Нали неколкократно се сподели че за да се приеме неоплодена майка не трябва да имат алтернатива. Като слагаш и маточник в сандъчето даваш алтернатива.
Експеримента е интересен и дано се получи някакъв резултат от който да могат да се извадят категорични изводи.
Пробвайте върху сухата храна тънка салфетка или тоалетна хартия. При подхранване с мед има поразителен ефект но за суха храна не съм пробвал.
Този пост е редактиран от rosty_sz; 14.06.2016 в 04:45.
А по какъв начин са взети пчелите от основните кошери с които са заселени оплодните сандъчета?
Алтернативата е само в 60 сандъчета. Само в тях има майка и маточник. В другите 40 има по 2 маточника. Ясно е, че ще има някакви ефекти на приемане или неприемане на едното или другото. Важното е обаче да получим някаква груба статистика в проценти, на базата на която да вземаме бъдещи решения.
По най-елементарния начин - със стръскване на пчели от пити с пило. Специално за днешното зареждане ползвахме пчели от друг пчелин, защото се наложи да прехвърляме едни пити с пило за ремонт на едни отводки. Та питите с пило ги взехме, а пчелите ги упоихме и ги насипахме в сандъчетата.
Знам че ще кажеш, че това е защото няма какво да ги задържи тези пчели в сандъчето (няма пило, няма майка). Но нали за да се преодолее този проблем пчелите се заключват в сандъчето за 3 дена докато се излюпи майката и докато свикнат с нейната миризма. Това е на теория и съгласно клиповете в интернет. На практика обаче пчелите нямат интернет и не са гледали клиповете с германката, така че не знаят, че трябва да останат в сандъчето.
Освен това те не са избягали при основните си кошери, а са се наблъскали в съседни сандъчета, което вече ме навежда на мисълта, че проблемът е именно в разстоянието. Също така има и друга логика - техния маточник не се е излюпил и те са се прехвърлили в съседното сандъче, от където вече идва миризма на излюпена майка.
Може да има и други причини - знам ли. Следващия път обещавам да попитам пчелите и да ти кажа.
Стила ти на загадъчни въпроси и намеци не е най-подходящото в случая. Ако имаш да казваш нещо - кажи го. Ако не - затрай си. Темата е сериозна и не сме се събрали да си играем на изпити по пчеларство или на загадъчни викторини.
Ето ще ти отговоря в твоя стил:
А ти имаш ли отговор на това защо аз съм го направил така и предполагаш ли какъв е бил моя замисъл, правейки това, което ти си мислиш, че не е трябвало да се прави така? Допускаш ли, че аз не знам това, което десетки пъти съм го писал във форума, но сега по неведоми причини съм го забравил, и съм допуснал според тебе някаква измислена грешка?
Ако се почувстваш кофти от този стил на изразяване, значи вече знаеш как се чувстват хората, четейки постинги с твоя стил.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))