Здравеите колеги,хванах едно слабо рояче/на 1 рамка/, сложих му 2 ВО и сиропче.Дайте идеи как по бързо да го развия да стане нормално семейство за зазимяване.
Здравеите колеги,хванах едно слабо рояче/на 1 рамка/, сложих му 2 ВО и сиропче.Дайте идеи как по бързо да го развия да стане нормално семейство за зазимяване.
Подхранвай редовно с сироп и не му слагай основи да гради а му сложи изградени ако имаш. Няма да е лошо да му предадеш 1-2 рамки люпещо пило ако има от къде да вземеш. Успех!
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Следвай съветите на Емо Янев и ше стане работата...
Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.
Нещо не се получи.Взех от друго семейство две пити с пило и мед заедно с пчелите,предварително напръсках и двете семйства с разредена ракия и пророй.Като ги събрах в едно те започнаха да се избиват, голяма сеч падна,аз пръскам с ракия и пуша с пушалката а те хич не им пука.Днес отивам да ги видя още избити пчели,търся майката от рояка и я намирам на стената на кошера обвита с много пчели,като на топка.Разрих пчелите хванах майката и я поставих на една от рамките,едното и крило беше разръфано и пак я обвиха много пчели.Незнам какво ще се получи. sadsmile; sadsmile; sadsmile;
Според мен е трябвало да сложиш само една пита запечатано пило без пчелите. Новите пчели са нападнали майката от роячето.
Може да си пренесъл майка заедно с питите с пило и пчели. Тогава рояка с неоплодена майка няма никакъв шанс. По-точно неоплодената майка няма шанс. Докато не я убият боя ще продължава. Ако при следващ преглед намериш пило /и ако пчелите са спокойни/ най вероятно ще намериш и убитата млада майка, а пренесената стара ще властва като истинска царица.
Трябваше само люпещо пило да предадеш както ти писах по горе без пчели. Както казва колегата slavi 13 или си пренесъл майката или най вероятно си пренесъл пити с стари пчели който са били в повече от пчелите на рояка и вероятността да е утрепят е 90 %. Ако има прясно пило ще си направят нова свищева майка...
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Майка със сигорност не съм пренесъл.Грешката и аз мисля че сложих пити с пчели а трябваше само питите.Но на това пръскане с ракия и пророй как се разпазнаха коя коя е?
Когато подсилваш с пило и пчели най сигурният начин е като сметеш пчелите от рамката пред-на прелката на подсилваният кошер.Младата пчела ще бъде приета без проблем,а старата,така или иначе ще се върне в старото си семейство.
Първоначално публикувано от Ангел Йосифов
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))