А, ти излезе от летаргията? Липсваше ми?
Мъчиш се да се изяваваш в сметките, но все са ти криви - криви, като космите на ..... И на най-върлия математик тук - собственика, съм казвал, че работата с пчелите не е като бакалските сметки. При пресмятане във формулата винаги има много неизвестни, които и ти, всезнаещия пчелар не можеш да предвидиш, както и да приобщиш някакъв коефицент на грешка във формулата, просто защото няма как да стане. Пък и ти си всезнаещ пчелар, ама от пет години. Хората работят с пчелите с десетки години и пак остават изненадани в определени моменти. И вместо да ходиш по един път в месеца на пчелина, ходи по-рядко - два пъти в годината, ама викаш нали трябва да се наспиш, та за това. А забравих, той акъла ти идвал по-бързо, защото си бил нисък. Голям майтап! Да се смее ли човек, да плаче ли?
ПП Забравих да те питам, колко мед извади с тия многото пчели или си още на ниво родилно отделение, защото ние, третото поколение пчелари пресполовихме сезона.![]()
Здравейте колеги
Днес един от кошерите ми се рои ,вероятно първи рой.
какво мога да направя за да не се рои този кошер повече?
няма още излупени майки .
Ако роя е със старата майка, го върни на старото му място само на основи и сироп отгоре, а кошера измести на ново място. В тоя кошер може да си избереш един хубав дебел маточник, а другите да ги изчистиш. Принципно може и да не бараш маточниците, те ще се оправят сами... Успех!
Реално пилото не е на 15 дб рамки, а по-скоро на 12, защото кошерите са 10-ци, а в магазините имаше по 9 рамки, а и там е мешано пило и нектар. Този кошер излезе доста слаб от зимата вероятно заради акара, но успя да се вдигне. Това видях, това споделям. Няма смисъл да се напрягаме в доказване на каквото и било или да се иронизираме. За мен странното е как тази майка за възрастта си показва такава динамика, защо снове из магазините, като казват, че при по-голямо разстояние между питите не се качвала. Еми ето, качва се и това изобщо не й пречи. Според мен, това качество се унаследява, така твърди и собственика на пчелите.
Ето, друг пример - в началото на този април имах силен кошер с 6-7 рамки пило. Тогава, ако си спомняш, се обърнах към теб за съвет и коментирахме, кога и къде да сложа втори ДБ корпус. Първият плодник се изпълни с пило, сложих отгоре втори с изградени пити!! с 1/3 мед в тях и какво стана? Щяла да се качи, щото горе било топло. Е, да, ама не. Не се качи горе. За мен това е ген, но може и да е стечение от съвкупност от обстоятелства. Нямам знания, за да твърдя със сигурност.
Убий ме, не знам. Ако кажеш, ще те черпя, че и манов мед ще си купя с удоволствие от теб Не ме е срам да кажа, че се случва да си купувам мед, по-често ми дават деЛюбител съм и такъв ще остана. Все ми е тая, колко ще извадя и дали изобщо ще извадя, но това не ме спира да ги зазимявам с по един пълен магазин. Та кажи сега за самосмените...
Градски, само новоизлюпените покрай програмите пчелари , броят рамки с пило. Пчеларите трето поколение, броим тенекии, пълни с мед.![]()
Аз баш от пчели много много не разбирам ама чета чат пат така както си го направил за развитие на семеиството по руските книги пише, че не се прави така това е може би мързелива корпусна технология къде я сработи я не ако няма още куп благоприятни обстоятелства.А може би гена да и е такъв ама ми липсват знания в тая област.к
В момента има 24 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 24 гост (и))