Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 90 от 496 ПърваПърва ... 40808889909192100140190 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 891 до 900 от общо 4956
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    А високите температури, до които нагрявам восъка заради американския гнилец, дали няма да разградят и антибиотиците и другите натрупани химии и отрови? Доколко те са устойчиви на температура?
    На каква температура нагряваш?
    Сигурно ще ускори процеса, но и восъка изгаря(става по-твърд).
    Ще видя какво пише по темата тук-там, но нали знаеш колко малко вероятно е да има информация.
    Дори и да има вариант да се премахнат или да им се намали количеството, то няма да е безплатно.
    Супер е че се наемаш да я правиш тази жертва, но алчните хорица за грам восък се правят на луди, а как да ги накараш да дадат още пари.
    Принципно восъка се разтваря в бензин, но и ние не сме химици.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    А високите температури, до които нагрявам восъка заради американския гнилец, дали няма да разградят и антибиотиците и другите натрупани химии и отрови? Доколко те са устойчиви на температура?
    Не напълно. Нивата на Кумафос остават непроменени след нагряване на 140градуса по Целзий за 2 часа (Bogdanov S, Kilchenmann V and Imdorf A,(1998) Acaricide residues in some bee products. J Apic Res 37:57–67)
    Има съществуващи технологии за пречистване, но са прекалено скъпи за да бъдат използвани в комерсиалното производство на восъчни основи.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Иначе това със слагането на парафин или церезин във восъка не е толкова лесна работа. Аз понаправих малко експерименти и се оказа, че парафина и церезина при разтопяване СЕ РАЗСЛОЯВАТ. Теглата им са различни, температурите на топене - също. Ако някой производител на основи иска да ги слага в основите, ще трябва да си направи специален казан с постоянно действуваща бъркалка в него, иначе няма как да се получи основа със смесица от 3-те материала.

Това разслояване на разтопената фракция се използва и за ДЕТЕКТИРАНЕ на това дали в изкупения восък има такива примеси. Ами да ви кажа честно - срещал съм такива варки, но примесите са били в нищожни количества. Представляват едни ярко-жълти петна, които изплуват на повърхноста на стопения восък и могат да бъдат изгребани с черпак.

Като цяло не мисля, че в продаваните в България основи има големи количества парафин или церезин. Със сигурност има, но това е в малки количества - само няколко процента.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Понеже все пак темата е "цената на меда", ще споделя какво се случи преди около месец, когато провеждахме традиционното си изложение. При нас дойде белгиец, който с охота опита от почти всички медове на изложението и си накупи доста мостри. Той сподели, че около 60% от меда в Белгия идва от България, но има голяма разлика от това, което се предлага там и това, което той опитва тук. Сподели, че по принцип меда, който се получава от България в общия случай е полифлорен, но вкусовите му качества нямат нищо общо с това, което той опита на нашето изложение. А да не говорим за монофлорните, които тази година са много по-малко като видове и количество. Човекът беше много очарован от вкусовете, които му предложихме да опита и крайно разочарован от това, че това, което му се предлага като български мед в Белгия не е със същото качество.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Иначе това със слагането на парафин или церезин във восъка не е толкова лесна работа. Аз понаправих малко експерименти и се оказа, че парафина и церезина при разтопяване СЕ РАЗСЛОЯВАТ. Теглата им са различни, температурите на топене - също. Ако някой производител на основи иска да ги слага в основите, ще трябва да си направи специален казан с постоянно действуваща бъркалка в него, иначе няма как да се получи основа със смесица от 3-те материала.

Това разслояване на разтопената фракция се използва и за ДЕТЕКТИРАНЕ на това дали в изкупения восък има такива примеси. Ами да ви кажа честно - срещал съм такива варки, но примесите са били в нищожни количества. Представляват едни ярко-жълти петна, които изплуват на повърхноста на стопения восък и могат да бъдат изгребани с черпак.
    Слагат се добавки доколкото знам точна с тази цел.
    И на мен ми се е случвало като си правя експеримент, но при повторното топене нямаше жълти капки.
    Дори сега е при мен восък от този експеримент и мога да го претопя отново.
    Нагряването до 140 градуса за 30 мин беше описано като вариант за гнилеца. (грешка пише 60-90мин)

Във восъка разпад на акарицидите няма и при правенето на основи няма промяна в съдържанието(предполагам количеството) WALLNER, K (1999) (страница 4 от линка)

Друго много по-плашещо е че във восъка има препарати против молеца, а там нещата стават много сериозни.
    Представете си, че утре дете ще дъвче тази пита, а да не говорим, че се продават черни пити в буркан в Кауфланд (мисля, че бях показал снимка).

А при прополиса нещата са още по-зле.

MACHOVA, M (1993) Resistance of bacillus-larvae in beeswax. Apidologie 24 (1): 25-31.

RITTER, W (2003) Early detection of american foulbrood by honey and wax analysis. Apiacta 38 (2): 125-130

WALLNER, K (1999) Varroacides and their residues in bee products. Apidologie 30: 235-248.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 26.10.2014 в 20:40.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ако си забелязал в чуждите и-магазини се предлагат основи специално за употребата им за мед в пита (консумация от хора). Когато та мен ми поискат мед в пита (медът ми е само за приятели и познати в ограничени количества), аз им обяснявам ситуацията със восъчните основи и че тези които ползвам, не са предназначени за ядене. Проблема се решава като направят заявката предварително за да имам време да оставя празни пити на които пчелите да изградят далаци и да запълнят с мед
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ако си забелязал в чуждите и-магазини се предлагат основи специално за употребата им за мед в пита (консумация от хора). Когато та мен ми поискат мед в пита (медът ми е само за приятели и познати в ограничени количества), аз им обяснявам ситуацията със восъчните основи и че тези които ползвам, не са предназначени за ядене. Проблема се решава като направят заявката предварително за да имам време да оставя празни пити на които пчелите да изградят далаци и да запълнят с мед
    Строителната рамка върши перфектва работа. Този вид който аз използвам, ДБ е с вертикална летва на 1/3 и над нея рядко снасят пило, но се получават перфектни питки(далаци) от 100% чист и натурален восък(без восъчна основа).

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Има варианти, но най-добре е да знаеш, че е чист восък.
    Оставяш няколко кошера да градят сами и си знаеш, че е възможно най-чисто.
    Аз останах почти без мед за лична консумация и като знам какво е положението...е как да си купя от колега.
    Ти би ли си купил мед от колега?!?
    По-добре да извадя една пита от най-силния кошер, че поне знам какво има вътре.
    Ърнест Хемингуей

Потребител
    Регистриран
    17.01.2013
    Заглавието на темата е цени. Подзаглавието - цена на пчелен мед. Всичко извън темата е празнословие.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Кумафоса може и да е вреден но е разрешен за употреба в България и в страните от ЕС. Същото обаче не може да се каже за Амитраза ( като за някои страни от ЕС има изключения, но България не е сред тях).
    В UK например употребата на Фумидил беше разрешена до изчерпване на наличните количества, нищо че за останалия ЕС антибиотиците в пчеларството са забранени.
    Така, ако бай Ханс от Бавария иска да си продава меда в някоя местна верига, то той не би трябвало да съдържа следи от Фумидил. Но ако на рафта в същия този магазин се продава мед от UK, то няма проблем той да съдържа остатъци от Фумидил в рамките на допустимите количества според британските разпоредби. Честно изаконноса две различни неща.

Същата е ситуацията с Амитраз. Ако в меда на някой пчелар бъдат открити остатъци и/или метаболити от него, тъй като той не е разрешен за употреба в България, няма как този мед да бъде продаван на цялата територия на ЕС. Би могъл да бъде пробутан във Франция, но трябва да се подправят документите все едно че е произведен във Франция, или пък от там да се пакетира и реекспортира като френски мед за други страни от ЕС.
    Естествено, няма проблем този мед да се продава в други страни извън ЕС като Турция ( стига да беше разрешен вноса), Русия, Сърбия.... - от там от където се снабдявате с въпросния препарат.
    Колега,scutellator,
    Отлична информация ,но не ми се връзва думичката "МОЖЕ".И за тебе и за всички четящи и мислещи хора е ясно , че е вреден и опасен и за хора и за пчели.Гимнастиките с "пределно дапустими концентрации" и "натрупвания" са само за пробутване на продукта и замазване на очите на наивните.Помниш , че българският "перицин" беше забранен като вреден и по-късно "байеровия" Perizin се появи без конкуренция на пазара и вече като "безвреден".Става въпрос за натиска на големите концерни и за "професионалното" отношение на пчеларите "професионалисти".Колко е професионалист в дадена област човек личи по отношението му към навлизащите с желание и наивност в нея.Та писах не толкова за отровата в препаратите , колкото за отровата в хората, които за пари са готови на всичко.А иначе "професионалисти" звучи " тежко".
    Благодаря,колега scutellator, за изчерпателната информация!
    http://en.wikipedia.org/wiki/Coumaphos
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Страница 90 от 496 ПърваПърва ... 40808889909192100140190 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 50 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 50 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •