Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 41 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 408
    Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Цитат Първоначално публикувано от спартак Виж публикацията
    Вече в експлоатация, кошерите от военни сандъци не отстъпват на " нормалните"Материала е изключително качествен и СУХ. цена 12 лв на кошер, без консумативите.Труда ми е за кеф.
    Kak и със какви инструменти си ги преправил военните сандъци?

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Ще ти кажа Петьо. Купувам ги разглобени на дъски.Дъските ги избирам с ширина 17 см с понятна цел. От две дъски излиза един стоков корпус (ДБ - 12).В склада ги продават на 0.90 ст бр.Използвам комбиниран абрихт и циркуляр.От дъските си правя и рамки . Дъските са 120 см х 17см х 2 см . Комшиите първата година бяха скептици, а сега правят магазини и кошери. Вчера ходих да купувам нови дъски за да си направя магазини, дигнали цената на 1 лв . Казаха голямо търсене падало .С тези си размери дъските спестяват много операции по изработката на даден кошер особено за Фарар нямаш проблеми .Прерязваш под размер и събираш с лепило и винтове.Който иска красота купува обикновени дъски и отива на майстор. С повече старание няма да има разлика от новите.Петьо ако искаш повече финес може да си китосаш дупчиците от винтове и гвоздеи.За повече инфо ми пиши на лични .
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Нямам никаква идея от половината науки в които ми вменявате знания. Няколко човека сте превзели форума през последните няколко седмици и присъствате постоянно във всички теми, а се опитвате на мен да преписвате, че съм на всяка манджа мерудия. Въобще не се усещате, че и много докачкливички сте. Нямам нито един пост който да е спам. Помагам на всеки с каквото мога. Никога никой не съм обидил.
    Колкото до сандъците, имам няколко стотин. Преработил съм няколко десетки за цели на пчеларството и са ми безкрайно ясни. Приключението започва още с разковаването на шестте вертикални трупчета вътре. Всяко е заковано с по 8-10 пирона които излизат от вън където са закривени и китосани и боядисани. Рязането на дъното е следващото приключение. Трябва да се откове дъното, което е заковано с огромни пирони, но поне не са закривени. След това трябва да се реже на размер през пироните които са заковани вертикално и държат страниците. Аз не бих подложил мой дърводелски инструмент на това, дори да се прежаля след няколко сандъка режещия елемент ще е за хвърляне и за следващите ще трябва нов. Не на последно място този ряз ще стане ужасно крив, без прав ъгъл и след първия пирон ряза ще е и "рошав". За съжаление с това филма не свършва трябват и фалцове в горния край за да лягат рамките. Тези фалцове могат да се направят по няколко начина, но точно където трябва да са, е гора от пирони и дебели види които държат ъгловите планки. Цялото упражнение не е невъзможно, но е мноооооооооооого трудоемко, а резултата ще е супер грозен корпус, сглобен без фалцове и само с пирони с дебелина на стените 20 мм и не прилягащ добре към долния. Скъпи многознайковци има снимка на кошер събран без знания и умения в темата "Да си покажем кошерите" на 36 страница. Там поне корпусите лягат добре един върху друг и има външен вид. Снимките са последвани от страници негативни коментари, сега се дава съвет на човека да си изработи нещо далеч по-грозно и не функционално.
    Военните сандъци имат приложение в пчеларството, но не и за корпуси или поне не само чрез отрязване на дъното.
    Нямам никакво намерение да се правя на ощипана мома и т.н. Ще пиша когато си поискам и колкото си искам спазвайки правилата и нормални норми на поведение.
    Абсолютно си прав за всичко, цял ден си играя с един сандък и си изпонарязах ръцете, но трябва да си имам няколко резервни сандъка ако се наложи.
    Но стават и хора си ги ползват, днес звъннах на колега и го питах как зимуват в тях, каза че са живи.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Останах с впечатление, че се притеснявате да отглеждате пчелите си в кошери с дебелина на стената 20 мм.....Няма нищо страшно!
    Working....

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0343.jpg
Прегледи:      600
Размер:	92.5 KB
ID:	649Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0344.jpg
Прегледи:      600
Размер:	111.1 KB
ID:	650Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0345.jpg
Прегледи:      597
Размер:	117.2 KB
ID:	651А ето и резултата от днес. Само в единия имах конденз, и снимах него. понадупчих малко наелона после - точно където е конденза!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Поглеждай крайните пити на студената страна, може да мухлясат в един прекрасен ден. Всъщност предпоследното преградна дъска ли е ?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    . Скъпи многознайковци има снимка на кошер събран без знания и умения в темата "Да си покажем кошерите" на 36 страница. Там поне корпусите лягат добре един върху друг и има външен вид. Снимките са последвани от страници негативни коментари, сега се дава съвет на човека да си изработи нещо далеч по-грозно и не функционално.
    Тцъ. Оня кошер, на 36 страница, ни бе представен като изработен от майстор. Оттам тръгнаха негативните коментари. Имам показани снимки на мои самоделки от военни сандъци в споменатата тема и в "Как се прави кошер" и там няма негативни коментари. Защо ли ?

П.п. Да изпреваря въпроса, самоделките са в експлоатация и никакви проблеми досега.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Заинтригувах се от пластмасовата основа на Ролта-Пласт Бургас ,искам и аз да използвам такъв тип основи.Направи ми впечатление начина на захващане към рамката ако се използва разпечатваща машина това захващане няма ли да е проблемно .Моля който има становище по ? да го сподели.Огромни благодарности към гн.Mateev за това че споделя своя опит и начина си на работа с пчелите и развитието си .
    Милен Михов

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Имам 20 кошера от военни съндъци с дебелина на стената 20мм. Цената на готов кошер излезна 20лв. Само където крояча обърка размерите и вместо 12р ДБ стана 14р лежак(магазините и те 14р). Невиждам разлика в кошери с дебелина на стените 40мм, 30мм. 25мм. 20мм. Имам ги кошери с тези размери, всичко зависи от семейството в кошера!

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Зимувал съм отводки във воени сандъци с дебелина 2 см. Никакъв проблем.

Страница 8 от 41 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •