Здравейте колеги,
Преди няколко дни, в една от темите, написах това:
Малко след това, изпратих следното писмо на няколко колеги пчелари, които са лидери на три от най големите пчеларски организации.
Здравей ................,
Вчера вадих мед и за пореден път си казах, че от както се занимавам с пчеларство, тази е най слабата година. Понеже пчелина ми е в гората и не го кося, сега, когато тревата изсъхна, забелязах огромното количество умрели пчели пред прелките. Разбира се това изненада жена ми, която ми помага, но не и мен, защото аз отдавна знаех колко много намаляха пчелите в кошерите, точно преди липата… Затова реших да се обърна към теб, като представител на една от живите пчеларки организации. Такова писмо ще изпратя и на ...(махам имената защото това в случая не е най-важното), с предложението да го обсъдим и дай Боже обединено да изпратим в министерството. Да, мисля че сега е момента, по няколко причини. 1. В момента има своеобразна инерция в подкрепа на пчелите. 2 има няколко журналистически разследвания за отровените пчели. 3.в условията на протести, мисля, че няма да искат още малко протестиращи в София и може по-бързо и без тупане на топката да приемат исканията ни.
Та накратко, според мен нещата които трябва да се направят са в три направления:
Модерно земеделие, Защита на българския мед (реализация на продукцията) и помощ от държавата. Вероятно има и други, но според мен тези са най-очевидните, които бързо ще доведат до положителна промяна за бранша.
Модерно земеделие. Предлагам да поискаме:
1. Забрана за сеитба на самоупрашващи се сортове.
2. Забрана на глифозати,
3. Забрана на пръскането с авиотехника,
4. Задължаване на земеделците да поставят GPS на всяка една техника за пръскане, който да може да се следи в реално време от БАБХ.
5. Създаваме на мобилни екипи в БАБХ, които да проверяват на място (според GPS) какво има в пръскачките.
6. Солени глоби и спиране на субсидии за нарушителите!
Защита на меда
1. Въвеждане на квоти за внос на мед (не повече от 10% от изкупения български мед) за прекупвачите и затягане на контрола какво се случва с внесения мед.
2. Въвеждане на строги изисквания към качеството на внасяния мед.
3. Въвеждане на минимален стандарт за качеството на меда предлаган във веригите и забрана на всички имитиращи мед продукти.
4. Стриктен контрол на горното, солени глоби и отнемане на лицензи за нарушителите!
Помощ от държавата
1. Изработване на държавна стратегия за опазване на пчелите и пчеларите.
2. Повишаване на средствата за de minimis и въвеждане на диференцирана ставка, в зависимост от това дали пчеларят внася осигуровки 12 месеца или по-малко.
3. Въвеждане на субсидия, компенсираща ниските изкупни цени, която се дава на кг продаден мед (примерно 1лв на кг.)
4. Понижаване на максималната цена на кошери в НПП до реални стойности – 70лв за ДБ с един магазин) и за сметка на това, повишаване на % финансиране за майки и отводки. Опростяване на процедурите за кандидатстване и отчитане на НПП – изцяло онлайн.
5. Изработване на програми в ПРСР, които да са насочени към пчеларството с идея повишаване качеството на продукцията (помещения, вани, центрофуги).
Вероятно има много неща, които пропускам, така че ще се радвам ако ме допълниш.
Наемам се да обединя идеите на всеки и накрая трите най-големи и истински пчеларски организации заедно да се опитат да променят тъжната тенденция за кончина на Българкото пчеларство!
Оставам на разположение
Поздрави, Жоро
08884307хх, ако ми нямате телефона…
Какво мислите за това колеги?