Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 20 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 200
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Търтеите също следва да се подберат от тези семейства, които са показали ниско ниво на опаразитеност. Говорим за селекция така трябва да се прави затова е и темата. незнам колко струва инструмента Дони сигурно може да даде инфо по този въпрос. Майката и е работа да развива семейство и да снася добре, има ли голяма армия ще има и хубав медосбор.
    Също е доказано опитно партеногенетично извеждане на майка от неоплодени яйце ако се вникне в тази възможност и се овладее способ изкуствено да се предизвика то новата майка ще е точно копие на майка си, бащиния търтеевия ген се изключва от уравнението.
    В партеногенезата се извежда мъжки индивид, а не женски. Целта е в цялата тази армия от женски индивиди да се получи мъжки, който да оплоди майката, която след това да снася оплодени яйца. Неоплодена майката е просто една обикновена пчела, само че елитна. А за способа за който говориш е просто да се вземе неоплодено яйце и да се оплоди изкуствено, но това си е пак оплождане. За сега от търтей майка не става.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    В партеногенезата се извежда мъжки индивид, а не женски. Целта е в цялата тази армия от женски индивиди да се получи мъжки, който да оплоди майката, която след това да снася оплодени яйца. Неоплодена майката е просто една обикновена пчела, само че елитна. А за способа за който говориш е просто да се вземе неоплодено яйце и да се оплоди изкуствено, но това си е пак оплождане. За сега от търтей майка не става.
    Има доказани документирани случаи на извеждане на майка от неоплодено яйце. Така че става писал бях в една тема кой е правил опитите, единия е макензен, другите са руски изследователи начело с Губин, като получената майка от неоплодено яйце с нищо не отстъпвала по качества на тези извеждани от оплодени яйца. Така че става, редки случаи са описани, но става. Случаите са описани макар и не много подробно в книгата на Кашковский - "Технология ухода за пчелами"

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Денис-Белята Виж публикацията
    Няма да ви преча, но досега, ако беше възможно това, всички търтовки щяха да си произвеждат майки. При всичкото мое чакане, това не се случи. И какво, ако има устойчиви на акар пчели? Мисля, че сме скъпи на триците, а евтини на брашното. Каква икономия щяхте да реализирате? Изглежда забравихте за печалбата. Пак ще попитам - Какво сте готови да предложите, ако има устойчиви на акар пчели?
    Не всички 1 процент от търтовките произвеждат, въпроса е да се изучи кое го прави възможно, за да се овладее и предизвика изкуствено. А че е възможно е доказано

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Има доказани документирани случаи на извеждане на майка от неоплодено яйце. Така че става писал бях в една тема кой е правил опитите, единия е макензен, другите са руски изследователи начело с Губин, като получената майка от неоплодено яйце с нищо не отстъпвала по качества на тези извеждани от оплодени яйца. Така че става, редки случаи са описани, но става. Случаите са описани макар и не много подробно в книгата на Кашковский - "Технология ухода за пчелами"
    Спомням си добре, че си го писал това, но това не значи, че като го повториш 100 пъти и ще стане вярно това твърдение. Искат се ясни доказателства за това, а за сега такива няма. Не може да се говори на принципа - някой някъде казал.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Спомням си добре, че си го писал това, но това не значи, че като го повториш 100 пъти и ще стане вярно това твърдение. Искат се ясни доказателства за това, а за сега такива няма. Не може да се говори на принципа - някой някъде казал.
    Значи нютоновите закони също не са доказателства. Опитите постигнати от хората, които са постигнати от независими експериментални екипи ги вземам за достоверни, пък ти го играй Тома Неверни, колкото искаш. Щом се повтарят дадени разултати има закономерност. Ако човек можеше със своя опит да добие знания за всичко училищата биха били ненужни. Какви по ясни доказателства ти трябват вземи прочети, цитирах ти и източника на информацията.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Досега разбрах че за ди си направя такава селекция са ми нужни 3-4хил.лв. за апарат за изкуствено осеменяване тъкмо се чудех дори да го имам как ще и намеря на пчелата майка интимното място за да я заплодя (аз със зор намирам майката пък какво остава за оная работа на майката) сега пък ми трябвало и неоплодено яйце.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Досега разбрах че за ди си направя такава селекция са ми нужни 3-4хил.лв. за апарат за изкуствено осеменяване тъкмо се чудех дори да го имам как ще и намеря на пчелата майка интимното място за да я заплодя (аз със зор намирам майката пък какво остава за оная работа на майката) сега пък ми трябвало и неоплодено яйце.
    Тогава ти не прави селекция. Какво да ти кажа? Селекцията не е за всеки, а за хора с желание и възможности. това е истината

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Аз като се замисля, се чудя, защо искате да изключите търтеите от веригата и да осеменявате инструментално. Нали търтеите от силноопаразитените семейства ще са слаби, защото са били смукани от много акари още в килийката. Тези от третираните семейства може пък да са станали стерилни от химията. Излиза ,че майката има най-голям шанс да се оплоди от търтеи, които са от нетретирани и неопаразитени семейства. Те са алфа мъжкарите. В този ред на мисли самият акар налага селекционно напрежение на търтеите и в един момент ще си види сам сметката като останат само търтеи от здрави и нетретирани семейства, които ще разпръснат ценните си гени, чрез свободното оплождане на пчелни майки.

Сега като се замисля, голям шанс да оплодят майката имат и търтеите от семействата тренирани с биологични методи - органични киселини, етерични масла, билки ... Тези търтеи нямат гени за резистентност към акара, а в същото време са силни и плодовити. И какво излиза ...., че третирането с натурални средства в крайна сметка ни вреди, защото произвежда силни търтети с гени, в които няма информация как да се борят сами пчелите с акара.

И извода какъв е, или третираш с химия или не третираш въобще :D Toчно обратното на това, което аз правя, защото аз тренирам семействата си само с билки, етерични масла и ОК.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Тогава ти не прави селекция. Какво да ти кажа? Селекцията не е за всеки, а за хора с желание и възможности. това е истината
    freelancer_bg ти отговори от снощи това се мъча да ти обясня.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    За съжаление подобна селекция е неосъществима докато главния мотив който движи света, обществото, бизнеса и пчеларството в частност е максимална печалба веднага!
    В кайна сметка пчелите все някога ще се преборят с акара или ще се научат да живеят заедно с паразита, без да има особенни негативни последици за тях, но това ще отнеме в пъти повече време под намесата на човека. Ще ги има и след нашето изчезване като вид, дано само не успеем да унищожим всичко живо, преди да се самоунищожим!
    Между другото устойчиви на вароа пчели има, африканските напрмер, но този им белег е свързан с повишена агресвност.

Страница 8 от 20 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •