Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 13 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 126
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    1. На някои от нуклеусчетата пчелите бяха избягали и бяха налетели в други. Видимо в някои нуклеуси имаше само по 10-20 пчели, а други бяха натъпкани до дупка и пращяха по шевовете. Тука обаче вината е моя - бяха сложени прекалено близо един до друг.
    А имаш ли отговор защо се получава това с изключение, че си ги поставил близо едно до друго.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Нали неколкократно се сподели че за да се приеме неоплодена майка не трябва да имат алтернатива. Като слагаш и маточник в сандъчето даваш алтернатива.
    Експеримента е интересен и дано се получи някакъв резултат от който да могат да се извадят категорични изводи.
    Пробвайте върху сухата храна тънка салфетка или тоалетна хартия. При подхранване с мед има поразителен ефект но за суха храна не съм пробвал.
    Този пост е редактиран от rosty_sz; 14.06.2016 в 04:45.

Потребител
    Регистриран
    02.06.2016
    2. Излюпените майки се проверяват дали са едри, с вярната окраска и дали нямат някакви видими физически дефекти. На този етап около 20% от майките завършват живота си в кошчето за боклук. Съжалявам, но такъв е живота - след проверката оцеляват само най-добрите.
    3. Оцелелите майки се маркират с бял цвят и се слагат в кутийки без храна и без пчели. В тази кутийка престояват максимум 1-2 часа, чакайки подготовката на бъдещите им нуклеуси.
    То и грозното патенце се превръща в красив лебед, добре че е нямало кой да го обстреля преди това заради дефекта му.
    А майките не се ли маркират след оплождане?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от okic Виж публикацията
    ...А майките не се ли маркират след оплождане?
    Задължително се маркират след оплождане, за да не се повредят. Сега обаче ги маркирах предварително с цел да разпозная коя от двете майки са приели пчелите - неоплодената майка или майката, излюпена от маточника.

Наблюдател
    Регистриран
    30.05.2016
    А по какъв начин са взети пчелите от основните кошери с които са заселени оплодните сандъчета?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Нали неколкократно се сподели че за да се приеме неоплодена майка не трябва да имат алтернатива. Като слагаш и маточник в сандъчето даваш алтернатива.
    ......
    Алтернативата е само в 60 сандъчета. Само в тях има майка и маточник. В другите 40 има по 2 маточника. Ясно е, че ще има някакви ефекти на приемане или неприемане на едното или другото. Важното е обаче да получим някаква груба статистика в проценти, на базата на която да вземаме бъдещи решения.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от asenof Виж публикацията
    А по какъв начин са взети пчелите от основните кошери с които са заселени оплодните сандъчета?
    По най-елементарния начин - със стръскване на пчели от пити с пило. Специално за днешното зареждане ползвахме пчели от друг пчелин, защото се наложи да прехвърляме едни пити с пило за ремонт на едни отводки. Та питите с пило ги взехме, а пчелите ги упоихме и ги насипахме в сандъчетата.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    А имаш ли отговор защо се получава това с изключение, че си ги поставил близо едно до друго.
    Знам че ще кажеш, че това е защото няма какво да ги задържи тези пчели в сандъчето (няма пило, няма майка). Но нали за да се преодолее този проблем пчелите се заключват в сандъчето за 3 дена докато се излюпи майката и докато свикнат с нейната миризма. Това е на теория и съгласно клиповете в интернет. На практика обаче пчелите нямат интернет и не са гледали клиповете с германката, така че не знаят, че трябва да останат в сандъчето.

Освен това те не са избягали при основните си кошери, а са се наблъскали в съседни сандъчета, което вече ме навежда на мисълта, че проблемът е именно в разстоянието. Също така има и друга логика - техния маточник не се е излюпил и те са се прехвърлили в съседното сандъче, от където вече идва миризма на излюпена майка.

Може да има и други причини - знам ли. Следващия път обещавам да попитам пчелите и да ти кажа.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Знам че ще кажеш, че това е защото няма какво да ги задържи тези пчели в сандъчето (няма пило, няма майка). Но нали за да се преодолее този проблем пчелите се заключват в сандъчето за 3 дена докато се излюпи майката и докато свикнат с нейната миризма. Това е на теория и съгласно клиповете в интернет. На практика обаче пчелите нямат интернет и не са гледали клиповете с германката, така че не знаят, че трябва да останат в сандъчето.

Освен това те не са избягали при основните си кошери, а са се наблъскали в съседни сандъчета, което вече ме навежда на мисълта, че проблемът е именно в разстоянието. Също така има и друга логика - техния маточник не се е излюпил и те са се прехвърлили в съседното сандъче, от където вече идва миризма на излюпена майка.

Може да има и други причини - знам ли. Следващия път обещавам да попитам пчелите и да ти кажа.
    Това което си мислиш, че ще кажа е най - малкото което съм си мислил да кажа. До някъде се доближаваш до отговора. Въпроса ми беше напълно сериозен и мисля, че нямаше нужда от сарказъм.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Стила ти на загадъчни въпроси и намеци не е най-подходящото в случая. Ако имаш да казваш нещо - кажи го. Ако не - затрай си. Темата е сериозна и не сме се събрали да си играем на изпити по пчеларство или на загадъчни викторини.

Ето ще ти отговоря в твоя стил:

А ти имаш ли отговор на това защо аз съм го направил така и предполагаш ли какъв е бил моя замисъл, правейки това, което ти си мислиш, че не е трябвало да се прави така? Допускаш ли, че аз не знам това, което десетки пъти съм го писал във форума, но сега по неведоми причини съм го забравил, и съм допуснал според тебе някаква измислена грешка?

Ако се почувстваш кофти от този стил на изразяване, значи вече знаеш как се чувстват хората, четейки постинги с твоя стил.

Страница 8 от 13 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •