Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 31 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 307
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
    А как си обясняваш противоречието между това: "The results indicated that supplementing the level of vitamin C to spring nutrition (1:1suger syrup) to the colonies, increase the brood area, colony population and the workers body weight and protein"
    и това: "No relationship has been found between the vitamin C level of pollen collected by free-flying honey bees and brood production (Herbert et al.,1985). Furthermore, prepupae reared by bees constrained to a vitamin C-free diet contained similar vitamin C levels than did those reared by bees fed vitamin C-enhanced diets."
    Ето тук е изречението в което се казва, че пчелите синтезират витамина и това е причината да няма разлика между семействата в изследването.

както и другите подобни на втория цитат (мързи ме да ги търся и копирам сега, че ми се спи вече, но ти и без друго си ги чел)?
    Нечия методика ли е сбъркана или пчелите са претърпели деволюция за 4-5 години? Или пък има нещо друго?
    Силно се впечатлих, че тия перси са наливали витамин С през май и юни, когато поне по нашите ширини има изобилие от пресен прашец, при това не прочетох да са затваряли кошерите... При търсене на ключова дума "Cage" също не ми излиза нищо по въпроса. При това положение би трябвало пчелите да са влачили прашец в изобилие, предполагам също достатъчно богат на витамин С.
    През първите 45 дни са хранили през ден, а след това 15 дни без хранене(малко е объркващо).
    И аз не видях да пише, че са затваряни, което си значи, че са събирали прашец.
    Ще разгледам по-подробно цялата библиография и ще видя другите изследвания.
    Изводите от изследването са ясни и не е като на мен да ми се вижда това което искам да видя.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Ето тук е изречението в което се казва, че пчелите синтезират витамина и това е причината да няма разлика между семействата в изследването.
    Да, но при персийските лигустики се е получила разлика, според написаното. Да не би пък те да не синтезират витамин С? От друга страна обаче, трябва да са яли пресен прашец на корем.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Да, но при персийските лигустики се е получила разлика, според написаното. Да не би пък те да не синтезират витамин С? От друга страна обаче, трябва да са яли пресен прашец на корем.
    В библиографията има много по-интересни неща.

Най-добре развита хипофарингиална жлеза има при пчелите хранени с витамин C <- ЛИНК
    Срямо контролната група,мултивитамин група, соевата група и сметанената група
    Семействата хранени с витамин C имат повече пило и в двете години от изследването.
    Това което ме хвърли в шах беше, че пчелите хранени с витамин C имат повече пило от тези хранени със соево брашно 47% протеин.
    Но при комбинацията витамин C и соево брашно има 2 пъти повече пило от контролната група, мултивитамин + соя групата, мултивитамин + сметана.
    Много протеин има в соевото брашно и затова се използва в протеиновите питки - обща информация за другите четящи.
    А мултивитаминената група получава Витамин А - 400IU, B1 - 1mg, B2 - 1,2mg, B6 - 2mg, B12 - 2mg, C - 70mg, D - 400IU.
    Групата с витамин C получава само 250mg.
    Всяка група получава по 500мл (0.5л) от сиропа + добавката (според групата) всеки ден.

Въпросът вече е не дали витамин C помага, а колко струва да се приложи.
    Смятам го с витамин С на АКТАВИС, а не ветеринарен продукт или друг неодобрен за човешка употреба.
    Отговора е най-много 7 стотинки на ден за едно семейство. (само за витамин C).
    Ако го ползваш 7 месеца в година ще ти струва ~ 14.70 лева / семейство
    За 14,70 лева получаваш около 2 пъти повече пило, което е минимум 2 пъти повече мед. (зависи и от пашата, но все пак...Е МНОГО)

Ей сега е момента на няколко колеги да светне им лампичката защо си давам парите за витамин B и C. (питаха ме..."ЗАЩО?")

* хипофарингиална жлеза - ще ми се счупят пръстите докато го напиша
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 20.10.2014 в 00:54.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Витамин С на АКТАВИС...
    най-много 7 стотинки на ден за едно семейство...
    Ако го ползваш 7 месеца в година ще ти струва ~ 14.70 лева / семейство
    За 14,70 лева получаваш около 2 пъти повече пило, което е минимум 2 пъти повече мед.
    Преди употреба прочетете листовката!

Гаранции даваш ли?
    Ако не извадя догодина минимум 80 kg мед от кошер ще си искам парите обратно... лично от теб.
    Може би ще трябва да помисля и за допълнителни корпуси, защото три може да не ми стигнат само за плодник.

Сериозно: Леко ме притесняват тези твърде бомбастични резултати. Звучи твърде хубаво, за да е истина. Може би има нещо гнило в арабския свят или пък в нашия, не знам. Тези различия в получените резултати от различните изследвания клонят към едно - да запрятаме ръкави.... т. е. да запряташ ръкави и да го провериш лично, пък ние ще чакаме резултатите - колко пило и мед ще произведат пчелите ти.... или пък восък... щото нали мед не продаваше...

P. S. Правя уговорката, че това, иракското изследване, само бегло го прегледах. Довечера, или когато намеря време, ще го прочета по-внимателно, ще поровя и за други материали по въпроса... ако имам възможност...
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Като ровите из разните арабски сайтове и статии, вижте при какви дневни температури си гледат те пчелите и имат ли акари. Особено в страни като Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и други с пустинни райони. От моя близка, която работи една година в Саудитска Арабия зная, че температурите през лятото се движат между 50 и 55 градуса.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Преди употреба прочетете листовката!

Гаранции даваш ли?
    Ако не извадя догодина минимум 80 kg мед от кошер ще си искам парите обратно... лично от теб.
    Може би ще трябва да помисля и за допълнителни корпуси, защото три може да не ми стигнат само за плодник.

Сериозно: Леко ме притесняват тези твърде бомбастични резултати. Звучи твърде хубаво за да е истина. Може би има нещо гнило в арабския свят или пък в нашия, не знам. Тези различия в получените резултати от различните изследвания клонят към едно - да запрятаме ръкави.... т. е. да запряташ ръкави и да го провериш лично, пък ние ще чакаме резултатите - колко пило и мед ще произведат пчелите ти.... или пък восък... щото нали мед не продаваше...

P. S. Правя уговорката, че това, арабското изследване, само бегло го прегледах. Довечера, или когато намеря време, ще го прочета по-внимателно, ще поровя и за други материали по въпроса... ако имам възможност...
    И на мен ми изглеждаше доста странно,но не става дума само за един автор.
    В миналия пост линка е към друго изследване отново от Ирак, но е много по-добре. Публикувано е в Journal of Apicultural Science.
    Те и на нас гледат като на страна от третия свят и значи сме си съседи
    Изследванията правени в Европа са МНОГО малко.

Аз к'во ще пия, ако изкараш повече мед?

Ето и част от други изследване на което се позовава второто Иранско.
    To вече е Хамериканско

Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Като ровите из разните арабски сайтове и статии, вижте при какви дневни температури си гледат те пчелите и имат ли акари. Особено в страни като Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и други с пустинни райони. От моя близка, която работи една година в Саудитска Арабия зная, че температурите през лятото се движат между 50 и 55 градуса.
    Пералнята за пчели е в друга тема
    Не ровя в Арабски сайтове и не разбирам йероглифи
    Авторите са от Иран, но статиите са от Полша.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Има брато. Само че там и пчелите са различни
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Има брато. Само че там и пчелите са различни
    Каква порода са и имат ли си въшки?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Каква порода са и имат ли си въшки?
    Apis mellifera jemenitica или Apis cerana това намерих с 2-3 клика.
    Че и Италианка излиза
    Ърнест Хемингуей

Страница 8 от 31 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •