Аз обръщам покривната табла на обратно и няма проблеми
Аз обръщам покривната табла на обратно и няма проблеми
Мислих го и това но около хранилката съм сложил 5 см полистирол.Сега мисля да да закова на таблата 4мм летвички ,че имах проблеми и с лентичките против кърлежи
Да попитам по-опитните!Започнал съм подхранване на пчелите със захарен сироп+стартовит.Имам направени 6 подхранвания от по 200-250мл през два дни го правех а някъде през 3.Целта ми е да ги развия за акацията.Ефект има-развиват се.Сега акацията започва да се разлиства.В района има и рапица ,но като че ли от нея само прашец носят.Въпроса ми е да продължа ли със стимолиращите подхранвания до навечерието на акацията?Кошерите са 10 рамкови Дадан/т-Блат!И второ за сега кошерите са със мишепредпазители със отворена само долна прелка-да отварям ли прелките и горе?Благодаря ви предварително!
При наличие на рапица в цъфтеж, аз не бих подхранвал допълнително, освен някоя много слаба отводка по изключение. По-важното е да внимаваш да не ти отровят пчелите, когато решат да я пръскат. Наблюдавай поведението на пчелите. Ако започнат да вентилират пред входовете, значи искат по-голям приток на свеж въздух в кошера. Тогава разширявай входовете на кошерите.
Здравейте,колеги.
Купих две късни отвотки които(и с моя помощ подхранване с инвертиран сироп и медена пита)зазимих със недостатъчно храна. Мисля да ги подхраня средата на Декември със по една питка. Преди седмица третирах с ОК, пчелите са на около 4-5 междурамия. Въпросът ми е:
Да си омеся питки с мед,пудра захар и малко прашец(колко се слага на килограм тесто),или да си купя качествени такива от магазина?
Благодаря ви предварително за съветите.
Декември е рано за питка с прашец.Ако искаш да си направиш домашна питка си омеси от мед и пудра захар, съотношението е 1:4 горе долу.Може и с купешка, аз ползвам немските-апифонда и съм доволен.
Само за две отводки не си заслужава да се занимаваш с цапане и експерементиране относно консистенцията на питките, особенно с мед - а може да стане много мазало в кошера, което повече да им навреди отколкото да помогне.
Най-добре си поръчай няколко килограма готова храна с витамини от Дамян Дамянов. Много добра консистенция, с много ниско водно съдържание, което позволява запазването на консистенцията, както при ниски, така и при по-високи температури. Няма разтичане или изсъхване, пчелите добре ги вземат - абе страхотни са.
Благодаря на всички колеги за бързите отговори.
Желая ви здраве и късмет.
Ако ще слагаш храна през Декември, слагай само захаросан мед. Всъщност колко запаси имат към последното отваряне, че да се налага толкова ранно добавяне. И всякакви там захари,прашец, витамини....и други подобни, само ще стимулират пелите за развитие през декември да не говорим, че може да доведат до допълнително натоварване на чревната система . Което би било по-рано от нормалното.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))