Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 76 от 683 ПърваПърва ... 2666747576777886126176576 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 751 до 760 от общо 6828
    Наблюдател
    Регистриран
    07.04.2014
    Пчеларски район
    попово
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Можели някой да ми каже-обоснове защо кошерите да са ориентирани на изток?

vlado 9

Потребител
    Регистриран25.06.2013
    Живее вСофия
    Мнения81

Първоначално публикувано от ddsi
    Здравейте,занимавам се с пчели от 15-тина дена и днес покрай нас мина един човек,който ми каза да си обърна кошерите на юг в противен случай щели да избягат.Аз от както съм ги взел съм ги поставил с лице на изток,понеже така идва най-добре според местото и досега няма проблеми.Какво да правя.Благодаря ви.

Кажи му сладващия път ,че като са на изток слънцето ги огрява с изгрева и ги буди по рано ,и така събират повече мед.
    ПП. Гледай си пчелите ,остави пешаходците.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Можели някой да ми каже-обоснове защо кошерите да са ориентирани на изток?
    Еее за да стават по рано,и да събират повече,кат китайците от тъмно до тъмно.
    Сега сериозно,мойте са с прелките на изток защото нямам много сянка лятото ,и на обяд прелката не е на припек.Въреки ,че дъната са с мрежи,мое мнение е че е по добре в горещата част на деня прелките да не ги пече.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Като местя насам натам и аз слагам кошерите според терена и обстановката. Практиката показва, че най-рано пчелите излизат да работят когато са на изток или югоизток. Разликата с ориентираните на юг е към 20-30 минути. Нямам представа, защо се получава така предполагам, че по прякото слънцегреене вдига температурата на самата прелка. Преди да започнат да излизат пчелите съм забелязал, че се появяват няколко които излизат на прелката и без да излитат се прибират обратно веднага. Предполагам че точно те оценяват обстановката и дават сигнал на останалите.Не мисля че има голямо икономическо значение дали са на юг или югоизток. В първите минути летежа не е много активен, а насочените на юг доста бързо наваксват в летежа. Разликата е много голяма ако сравняваме насочени на югоизток и насочени на запад или на северозапад. Говорим за над час разлика в активния летеж.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Разликата е много голяма ако сравняваме насочени на югоизток и насочени на запад или на северозапад. Говорим за над час разлика в активния летеж.
    Ами ако е облачно?За ранното излизане на пчелите най важна роля играе силата на семейството.Демек,трябва да има достатъчно пчели за да осигурят оптимална температура в кошера,охрана и др.вътрекошерни работи и чак тогава за летеж.Ако семейството нее достатъчно силно ще излезе ли при 10градуса та даже и на изток да е ориентирано?Преди 4-5 дена бях на пчелина около8-8,5ч. при Т 9-10градуса-само силните кошери пускаха разузнавачки.....И нее важно сутрин в колко излизат,а важното е да направиш така,че твоите пчели да излезат 15-20 минути преди тези на комшията.

Наблюдател
    Регистриран
    26.10.2013
    За мен в този момент е от най-голямо значение да знам дали ще избягат или не.Макар,че невиждам връзка в това за бягството с ориентацията на кошера.Тоя май направо ме пусна по пързалката.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от ddsi Виж публикацията
    За мен в този момент е от най-голямо значение да знам дали ще избягат или не.Макар,че невиждам връзка в това за бягството с ориентацията на кошера.Тоя май направо ме пусна по пързалката.
    Може би просто те "пробва"...?!?

Наблюдател
    Регистриран
    26.10.2013
    Незнам,обаче честно казано аз нали съм си новобранец и се притесних в началото.Иначе съм виждал доста кошери обърнати на изток.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ами ако е облачно?За ранното излизане на пчелите най важна роля играе силата на семейството.Демек,трябва да има достатъчно пчели за да осигурят оптимална температура в кошера,охрана и др.вътрекошерни работи и чак тогава за летеж.Ако семейството нее достатъчно силно ще излезе ли при 10градуса та даже и на изток да е ориентирано?Преди 4-5 дена бях на пчелина около8-8,5ч. при Т 9-10градуса-само силните кошери пускаха разузнавачки.....И нее важно сутрин в колко излизат,а важното е да направиш така,че твоите пчели да излезат 15-20 минути преди тези на комшията.
    Ами ако пече? Всичко което си написал и ти, и колегите които са ти отговорили на предния въпрос, разбира се е вярно. Затова, при равни други условия, посока - изток. При мен целогодишно са на изток, но това е частен случай.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Съгласен съм наборе,но сега,че и през май,за развитието на семействата е по добре да са ориентирани на юг.Така слънцето затопля кошера почти равномерно,а при източна ориентация северната част на кошера ангажира повече пчели и храна за осигуряване на оптимални условия.Моите са ориентирани на юг,но когато настанат жеги ги врътвам на югоизток или подпирам някаква плоскост от страни.....Във жегите,кошерите с дебели стени са за предпочитане.Правил съм си есперимент със северна ориентация.През лятото работеше отлично дори ми се струваше ,че работи по добре от другите.Оставих го да зимува така на север.Изкара 5 месеца без облитане от ноември до март.Медовите му запаси през март месец почти бяха непокътнати и липсваше пило.Другите кошери ориентирани на юг се облитаха при всяка възможност,а за пролетния преглед 10-15 март имаха на 2-3-4 рамки пило,като медовите им запаси бяха около 8-10кг от 30кг.....Не издържах и заръртях кошера на юг.Още на другия ден последва облитане каквото не съм виждал.След две седмици (в края на март) имаше на 3 рамки пило,но при прегледа съм сгафил..... и след десетина дни ..свищеви маточници.За отбелязване е,че зимния подмор в опитното семейство беше значително по малко от другите.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Отново абсолютно съм съгласен с теб, Наборе, ама пак ще почнем да си говорим с теб двамцата и пак ще дойде да се изцепи някой - "Аман от разбирачи". За тоя дето е зимувал на север добре си спомням че и преди си разказвал, мисля че и при Радоев някъде съм го чел и само щото ме мързи не го практикувам. Иначе съм сигурен че си е баш така. В случая обаче имаме конкретен въпрос от пресен новобранец, който даже уточнява че и мястото му е такова и аз в никакъв случай не бих му препоръчал да врътка кошерите. И пак казвам - при равни други условия, и добавям - при стремеж към намаляне работата по кошерите.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 76 от 683 ПърваПърва ... 2666747576777886126176576 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 31 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 31 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •