Благодаря за мненията!Още едно въпросче.Имам в наличност Екостоп ,и ми препоръчаха да третирам с по една плочка всяко семейство,а около 15 септември да ги и поставя лентичките за кърлежи.Благодаря предварително за коментарите!
Благодаря за мненията!Още едно въпросче.Имам в наличност Екостоп ,и ми препоръчаха да третирам с по една плочка всяко семейство,а около 15 септември да ги и поставя лентичките за кърлежи.Благодаря предварително за коментарите!
Най-слабите семейства понякога наистина консумират повече отколкото малко по-силните от тях (най-вероятно това няма нищо общо с големината на кълбото, а по-скоро наследствени качества ). Това определено съм го забелязвал при нуклеусите ( зимуване).
Макар че съм гола боза в тази област, чувал съм че лада Нива с двигател 1.8 е по-икономична от тази с 1.6.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Разхода на гориво на една лека кола зависи от енергийните загуби, които тя има по време на движение, а не от конските сили на двигателя. Една кола с 450 конски сили може да консумира толкова, колкото и кола със 120, ама трябва да галиш педала на газта и да забравиш за стила на каране газ/спирачка.
Това си е пряко следствие от закона за запазване на енергията, който гласи "Енергията не се създава, не се и губи. Тя само се трансформира от един вид в друг." При движение на леката кола има редица загуби, като например топлина от лошото КПД на двигателя, триене на гумите в асфалта (пак топлина), аеродинамично съпротивление (пак топлина) и т.н. Разхода на гориво е точно толкова, колкото е необходимо да се покрият тези загуби. Ни повече, ни по-малко. Мощността на двигателя тука няма нищо общо. Ако две коли имат еднакво аеродинамично съпротивление и еднакви други загуби от гуми и т.н., тогава дори и да са с различни по мощност двигатели, на теория те ще консумират едно и също количество гориво. На практика не се получава, но не защото законите на физиката са сбъркани, а защото шофьора на по-мощната кола се изкушава да кара по-спортно, с по-много изпреварвания, а от там и с повече натискания на спирачките, което означава повече топлинни загуби в спирачните дискове.
Ако в примера на Scutelator беше направен ЧИСТ ЕКСПЕРИМЕНТ с изключване на всички други фактори, ладите с двата вида двигатели трябваше да горят едно и също количество гориво.
Дори и да приемем, че твърдението е вярно, и че колата с по-големи кубици гори по-малко, то тогава причината за това в никакъв случай не е в кубиците, а в това, че тя има някой друг компонент, подобряващ разхода на гориво - например карбуратор или електронно запалване, или други гуми с друга шарка и т.н. Ще напомня примера с грешната генерализация - "умряха ми пчелите от синия кошер, следователно синята боя убива пчелите".![]()
Следя този спор и се чудя защо и двете страни в него се опитвате да прилагате законите на физиката механично, такива каквито са за неживата материя и процесите в твърдото тяло. В процесите в един кошер има освен физика и много биохимични процеси, които значително променят нещата. Ако към това добавим и факта, че едно пчелно семейство е сложен социален организъм и притежава механизми за саморегулация, нещата се усложняват още повече.
За пчелното кълбо - ами то съвсем не е твърдо тяло, не е и кълбо. Повърхността и обема не в зависимостите от неговите геометрични размери. Преноса на енергия в него (генериране и отделяне в околното пространство няма нищо общо с процесите в една стоманена топка). Там даже и температурен градиент не може да се дефинира, камо ли да се опише термодинамиката с някакви уравнения.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Струва ми се че доста се отклонихте от темата.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))