Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 110

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    05.12.2013
    Пчеларски район
    Стара Загора
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Чудя се какво би станало ако се направи подобна уеб-страница с най-известните български личности.
    Да! Тази идея за виртуален линч под формата на игра ми мина през главата поне преди година :D

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Triballi Виж публикацията
    Направих си труда да взема пчеларския наръчник от един колега.Това е "Пълен пчеларски наръчник-Валачев" от 1947г.

Относно местната пчела е записано това:

"Местна (нашенска)порода.

Тя е разпространена по всички краища на нашата родина.Пчелите и са тъмнокафяви, но с всевъзможни отенъци.По-младите имат възсив отенък.Понеже условията у нас са твърде разнообразни и, от друга страна,поради пренасянето на пчелни семейства от един край в друг както и поради внос от чужбина,ние едва ли можем да говорим за чиста местна порода."

Това е което описа и Scutellator.Кафяви тъмни пчели.Всъщност не знам защо Л.Радоев ги нарича сива местна пчела.А и пчели с описанието от наръчника от 1947г. незнам някои да предлага или развъжда.Пчелите дето се представят за местни от тия дето казват че са ги съхранили и развъждат са подобни на описаните като сива местна пчела.
    Тъмно кафяви пчели ако се изнамерят сигурно ще са уникални.Интересно че у нашите пчели може да се открият признаци от вносните раси но от кафявите пчели не.Поне аз не съм виждал пчелни семейства или отделни индивиди да са кафяви.
    Ако има останали такива пчели някъде генофонда им сигурно е много стеснен.Интересен е и въпроса за съхранението и развитието на такава малка популация в изолиран район.
    Прикачен файл 4199

И още
    Прикачен файл 4200

По повод един вчерашен разговор с колега как трябвало да изглеждат българските пчели, съвсем случайно попаднах на това от форумните архиви:
    http://beehoneyportal.com/forum/view...php?f=1&t=3463
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Моите майки изглеждат така. Но от скоро имам и някакви наподобяващи бъкфаса!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Този пост е редактиран от scutellator; 13.02.2016 в 18:41.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Пчела изненада - https://www.youtube.com/watch?v=b8X16PSdGLM Да подариш такава роза на жената
    Сестрите и - https://www.youtube.com/watch?v=gIddsEylPtY
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2013
    Пчеларски район
    Драгалевци
    Има също и рецесивен алел за цвят при италианките наречен "cordovan" , където черното е заместено от светлокафяво.?Защо само един алел да отговаря за това,другите къде отидоха?Защо рецесивния е черен,да не става въпрос за кодоминиране,хомозиготи ли са хетерозиготи ли ?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Алелът за черен цвят е доминантен.
    http://www.glenn-apiaries.com/geneti...l#anchor182031

Защо само един алел да отговаря за това

Първо е нужно да прочетеш отново определенията за ген, алел и хромозом. И ако почувстваш нужда, може да зададеш въпрос отново .

Алелът за цвят кордован, макар че е рецесивен , както всички други количествени белези е полимерен.
    Освен това този алел не е излолиран случай само при италианките, Карниките също го притежават, но там селекцията е такава че всички пчели проявяващи този белег се изолират/премахват от по-нататъшно развъждане.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Ето каква е разликата между две семейства с майки сестри.
    Единят работи здраво, а другия спи. Левият е агресивен, а с десния е УДОВОЛСТВИЕ да се работи.

Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Ето каква е разликата между две семейства с майки сестри.
    Единят работи здраво, а другия спи. Левият е агресивен, а с десния е УДОВОЛСТВИЕ да се работи.

Ех, от кага се каня и аз да го направя това, ама пусто временце все не стига.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Хайде няма нужда да ни показваш колко си на ВИЕ с пчелите.
    Продавай си мършавите отводки на балъците и не се обаждай.
    Изглежда, че ме бъркаш с някой! А в сравнение с такива юнаци като теб...с пчелите съм направо "интимно"!
    Working....

Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •