Матеев качи снимки на тези платформички.
Матеев качи снимки на тези платформички.
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Не зная, какви са платформичките, които използва г-н Матеев, но аз попаднах на ето това: http://goliat.com.pl/produkty/sklep/...pod-ule,2,5200
В БГ повечето търговци не познават парите! Отдавна за мен са последна дупка на кавала и пазарувам от подобни "бизнесмени" само в краен случай. Когато търся нещо първо се осведомявам за цените в Европа и дали мога да си го доставя от вън. В много от случаите излиза по-евтино аз да си го доставя в по-малки количества на по-изгодна цена от колкото да пълня гушите на измекярите.![]()
Ремаркето на Lyson е много добро - купил съм си две - едно за Ловеч и едно за Габрово. Втората платформа, на която стоят кошерите, не е нищо особенно и аз поръчах на една железарска фирма да ми направи още десетина бройки. Станаха много добри и сега ги тествам. Платформите живеят за постоянно в някой пчелин, заедно с 10 кошера, поставени върху тях. Ако потрябва преместване - ремаркето се подпъхва под тях, платформата ляга върху него, и след това се мести. За един ден 1 човек с един пикап със закачено едно ремарке може да направи 3-6 курса в зависимост от разстоянието. Цената на преместването отиване и връщане за закарването и отиване и връщане за обратното връщане е около 2 лева на километър (4х0.50лв.) или 20 стотинки на кошер на километър разстояние между двата пчелина. Ако се мести на 40 километра, то това означава, че на всеки един кошер се натрупва разход от 8 лева или това прави 2 кила мед. При това положение е изгодно местенето за всяка една паша, която е в състояние да даде повече от 3 кила мед. Както виждате сметката излиза много добре. Тази година ще наблегна на увеличаването на бройката на платформите.
Колкото до инвестицията - ремаркетата струват по 6000 лева едното, но ще се ползват поне 60 000 километра, така че тяхната амортизация на километър е само 10 стотинки или 1 стотинка на кошер, което си е нищо работа. Самата платформа струва около 1000 лева, което си е 100 лева на кошер. Малко скъпичко, но ако приемем, че ще се ползва 10 години, то тогава на година трябва да отчисляваме само по 10 лева на кошер или това са още около 2.5 килограма мед.
Като цяло разходите за създаване на подвижно пчеларство посредством тези ремаркета и платформи ги оценявам общо на около 4.5 килограма мед на кошер на година. Следователно всяка една паша, която може да даде повече от 5 килограма мед, се явява изгодна за използване с тази система. Ако в годината се местят кошери два пъти, тогава изплащането на инвестицията ще стане двойно по-бързо.
Може да се погледне и от другата страна. Първите 30-40 килограма мед, получени с това подвижно пчеларство, отиват за изплащане на инвестицията, а след това всичко е без пари. При две силни паши в рамките на годината ИНВЕСТИЦИЯТА СЕ ИЗПЛАЩА САМО ЗА 1 ГОДИНА. При това положение си е направо БЕЗХАБЕРИЕ, ако човек реши да практикува само статично пчеларство със само една паша в годината, както е например в Габровския регион.
Платформата е супер и си заслужава инвестицията за всеки пчелар е задължително да използва максимално потенциала на пчелите .От това че ще ги откараш на паша печелиш не само от добития мед а и от спестеното подхранване за поддържане на развитието на семейството.За да печелиш от пчелите трябва да гледаш толкова с колкото можеш да се справиш това като брой е около 150 – 200 кошера за сам човек защото ако увеличиш броя трябва да разчиташ на друг пчелар ,а трудно се намират добри и съвестни пчелари.
Ето още едно интересно ремарке с платформа: http://vcelarstvikurtin.cz/index.php?show=kocovani
Така като гледам ползва същите принципи, но кошерите вместо 10 са 16, а това означава повече килограми, които ще надхвърлят разрешената в България граница от 750 кг за автомобилно ремарке. При надхвърляне на тази граница възникват редица затруднения и усложнения, като например доколкото знам изискване за водача да има категории C и E, както и ремаркето да има хидравлични спирачки, управлявани от превозното средство, което пък от своя страна вече не може да е каква да е лека кола или джип, а нещо по-сериозно.
Изискването за водача е В+Е, + много добро умение да "кара" на заден с ремарке, за де не се налага същото да бъде бутано на ръка под платформата с кошерите. Спирачките не са кой знае какви, не знам как точно ги водят, но май са механични (при задържане на дърпащото МПС се активира едно бутало и то посредством едни жила задейства спирачките на ремъркето). Относно дърпащото МПС е ясно че колко е по мощно толкова е по добре, макар че съм виждал лека кола да дърпа платформа с друга лека кола върху нея (тук във форма колеги ползващи подобни платформи изказаха мнение че най са подходящи машини 4х4 и аз напълно ги подкрепям).
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))