Разбрах, благодаря.
Всъщност съм третирал с ОК през Ноември .... 2011г. Строителна рамка не ползвам. Ама това си е моя практика, и на никой не я натрапвам.
Някой постове ги чета ,по няколко пъти и се убеждавам че истината не е в написаните редове а между тях.Не съм тъп ,по принцип но този път наистина не разбирам!Затова въпроса ми е директен.Юрий от есента на 2011 третирал ли си за акар и ако да с какво и как?Благодаря предварително !
Популацията на акара е различа за всеки район, за това ако не си на 100% сигурен че при теб има малко акари по добре да се третира да не те боли после главата. Един занемарен пчелин е достатъчен да увеличи популацията в района. Юрий гледа от много години пчели и предполагам че може да разбере до каква степен са му опаразитени семействата, но аз не мога и за това си третирам. Не че това е гаранция понеже екоспопа се оказа неефикасен и се видях в приключение.
Юрий,ти си вторият човек който твърди че не третира с нищо семействата си.И за разлика от първият,на теб съм склонен да повярвам,че наистина е така.На всички би било интересно да споделиш има ли някакъв трик или технология,която да ти помага.Дали е някаква специфика на мястото където пчеларстваш или пък способност на твоите семейства да се справят сами.Аз преди 3 години също реших да оставя 3 семейства без третиране.Октомври 2012 година за последно ги третирах с ОК чрез изпаряване и до лятото на 2014 не съм третирал с нищо друго.През август 2014 едното семейство избяга,а другите две бяха опаразитени доволно (виждаха се доста акари по гъбовете на пчелите).Този експеримент ми показа,че пчелите могат да се справят до някъде и сами,но идва момент в който акара надделява и трябва помощ от страна на пчеларя.Готов съм да продължим да коментираме темата,ако има желаещи.Поздрави...![]()
Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.
Трикове няма. Просто смятам, че ако пчелите не могат да се справят сами, то и на мен не ми трябват. След като милиони години са съжителствали с него и не са изчезнали - факт, значи могат да се справят. Практиката ми го доказва. НО тъй като попадам в групата на възможно най- не ефективните пчелари, не искам да подведа някой от новите колеги с грешната си практика. Така че, сипвайте яко химия и не се стискайте. Поздрави и на теб.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))