Ще ти кажа Петьо. Купувам ги разглобени на дъски.Дъските ги избирам с ширина 17 см с понятна цел. От две дъски излиза един стоков корпус (ДБ - 12).В склада ги продават на 0.90 ст бр.Използвам комбиниран абрихт и циркуляр.От дъските си правя и рамки . Дъските са 120 см х 17см х 2 см . Комшиите първата година бяха скептици, а сега правят магазини и кошери. Вчера ходих да купувам нови дъски за да си направя магазини, дигнали цената на 1 лв . Казаха голямо търсене падало .С тези си размери дъските спестяват много операции по изработката на даден кошер особено за Фарар нямаш проблеми .Прерязваш под размер и събираш с лепило и винтове.Който иска красота купува обикновени дъски и отива на майстор. С повече старание няма да има разлика от новите.Петьо ако искаш повече финес може да си китосаш дупчиците от винтове и гвоздеи.За повече инфо ми пиши на лични .
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Останах с впечатление, че се притеснявате да отглеждате пчелите си в кошери с дебелина на стената 20 мм.....Няма нищо страшно!
Working....
Поглеждай крайните пити на студената страна, може да мухлясат в един прекрасен ден. Всъщност предпоследното преградна дъска ли е ?
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Тцъ. Оня кошер, на 36 страница, ни бе представен като изработен от майстор. Оттам тръгнаха негативните коментари. Имам показани снимки на мои самоделки от военни сандъци в споменатата тема и в "Как се прави кошер" и там няма негативни коментари. Защо ли ?
П.п. Да изпреваря въпроса, самоделките са в експлоатация и никакви проблеми досега.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Заинтригувах се от пластмасовата основа на Ролта-Пласт Бургас ,искам и аз да използвам такъв тип основи.Направи ми впечатление начина на захващане към рамката ако се използва разпечатваща машина това захващане няма ли да е проблемно .Моля който има становище по ? да го сподели.Огромни благодарности към гн.Mateev за това че споделя своя опит и начина си на работа с пчелите и развитието си .
Милен Михов
Имам 20 кошера от военни съндъци с дебелина на стената 20мм. Цената на готов кошер излезна 20лв. Само където крояча обърка размерите и вместо 12р ДБ стана 14р лежак(магазините и те 14р). Невиждам разлика в кошери с дебелина на стените 40мм, 30мм. 25мм. 20мм. Имам ги кошери с тези размери, всичко зависи от семейството в кошера!
Зимувал съм отводки във воени сандъци с дебелина 2 см. Никакъв проблем.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))