Павел, в Природата безплатен обяд няма. Дори някои паши видимо влошават здравословното състояние на пчелите - при горската паша обикновенно се появяват симптоми на хроничен паралич, които след това изчезват напълно, при липата - някои пчели стават силно агресивни (вируси) и т.н. Всеки вид храна нанася както полза, така и вреда, но по-важното е ползата да е по-голяма от вредата.
Аз съм от тези пчелари и също не мога да си го позволя.Наясно съм,че пчелари които са на пазара за отводки,майки и т.н. не могат да си позволят "лукса" да рискуват....
Не съм специалист за да коментирам, но аз съм от хората които не дават на пчелите обратно мед, след центофугиране всяка рамка се връща точно в кошера от който е взета, не помагам с пити с пило или мед взети от друг кошер (с малки изключения) и т.н. Забавното в случая е, че еволюцията е преценила че ползата от ограбеня мед от умрели пчелни семейства е по-голяма от вредата от сдобиването с нови патогени, които биха могли да доведат до загиването на пчелното семейство. Пчеларите често прявят тази грешка (за да спестят някой и друг лев от захар) и вместо кошера да понабъбне със мед, се изпразва откъм пчели.Колега Скутелатор,какво мислиш за патогените в така приготвения инвертиран сироп и какъв е риска според теб?Какво решение би избрал ти в случая?
Какво решение бих избрал? - да не ползвам инвертиран сироп, в който е добавян мед и такъв който трябва да го чакам дълго, докато стане готов (поради чисто операционни причини). Подхранването да приключи преди отглеждането на зините пчели - така няма никакво значение дали сиропа е бил "инвертиран" ( аз съм скептик) или не.