Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
И как си обясняваш толкова много пило от една майка? Лекторите препоръчват едно магазинче за пило, даже 8 магазинни рамки и стигали, защото имало над 2000 килийки, а майките не можели да снасят повече, но ти ги оборваш с този пост, та даже ако сметнеш всичкото пило излиза към 15 ДБ рамки, а това означава даже, че закопаваш трето поколение пчеларите с много съмочуствие на три метра под земята хахаха. Как за цели три поколения не са разбрали, че ДБ на един плодник та бил той и 12 рамков е тесен за една майка да си покаже възможностите, защо после им се рояли пчелите хахахха. Можеш ли да предположиш, защо си прави винаги самосмяна семейството?
Реално пилото не е на 15 дб рамки, а по-скоро на 12, защото кошерите са 10-ци, а в магазините имаше по 9 рамки, а и там е мешано пило и нектар. Този кошер излезе доста слаб от зимата вероятно заради акара, но успя да се вдигне. Това видях, това споделям. Няма смисъл да се напрягаме в доказване на каквото и било или да се иронизираме. За мен странното е как тази майка за възрастта си показва такава динамика, защо снове из магазините, като казват, че при по-голямо разстояние между питите не се качвала. Еми ето, качва се и това изобщо не й пречи. Според мен, това качество се унаследява, така твърди и собственика на пчелите.
Ето, друг пример - в началото на този април имах силен кошер с 6-7 рамки пило. Тогава, ако си спомняш, се обърнах към теб за съвет и коментирахме, кога и къде да сложа втори ДБ корпус. Първият плодник се изпълни с пило, сложих отгоре втори с изградени пити!! с 1/3 мед в тях и какво стана? Щяла да се качи, щото горе било топло. Е, да, ама не. Не се качи горе. За мен това е ген, но може и да е стечение от съвкупност от обстоятелства. Нямам знания, за да твърдя със сигурност.
Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
Можеш ли да предположиш, защо си прави винаги самосмяна семейството?
Убий ме, не знам. Ако кажеш, ще те черпя, че и манов мед ще си купя с удоволствие от теб Не ме е срам да кажа, че се случва да си купувам мед, по-често ми дават де Любител съм и такъв ще остана. Все ми е тая, колко ще извадя и дали изобщо ще извадя, но това не ме спира да ги зазимявам с по един пълен магазин. Та кажи сега за самосмените...