Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 41 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 404
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    В моя случай, всъщност това не беше хванат рой, а кошер изпаднал в роево и разделен на три. Пропуснах да го уточня защото нямаше отношение по темата.
    Но въпреки това, това което казваш не го знаех, благодаря за което. Приближавам се с още една стъпка до добрите пчелари . Допускам обаче, че не е вярно на 100%, защото съм сигурен, че съм прибирал рой с 3-4 майки в него видимо неоплодени.
    Няма 100%. Девствена майка излязла от кошера не може да стои и да си хвърчи ей така за кеф. Не вярвам да е изпаднала в сексуална апатия и липса на желание за секс. Демек - фригидна.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Сега да ви направя малко разяснение. Когато роят излезе, докато летят и търсят място за да кацнат, през това време майката(майките) се оплождат. При хващането на рояка всички майки вече са оплодени. Неоплодена майка е само тази която ние сме произвели и поставяме. Няма такова нещо - рояк с неоплодена майка. Това би трябвало да е добре познато на добрите(знаещи) пчелари.
    Това не е вярно!

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    На кой ден след осиротяването на семейството при липса на нова майка се превръща в търтовка?

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    На кой ден след осиротяването на семейството при липса на нова майка се превръща в търтовка?
    Ами сега? Въпрос с повишена трудност.
    Без практически опит и теоретична подготовка отговора е: На деня в който откриеш по няколко яйца "плеснати" по страничните стени на килийките. А ако се задълбочим в разсъждения тоя ден трябва да е в зависимост от количествения и качествен състав на семейството.Наличие на достатъчно млади пчели кърмачки готови да преминат в състояние на "майки".Наличието на паша и времето също би трябвало да оказват влияние за началото на такъв процес.Расови, породни особености на конкретното семейство също не могат да се изключат като влияние върху началната дата.
    Въобще това с точните числа и живите организми, пчелното семейство е "организъм", малко трудно се получава.
    Ще ми е любопитно, ако някой назове точно число и представи изследванията , опитните данни или математически модели и изчисления на базата на, които е достигнато до това точно число.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2014
    Пчеларски район
    Mariazell
    Ами аз мога да споделя само собствени наблюдения от един рояк,който хванах на 31.05.15. Та понеже беше на много неудобно място, не успях да го събера целия и останаха малко пчели на ствола и се преместваха все по-нагоре, а стълбата ми беше много ниска, за това оставих кошера под дървото с надеждата и останалите пчели да влезнат в него. На другия ден гледам пчелите по ствола ги нямаше, а кошера - 6 рамков за отводки все още пълен с пчели и си работят. Летежа обаче не беше много силен. В четвъртък 4.06. го отворих да видя дали има вече пило. Отново летежа не беше много силен, но внасяха полен. Като прегледах питите видях яйца, не много, но все пак имаше и само тук там по две в килийка. Майка не видях.
    В неделя 7.06. вече имаше значително повече яйца, но отново не ми направи впечатление да са по много в килийка. Обаче в петък 12.06 картинката вече беше ясна. Килийките наблъскани с по няколко яйца градят само търтееви килийки, а летежа почти никакъв.
    Явно вече снасят повече търтовки.
    Днес започвам експеримент за оправяне на търтовката чрез придаване на пита с пило както е описано в друга тема.

Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Ами сега? Въпрос с повишена трудност.
    матически модели и изчисления на базата на, които е достигнато до това точно число.
    Точно, точно, колко да е точно. Поне двайсетина дни трябва да минат след осиротяването. Това е по-скоро минимум.

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Точно, точно, колко да е точно. Поне двайсетина дни трябва да минат след осиротяването. Това е по-скоро минимум.

Имам подобна ситуация. Отводка направена преди около 2 седмици с маточник я проверих след излюпването на същия(3-4 дни). 10 дни по-късно намирам по 2,3 яйца във всяка килийка дори и в маточните чашки като при търтовка,има захранено пило, но по него не мога да преценя все още. Дилемата е, че всички яйца са по дъното,няма по стените. Само съм чувал за майки снасящи така когато пчелите несмогват да подготвят килийки. Засега го оставих така до следващ преглед(около 5 дни).
    Ако някой има предположения да сподели.

Ако отводката е направена преди 15 дена със зрял маточник, е напълно възможно майката да е започнала да снася и понеже няма достатъчно килийки на разположение да снася по няколко яйца в килийка. Ако е това с времето ще се оправи. То и без това не е проблем.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Имах 3 търтовки. Наредих 3-те корпуса един върху друг с вестник между тях, дадох на всеки един по рамка с яйца и след 4 дни ги събрах в един корпус. Направиха само 2 маточника, но това не е важно. Вече имат майка и снася здраво.
    С колкото колеги говорих, толкова ми казаха да ги ръся на двора и да не им се моля, но по този начин стана работата без да губя пчела.
    Скоро ще ги деля отново, но нека малко тръгнат.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Ако отводката е направена преди 15 дена със зрял маточник, е напълно възможно майката да е започнала да снася и понеже няма достатъчно килийки на разположение да снася по няколко яйца в килийка. Ако е това с времето ще се оправи. То и без това не е проблем.
    Дано да е така. Ама що снася и в маточните чашки. Ако е търтовка тя е станала преди 4-5 дни т.е. 9-10 ден от създаването на отводката, нещо твърде кратко като време ми се вижда. Дали единия маточник е бил достатъчен да подтиска пчелите не знам, но сега повтарям същата постановка отново с един матчник и ще следя за разлики.

Страница 9 от 41 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •