Павел, в Природата безплатен обяд няма. Дори някои паши видимо влошават здравословното състояние на пчелите - при горската паша обикновенно се появяват симптоми на хроничен паралич, които след това изчезват напълно, при липата - някои пчели стават силно агресивни (вируси) и т.н. Всеки вид храна нанася както полза, така и вреда, но по-важното е ползата да е по-голяма от вредата.

Наясно съм,че пчелари които са на пазара за отводки,майки и т.н. не могат да си позволят "лукса" да рискуват....
Аз съм от тези пчелари и също не мога да си го позволя.

Колега Скутелатор,какво мислиш за патогените в така приготвения инвертиран сироп и какъв е риска според теб?Какво решение би избрал ти в случая?
Не съм специалист за да коментирам, но аз съм от хората които не дават на пчелите обратно мед, след центофугиране всяка рамка се връща точно в кошера от който е взета, не помагам с пити с пило или мед взети от друг кошер (с малки изключения) и т.н. Забавното в случая е, че еволюцията е преценила че ползата от ограбеня мед от умрели пчелни семейства е по-голяма от вредата от сдобиването с нови патогени, които биха могли да доведат до загиването на пчелното семейство. Пчеларите често прявят тази грешка (за да спестят някой и друг лев от захар) и вместо кошера да понабъбне със мед, се изпразва откъм пчели.
Какво решение бих избрал? - да не ползвам инвертиран сироп, в който е добавян мед и такъв който трябва да го чакам дълго, докато стане готов (поради чисто операционни причини). Подхранването да приключи преди отглеждането на зините пчели - така няма никакво значение дали сиропа е бил "инвертиран" ( аз съм скептик) или не.