми продаде машината за восъчни основи. Той определено е в час с дезинфекцията на восъка и знае къде как го правят. Дали обаче е истина не мога да кажа. Дори и да намерим някъде нещо написано в интернет, как ще разберем дали мнението е компетентно?

Трябва ни информация от изследвания от някой западен медицински институт.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ами като се погледне коя да е научна статия то лесно си проличава дали опитите са проведени според добрите лабораторни практики или не ( т.е. дали информацията вътре е надеждна или не).

До колкото знам при дезинфекция на кошерите с парафин (микрокристален восък) (за 10-12 мин при темп. 150-160 градуса по Целзий) метода действа не защото убива спорите, а се предолага че ги капсулова, изгражда преграда така че пчелите да нямат досъп до тях.

Дали температурата влияе по някакъв начин на спорите на гнилеца - по всяка вероятност да. Може би след топлинна обработка е нужен по-голям брой спори за да се предизвика смърт на пчелата ларва, но предположението ми е че те все още са заразни и при определени условия биха могли да предизвикат заболяване.
    Тук въпросът е дали заболяването може да се развие при полеви условия или само в лабораторна среда.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •