Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 121 ПърваПърва ... 78910111959109 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 1210
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Доста се рових да намеря дали комерсиалната инвертаза, която представлява специален щам на дрождите Saccharomyces cerevisiae е еднаква с тази секретирана от пчелите. Не успях да намеря в прав текст дали има разлика в двете инвертази, но намерих много интересен документ, който ми даде отговор на въпроса.
    Документа е на немска фирма за изследвания на меда и най-вече за разпознаване на фалшифициран мед с добавяне на инвертиран сироп )) А най-интересното е, че един от тримата автори е българин ))
    Кратък откъс:
    The enzymes used to produce invert sugar syrups, i.e. ß-fructofuranosidase (EC 3.2.1.26),
    ß-amylase (EC 3.2.1.2) and glucoamylase (��-amylase, EC 3.2.1.3), do not occur naturally in
    honey (foreign enzymes). Therefore, adulteration with the foreign enzymes and the sugar
    syrup produced with them, respectively, can be directly detected by the specific analytical
    determination of these foreign enzymes serving as marker substances. Suitable analytical methods (Fig. 2) were already developed and validated [6, 7] for ßfructofuranosidase
    (ßFF).
    В груб превод: Ензимите използвани за производство на инвертирани сиропи не се срещат в естествения мед. Поради тази причина добавянето на захарни сиропи произведени с тях е директно установимо. Подходящи аналитични методи вече са разработени и валидирани за инвертазата.
    Прикачени файлове Прикачени файлове
    Винаги може по-добре.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Колеги поздравления,
    прекрасни рецепти и много подробни.
    Интересувам се дали до момента сте подхранвали с инвертирал сироп и дали се заземявали основни пчелни семейства с този сироп.
    Как се приема от пчелите, какъв е ефекта върху пчелното семейство - повишавали се яйценосната дейност на пчелната майка, градежа как е, как тази сироп влияе върху стомашния тракт на пчелата по време на зимуване. Отлагат ли го бързо по питите като готов мед, кристализирали в питите през зимата и най- важното до колко е бактериално чест тъй като дори гъстия захарен сироп може да бъде прекрасен консервант на редица спори на различни патогени.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Sofiqnec Виж публикацията
    киселинноста в меда е причинена от слаби киселини който не се влияят от разреждането.
    Да разбирам ли , че киселинността на на целия разтвор се повишава до тая на меда?Киселините разтворени в меда, не се ли разтварят във вода?Ами ако разтворя 100 кг.захар и 100 литра вода с 1 кг. мед киселинността на целия тоя разтвор ще е ли равна на тая на меда?
    А колко "кисел" е меда? 6, 5, 4 , 3 , колко e pH на меда?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Специално за тази година не мисля,че ще се наложи много употребата му,тъй като има много ливадна паша.Смятам,че пилото тази есен ще бъде по до късно и при тази поддържаща паша,ако се приложи и сироп има опасност от задръстване.За патогените си абсолютно прав,и този риск винаги ще съществува при приготвяне с пчелен мед.Доколкото съм запознат,патогените се срещат навсякъде и имунната система на колонията е тази която пречи да се развиват патологични процеси.Инвертирането с мед е като игра на руска ролетка - може никога да не гръмне(патогените),а може и да гръмне.Според мен е важно при пчеларството да се ползват добавки и препарати които не подтискат имунната система в борбата си с някакъв патоген или вредител.Всичко което ни е необходимо се среща в природата,въпрос на опити и знание е да се уцели вярната стратегия.Освен това патогените имат много начини чрез които могат да заразят пчелната колония - налитане,обща поилка и т.н..
    Сиропа съм го ползвал досега зимно време(въпреки коментарите) в горни хранилки.Приема се отлично от пчелите и досега не съм имал проблеми, като диария например.Слагам го неразреден за да не вкисва когато е студено времето,а при затопляне,пчелите се качват и бавно си го свалят.През пролетта взимането е много бързо.Досега не ми е кристализирал никога - нито в баките,нито по пити.Относно яйцеснасянето не мога да твърдя с проценти тъй като съм новак,но семействата се развиват добре(според моите критерии).Не съм зазимявал семейства изцяло на инвертиран сироп.Основно го ползвам зимно-пролетния период и точно гъстотата му ми харесва,защото сложен в горни хранилки(тази зима смятам да ползвам и вътрешни рамки хранилки)не може да се вкисне дори и да седи 10 дена,освен това пчелите го взимат по-бавно от редкия.Трябва да добавя,че съм съботно неделен пчелар.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Според мен е важно при пчеларството да се ползват добавки и препарати които не подтискат имунната система в борбата си с някакъв патоген или вредител.
    Това общо взето изключва абсолютно всички препарати за борба с вароатозата, нозематозата и вирусите.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Сигурен съм,че съществуват такива.Малко по малко се ориентирам към био пчеларство,не заради субсидии,а за собствено удовлетворение.Наясно съм,че пчелари които са на пазара за отводки,майки и т.н. не могат да си позволят "лукса" да рискуват,поради евентуални големи загуби,нещата опират до пари.Аз също бих желал да реализирам своя мед за пари,но бих желал да го предложа с максималното качество което мога да постигна.Затова не искам да ползвам агресивна химия и поставям всичко под съмнение както правя и с О.К..Има алтернативи,всичко е въпрос на мислене.Засега инвертирания сироп приготвен по този начин ми е вършил работа,но винаги съм отворен за аргументирани нови предложения и способи.

Колега Скутелатор,какво мислиш за патогените в така приготвения инвертиран сироп и какъв е риска според теб?Какво решение би избрал ти в случая?

Наблюдател
    Регистриран
    27.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Да разбирам ли , че киселинността на на целия разтвор се повишава до тая на меда?Киселините разтворени в меда, не се ли разтварят във вода?Ами ако разтворя 100 кг.захар и 100 литра вода с 1 кг. мед киселинността на целия тоя разтвор ще е ли равна на тая на меда?
    А колко "кисел" е меда? 6, 5, 4 , 3 , колко e pH на меда?
    Нектарния мед е с pH от 2,7 до 6,4 в зависимост от вида а мановия от 5.1 до 7.9 . А до колкото въпроса за 100 те килограма вода и 100 захар едва ли ако трагнеш да го инвертираш ще сложиш 1 килограм мед . А ако го направиш ефекта ще граничи с нула.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Павел, в Природата безплатен обяд няма. Дори някои паши видимо влошават здравословното състояние на пчелите - при горската паша обикновенно се появяват симптоми на хроничен паралич, които след това изчезват напълно, при липата - някои пчели стават силно агресивни (вируси) и т.н. Всеки вид храна нанася както полза, така и вреда, но по-важното е ползата да е по-голяма от вредата.

Наясно съм,че пчелари които са на пазара за отводки,майки и т.н. не могат да си позволят "лукса" да рискуват....
    Аз съм от тези пчелари и също не мога да си го позволя.

Колега Скутелатор,какво мислиш за патогените в така приготвения инвертиран сироп и какъв е риска според теб?Какво решение би избрал ти в случая?
    Не съм специалист за да коментирам, но аз съм от хората които не дават на пчелите обратно мед, след центофугиране всяка рамка се връща точно в кошера от който е взета, не помагам с пити с пило или мед взети от друг кошер (с малки изключения) и т.н. Забавното в случая е, че еволюцията е преценила че ползата от ограбеня мед от умрели пчелни семейства е по-голяма от вредата от сдобиването с нови патогени, които биха могли да доведат до загиването на пчелното семейство. Пчеларите често прявят тази грешка (за да спестят някой и друг лев от захар) и вместо кошера да понабъбне със мед, се изпразва откъм пчели.
    Какво решение бих избрал? - да не ползвам инвертиран сироп, в който е добавян мед и такъв който трябва да го чакам дълго, докато стане готов (поради чисто операционни причини). Подхранването да приключи преди отглеждането на зините пчели - така няма никакво значение дали сиропа е бил "инвертиран" ( аз съм скептик) или не.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Подхранването да приключи преди отглеждането на зините пчели - така няма никакво значение дали сиропа е бил "инвертиран" ( аз съм скептик) или не.
    Точно така разсъждавам и аз.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Sofiqnec Виж публикацията
    Нектарния мед е с pH от 2,7 до 6,4 в зависимост от вида а мановия от 5.1 до 7.9 . А до колкото въпроса за 100 те килограма вода и 100 захар едва ли ако трагнеш да го инвертираш ще сложиш 1 килограм мед . А ако го направиш ефекта ще граничи с нула.
    Благодаря , Колега!
    Исках да се убедя , че не бъркам разчитайки на инвертазата в меда като главно въздействаща , а не на киселинността му. 7,9 си е алкално , но това не пречи да се инвертира с тоя мед, нали? Избирам най-видимото. Моя мед е с киселинност около 6 и не очаквам работа от киселината в него.
    Всъщност, както сме почнали да смятаме, дали е вярна сметката 2 грама лимонтузо на килограм захар и температура 70 градуса за пълно инвертиране на сироп 1/1 за 12 часа? За ХМФ не говорим.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Страница 9 от 121 ПърваПърва ... 78910111959109 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •