Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 14 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 140
    Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    .... без да изскам навлязох в зоната на това, което не бива да ви го казвам. Най-разумното при тази ситуация е да си замълча, да продължа да си правя каквото съм си решил, а на вас да казвам каквото искате да чуете.
    Когато някой новатор сподели идея, много хора може да се нахвърлят, но след време чрез спор или с доказателства се стига до опровержение или доказване на тази идея. Мисля, че точно поради това ги има форумите, че да може там да се споделят опит и знания....за тези, които имат интерес да ги четат. Умните хора се учат от грешките на другите и няма нужда всеки сам да "открива топлата вода". Дори си мисля, че е хубаво да има тема, където да се описват грешките, които сме допускали.....току виж някой ги прочете и си спести малко горчив опит.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Наистина точно затова не се бях сетил.

И тук не става въпрос за складиране, а къде отива сиропа веднага след хранилката - близо до пилото(вътре в него по всички условно свободни килийки) или далеч от него.

Иначе на мен постоянно ми се случва да видя че семействата са изхвърлили големи площи с яйца за да сложат там пресен нектар. В момента в който майката се премести на друга пита и при паша, след нея всичко се запълва с нектар. За пръв път това го забелязах при италианките ( които по принцип са известни с това че не складират запаси в плодника и не ограничават пилото) - отивам веднъж да пренасям, знаех на коя пита трябва да намеря пресните личинки, но намерих само нектар. До преди това ВЪОБЩЕ не бях обръщал внимание. Интересно ми е да разбера дали това го има също и при местните пчели.

Трябва да отбележа че има и вариация - докато някои пчели давят пилото от престараване, други не търпят нектар или мед близо до пилото - отваряш кошера горния корпус се пръска по шевовете с мед и пчели, а под ханемановата решетка гледайки долния корпус ще кажеш че семейството умира от глад - никакво забелване, само пчели колкото да се грижат за пилото и нито една килийка с пресен нектар (при тръсване не капе нищо).
    Да, става дума да се проследи движението на сиропа.
    Аз мисля, че ще бъдем изненадани и разпределението на сиропа ще е според ЕГН-то на пчелата.
    Тоест според нуждите и задачите на всяка една пчела взела сироп от хранилката. (Чисто и просто размисли на глас и нямам доказателства)
    Пчелата като се върне в кошера с нектар има ли приоритет какво да направи с него?
    Дали да го даде на акушерките или да го пъхне в запасите.
    Като ги видя наредени г*з до г*з на хранилката да ме чакат много ме радват и знаем, че пчелата е възможно да се "дресира" много бързо и лесно.
    Ако има нужда от храна да чака на хранилката е напълно нормално.
    Въпроса е какво прави с пресния сироп и като гледам млади пчели наредени на хранилката това ми говори, че е много вероятно да отива за изхранване на пилото. Днес ходих за няколко часа на пчелина и ме питаха защо има толкова много млади пчели на хранилката и ето го и отговора.

Аз мога да кажа дали остава значително количество захарен сироп в тенекията и без оцветител.
    При мен в сиропа има добавки с отвратителен аромат и дори малко да попадне в меда то се усеща на мирис.
    Вкусът е още по-зле и това ми гарантира, че няма да имам захар в меда.
    Не че съм се убил от желание да продавам мед, но все пак трябва да знам какво има вътре.

Като си говорим за качество...
    Абе колеги... тоя мед от Слънчоглед и Рапица ядете ли си го?
    Питам защото това за мен не е мед и вкусовете не ми харесват.
    Медът от тези монокултури може да си го продавате, но за ядене не струва.
    Че като ще си мерите захарта в меда си мерете и вкуса.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Да, става дума да се проследи движението на сиропа.
    Аз мисля, че ще бъдем изненадани и разпределението на сиропа ще е според ЕГН-то на пчелата.
    Тоест според нуждите и задачите на всяка една пчела взела сироп от хранилката. (Чисто и просто размисли на глас и нямам доказателства)
    Пчелата като се върне в кошера с нектар има ли приоритет какво да направи с него?
    Дали да го даде на акушерките или да го пъхне в запасите.
    Всичко го това отдавна го има описано в книгите, де да имаше кой да ги чете.... (препоръчвам "The Wisdom of the Hive")

Е затова, за нас по-мързеливите, най-работещата стратегия е "око да види, ръка да пипне". Правят се наново всички експерименти, сами да открием това което нас ни интересува.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Всичко го това отдавна го има описано в книгите, де да имаше кой да ги чете.... (препоръчвам "The Wisdom of the Hive")

Е затова, за нас по-мързеливите, най-работещата стратегия е "око да види, ръка да пипне". Правят се наново всички експерименти, сами да открием това което нас ни интересува.
    Няма нужда точно на теб да ти обяснявам колко е трудно да отсееш информацията
    Сложили 10 кошера в парник и написали статия.
    Имам някакво доверие на 10 автора максимум и всичко останало го обмислям по 100 пъти докато стигна извод.
    И много ме хваща яд като съм си загубил времето, но няма как да стане по друг начин.
    Все на 100 грешни идеи има 1 дето е злато 24 карата.
    Дори и Джон Плута може да роди добра идея.

Да не го обръщаме на чат прикачвам книгата предложена от scutellator:
    The Wisdom of the Hive - The Social Physiology of Honey Bee Colonies.pdf

П.С. Дайте да ги качваме в темата за книги, че да не минават и заминават в историята с 2000 поста.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Само да добавя към разгорещената тема, че наскоро четох бегло някаква статия в която се твърдеше за есенното пило, че колкото по до късно имаме пило толкова по-добре за добива на мед за следващата година. Относно ударните дози подхранване мисля, че има голямо значение от сезона. Моят опит от тази есен показа, че подхранване 5 дни по 1 литър на ден води до значително блокиране на майката и постигнах обратния ефект от търсения от мен. Просто явно спомогнах за естествения нагон за самозазимяване на пчелите.
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Тази сутрин говорих с пчеларите във връзка с темата, по която ожесточено спорехме в събота. По едно от твърденията вече имаме доказателство, че съм прав, а именно - ПЧЕЛИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ КОЛКОТО СИРОП ИМ ТРЯБВА И ЩЕ СПРАТ. При по-силните семейства точно така се е получило. Първите 3 литра са ги изяли за по-малко от денонощие, но вторите 3 литра са се задържали. Пак по нещичко вземат, но вече много-много по-бавно. При отводките в нуклеуси се е получило същото. Там са с малки хранилки и сипваме по 700 грама на ден. Ами първите 3-4 дена са си изяли всичко, и после сиропа е започнал да се задържа по хранилките. Довечера ще получа подробна информация какво е състоянието в кошерите, които са спрели да вземат сироп - задръстена ли е майката, запечатани ли са килийките със сироп и т.н.

На практика излиза, че аз с много по-малко сироп от руснаците (3-5 литра) успях да зодоволя нуждите на силните семейства. За по-слабите ще се разбере след 2-3 дена. Започвам да се чудя как руснаците успяват да набутат в кошера по 13-14 литра и единственото разумно обяснение е, че вероятно преди това са изцентрофужили всички медови пити от плодника.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Тази сутрин говорих с пчеларите във връзка с темата, по която ожесточено спорехме в събота. По едно от твърденията вече имаме доказателство, че съм прав, а именно - ПЧЕЛИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ КОЛКОТО СИРОП ИМ ТРЯБВА И ЩЕ СПРАТ. При по-силните семейства точно така се е получило. Първите 3 литра са ги изяли за по-малко от денонощие, но вторите 3 литра са се задържали. Пак по нещичко вземат, но вече много-много по-бавно. При отводките в нуклеуси се е получило същото. Там са с малки хранилки и сипваме по 700 грама на ден. Ами първите 3-4 дена са си изяли всичко, и после сиропа е започнал да се задържа по хранилките. Довечера ще получа подробна информация какво е състоянието в кошерите, които са спрели да вземат сироп - задръстена ли е майката, запечатани ли са килийките със сироп и т.н.

На практика излиза, че аз с много по-малко сироп от руснаците (3-5 литра) успях да зодоволя нуждите на силните семейства. За по-слабите ще се разбере след 2-3 дена. Започвам да се чудя как руснаците успяват да набутат в кошера по 13-14 литра и единственото разумно обяснение е, че вероятно преди това са изцентрофужили всички медови пити от плодника.
    Матеев, малко не ми се вързват нещата. Нали бяха силни с малко запаси, тези 3-4 литра не мисля че ще им стигнат.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Смесени са по сила. Говорим за почти 2000 кошера по около 20 различни пчелина с различно количество и качество на есенната паша. Има както такива, които са задръстени с мед и пчели още от преди месец, така и едвам дишащи отводки на по 3-4 пити и без грам мед в тях. Има и всичко междинно. Нима при тебе всички кошери са еднакви по сила?

Общото по всички е, че има много пчела и пило, дори и при късните отводки. Разликите са в количеството на зимните запаси от мед.

Тази година правих всякакви експерименти с всякакъв вид отводки, голи роеве, с майка, на маточник, ранни, късни, силни, слаби - пълен хаос. Последните отводки ги правих през август на по 3 рамки. Те са най-слаби в момента, но ще презимуват, ако им помогна със сироп. Миналата година също имам успешно презимували 3-рамкови отводки, при това миналата година не съм им давал есенен сироп, но през зимата се изприщих да давам питки. Тази година ще се опитам поне това да го спестя или силно да го намаля.

Общото количество захар, което сега го раздавам, е някъде около 16 тона, от които половината вече са дадени. Не знам дали пчелите ще успеят да преглътнат цялото количество, защото както вече казах, някои кошери вече взеха да отказват дадения им сироп. Това не е проблем - нека да си стои по хранилките и напролет те ще си го вземат сами. Безпокоя се само да не кристализира този, който не е инвертиран.

Преди малко ми разказаха за състоянието на няколко прегледани отводки, които вече са отказали да вземат сироп, защото на тях им даваме всеки ден по малко още от предния понеделник. Ситуацията вътре в гнездото е, че си има много мед, има си и пило, има и празни килийки. Тоест не се е получило задръстване във вида, в който си го мислихме. По скоро в момента се извършва някакво пренареждане на гнездото, обусловлено от внезапната поява на неочаквана "силна паша". Пък и ние буквално преди 3-4 дена ги прехвърлихме от 5 рамкови летни нуклеуси в 6-рамкови зимни, с дебелина на стената 40mm фибран. Вероятно появата на нова празна пита в гнездото ги е накарала да си преосмислят концепцията за подреждане. Майката си е избрала да снася яйца в една от страничните пити, без да разкъсва с пило централната част. Яйца има дори и днешни (все още са прави). Иначе килийките със сироп вече са започнали да ги запечатват, което е добра новина.

Според моите пчелари пило има не само в моите стиропорени кошери, но и в техните си лични дървени кошери. Друга година по това време не е имало, но сега явно има навсякъде. Причината вероятно е топлата есен, което ме навежда на мисълта, че пчелите вероятно ще имат предостатъчно време да си го инвертират сиропа и да си го запечатат за зимата. А ако го инвертират - отпада опасноста от кристализиране.

По въпроса с това, че ги изтощавам пчелите, карайки ги да инвертират сироп по това време, май ще се окаже, че това не е вярно. Попаднах на руски статии, в които се казва, че ако есенно време се дава неинвертиран сироп, пчелите презимуват по-добре от тези, хранени с чист мед. Естествено човек вече не знае на кого да вярва, така че не знам дали това е истина, знам обаче, че ако не помогне, поне няма да навреди. С две думи - няма никаква опасност да скъся живота на пчелите, карайки ги да инвертират сироп сега по това време.

Има опасност да им се скъси живота само ако гледат много пило в условия на дефицит на прашец, защото тогава изразходват вътрешните си запаси от мастното тяло, но в момента ситуацията не е такава - прашец си има в изобилие.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Това е много ценна информация! Важно е какво е положението и по питите, но най-важно е да се види какво ще стане на пролет.
    Замислям се за нещо друго - достатъчно ли е да се дава само захарен сироп? Ами какво се случва с белтъчините....как слабите семейства ще си набавят прашец?

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Пчелите че ще бъдат изтощени според мен е ясно и не само заради сиропа, а защото едни ще са отглеждали пило в момента ,а другите ще са сега излюпени и няма да са истински зимни пчели .И от чисто любопитство от какво е изобилието от прашец ,че нещо не ми се вярва да има изобилие от цъфнали растения по това време.Отново казвам това е лично мое мнение и ще ми е любопитно какъв ще е резултата напролет през март,април.

Страница 8 от 14 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •