Слабото семейство консумира повече, защото му е нужна повече POWER, за да изкара студовете.
Силното семейство има по едри пчели с повече мастна тъкан и по добре зимува.
Слабото семейство консумира повече, защото му е нужна повече POWER, за да изкара студовете.
Силното семейство има по едри пчели с повече мастна тъкан и по добре зимува.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Благодаря за мненията!Още едно въпросче.Имам в наличност Екостоп ,и ми препоръчаха да третирам с по една плочка всяко семейство,а около 15 септември да ги и поставя лентичките за кърлежи.Благодаря предварително за коментарите!
Ами тогава предлагам да слагаме по 2 силни семейства в един кошер, щото по твоята логика няма да консумират нищо, пък ако сложим по 3 - направо ще започнат да произвеждат мед през зимата.
Съжалявам, но твоето твърдение противоречи на Закона за Запазване на Енергията и на други физични закони, според които по-голямото кълбо има по-голяма периферна площ, което пък води до по-големи температурни загуби, които могат да бъдат компенсирани само с изгарянето на повече мед.
Това лесно подлежи на проверка и както вече предполагам се досещате, добавих си го като точка в експериментите за тази зима. Правя го заради вас, защото аз съм 99.9% сигурен, че съм прав.
Когато човек не е сигурен в някакво взаимодействие на много фактори, обикновенно лесно може да си направи мисловен експеримент, поставяйки факторите в техните крайности. Например - какво би станало, ако пчелното кълбо е с диаметър 1 метър или 10 метра или 1 километър? Нима с увеличаване на размера консумацията на енергия ще пада? Може и обратното - какво ще стане, ако кълбото намалява? Нима ще нараства енергията, ако кълбото се сведе до една единствена пчела? Нима тя ще изяде 1 тон мед?
ами няма нужда да го правиш има обширни научни изледвания които са го доказали - за каквито се сетиш - американски, руски, френски, български...
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Дай линкове да прочета дали точно за това става въпрос или за нещо друго, защото пък аз съм чел един руски сайт, в който не само го обявяват това, но и го практикуват от години.
Г-н администратор,подфорумът тук е В ПОМОЩ НА МЛАДИТЕ ПЧЕЛАРИ,затова,когато пишете нещо,първо помислете,че информацията ще се ползва именно от такива млади и не знаещи хора.НЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ С НЕЗНАНИЕТО И НЕОПИТНОСТТА СИ.Пчелите са жив организъм и не всичко в кошера е математика и сметки,каквито вие упорито правите,почетете малко,нещо по-вече-натрупайте опит с пчелите и чак тогава давайте твърди съвети на младите,сега още ви е рано да го правите.Колко жалко,че капацитетите от истинския форум,хората,които даваха идеите и темите вече не са тук за да дават точните и правилни отговори.
Матеев, сложи една шепа пчели в един буркан и го сложи в хладилника, след 5-10 минути виж как са се наредили пчелите и ще разбереш как запазват топлината излъчвана от кълбото и защо пчелите не затоплят пространството извън кълбото. И тогава ще разбереш защо силното семейство консумира по малко.
Д-р Ангел Грънчаров много добре е описал нещата в поредицата - Интензивно пчеларство. Прочети ги.
Изкарай една пчеларска зима и ще се убедиш, кое е по добре - да зазимиш 20 слаби или да ги обединиш и да зазимиш 10 силни семейства. Аз съм го изпробвал.
Стига само за пчели съм мислил , отивам на яз. Стамболийски на риболов.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))