И аз имам няколко изчезнали.Ти на какво го отдаваш?
И аз имам няколко изчезнали.Ти на какво го отдаваш?
Радо не си актуален не е на годинка а е от тази година. И си е напълно вярна но на чужд гръб и 100 тояги се малко така че може да се посмеем нали .... Има нацяло поразени пчелини има и такива с 50-60 % смъртност до колкото съм запознат са ходили да вземат някакви проби ... Ситуацията е като миналата година само че тази година е в пъти по големи мащаби
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
[QUOTE=ch.atanasov;55727]А стига ве .Направо се изприщих.Ама като се замислих и дуго ,той Манол май гледа пчели още от забавачката.
[/QUO
Какво има да се втрещяваш,септември нали ви го прогнозирах,колкото до забавачката да от тогава гледа пчели.TE]
Манол има отрита пътека до там от доста години-неможеш го стигна.
Искрене клипа е от две години точно ,а лентичките са в пчелина на двугодишен пчелар-което е без значение (като се замислиш),и нали не мислиш,че предварителните мерки само ти ги прилагаш.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Янев, случайно знаеш ли какви са напълно опразнените пчелини. С до 10-15 кошера или с десетки, до стотици кошери?
Юри с повече от 10-15 кошера са, то там има малко пчелини с по 10-15 кошера повечето са с около 100 семейства но Лалов ще даде по подробна информация
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Добре де колеги,нека си зададем въпроса - с какво е по-особенна Странджата,защо тази смъртност стана ежегодна?Аз съм новобранец,но има опитни пчелари,които са се сблъсквали от години с това и би трябвало да имат някакво обяснение за случващото се.Изминалата година имаше много акар - източник на вируси и други,късно пило провокирано от обилните валежи - амортизация на зимните пчели.Представям си,ако имаше късна мана в плодниците...не,че тя е толкова фактор,но би провокирала ноземата,още повече в комбинация с другите два фактора.Така като гледам,положението се влошава всяка година и скоро можем да станем свидетели на "перфектната буря" - всички предразполагащи фактори за 100% смъртност.Лабораториите не са ли изолирали някакви причинители досега?
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
То, това за лентичките е до разбиранията и схващанията на индивида въобще за ценностите в живота, въобще няма нищо общо нито с пчеларският стаж, а още по-малко пък и с бюджета...
А, това за превантивните мерки го казах, на база това което чух от клипа, че са знаели от есента, но "не са взели съвсем достатъчни мерки"...
Колегата Лалов малко се е засегнал ,за това което писах за Манол ,но още есента го питах дали са правили изследване.Нарочно пуснах клипа ,защото нещата се повтарят според мен.Резултатите тогава са показали нозематоза и вароатоза.В клип Ботев твърди ,че проблема при него е от отравяне ,при пръскане.Не вярвам колегите да не са провели профилактика.Ще е интересно някой да сподели за сегашните проби.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))