Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 20 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 200
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Ачка а ти като не третираш ако не си с японка (ако само допуснем че не върши работа ) и пчелите имат акар като се роят като се е....ат
    и като си ходят на гости (търтейте се желани гости през активният сезон) то ти няма ли да заразиш околните пчелини и дивите рояци с акар.
    Знам и други пчелари дето не третират, въпреки че ползват стандартни системи не слагат химии ,а се мъчат с природни средства да ограничат акара. Това дето казваш е възможно, но ако масово се третират пчелите с химия ще селектираме устойчив акар, а не устойчиви пчели на вароатозата. Самата химия действа и на пчелите не само на акара трупа се и в меда и така нататък.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Знам и други пчелари дето не третират, въпреки че ползват стандартни системи не слагат химии ,а се мъчат с природни средства да ограничат акара. Това дето казваш е възможно, но ако масово се третират пчелите с химия ще селектираме устойчив акар, а не устойчиви пчели на вароатозата.
    Виж и аз не съм за химията но трябва да се третира за акар било с ОК, МК и т.н. но не разбирам как това ще помогне за пчели устойчиви на акар генетично.
    Имало един пчелар в целият свят който имал такива пчели - чудна работа.
    А в дивите пчели както и в рояци избягали от питомните имат кърлежи дори и повече от нашите.
    Разбира се не говоря за изключенията.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Виж и аз не съм за химията но трябва да се третира за акар било с ОК, МК и т.н. но не разбирам как това ще помогне за пчели устойчиви на акар генетично.
    Имало един пчелар в целият свят който имал такива пчели - чудна работа.
    А в дивите пчели както и в рояци избягали от питомните имат кърлежи дори и повече от нашите.
    Разбира се не говоря за изключенията.
    Ами какво да кажа? Как ще разбереш дали твоите пчели са устойчив ген ако третираш? Просто няма как да разбереш. Някои може и да умрат или да избягат от заразеност но няма да са всички ще има някой дето ще поддържат ниско ниво назаразеност и от тях трябва да се размножават нови семейства. По повод на дивите пчели информацията която съм чел казва, че там не е бъкано с акар даже напротив.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Аз миналата есен и пролетта едно семейство не съм го третирал с нищо 12 рамков.Не избягал нито умря не се и роил.Това значи ли че е устойчив на вариотоза?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Аз миналата есен и пролетта едно семейство не съм го третирал с нищо 12 рамков.Не избягал нито умря не се и роил.Това значи ли че е устойчив на вариотоза?
    Още два сезона не третирай и ако не настъпи това, то мисля че да

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Все си мисля, че не само третирането отслабва пчелите. Също и храненето е много важно, честото ровичкане в кошера, ваденето на клей и восък и т.н....... Все отделни неща, ама като ги събереш....... Па и пустото му “пари“ да изкараме от пчелите.....

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Още два сезона не третирай и ако не настъпи това, то мисля че да

Две години ли,че то за две години може да не оцелее от нещо друго.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ами какво да кажа? Как ще разбереш дали твоите пчели са устойчив ген ако третираш?

За устоичив ген трябва и търтей.Как ще стане работата от къде ще го вземем и как ще го съешим с майката.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    За устоичив ген трябва и търтей.Как ще стане работата от къде ще го вземем и как ще го съешим с майката.
    Инструментално осеменяване инак нема как.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Инструментално осеменяване инак нема как.
    Колко струва този инструмент и колко часа се осеменява една майка и колко опит и талант е необходимо за това и тази майка дали ще става за медосбор като е вложено толкова труд пари и време за нея.
    И най важното има ли търтей с ген устоичив на Вароа.
    Този пост е редактиран от Георги 1974; 29.08.2016 в 22:20. Причина: допълнение

Страница 6 от 20 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •