Първоначално публикувано от
roxterox
Здравейте,
По стечение на обстоятелствата наследих един 10 рамковм ДБ. Понеже пчеларствам с Роже-Делон нямам никакъв опит с ДБ. Семейстовто се развива добре(според мен) и е със 7 междурамия пчели. Акацията цъфна и понеже това е първа главна паша сложих магазин седмица преди цъфтежа. В магазина има съвсем малко събран нектар на 2 рамки, за сметка на това в плодника има 3 рамки пълни с нектар, като едната от тях са запечатали на 10 %. Една от плодниковите рамкии съм сложил през магазина с цел в празната част под рамката(в кухината под рамката в плодника) да градят търтеево пило.
Какво да направя за да качават нектара в магазина? Да изкарам рамка след преградната дъска, да чакам да качата нектара в магазина. На майката и става тесничко вече...
Имам още един 10 рамков ДБ и два 6 рамкови ДБ и искам да ги заселя(едва ли всичките) максимално. Ще ми предложите ли оптимален вариант за създаване на две отводки тази година. Пашата - следва много липа, но края юли месец е бич за моя край, всичко прегаря и почти няма паша, август е малко по-добре. Понякога, ако засеят наблизо хващам слънчоглед.