Този пост е редактиран от Георги 1974; 29.08.2016 в 22:20. Причина: допълнение
Ако беше възможно в някакъв норален % да се селектира пчели устойчиви на Вароатоза то тогава това вече да бе факт.
Всеки еди крупен пчелар би отедлил един пчелин да речем с 50 кошера и след 3 г. то той би имал 1-2-3 кошера с пчели с такъв генетичен материал и после да си пиука и да си прави пчелни майки за другите пчелини.
Човек трябва да бъде реалист и да води борба с Вароатозата с доказани безвредни и доказано ефективни с голям % техники и препарати за предпочитане без химиия.
Този пост е редактиран от Георги 1974; 29.08.2016 в 22:51. Причина: Дописване
Жоре, кои и колко от тези препарати са безвредни. Тук като чета постовете си правя извод че повечето от пчеларите ползват ОК, тя доколкото знам не е безвредна. Лентичките дето също масово се лепят не са. Пък като се селектира един резистентен акар ще има вой, че препаратите не действат.
От прочетените 20 мнения всеки гадае ,но истината е знае само един ГОСПОД за мен няма селектиране има само правене на пари и то на много пари ,това разбрах за 15 год. гледане на пчели купувах и майки рекордорки и много химия и накрая са отказах да купувам каквато майка си изкарат пчелите това е ,а вместо химия купувам качествена храна.
Георги, за последно третирах с Оксалова киселина през Ноември 20011г, по така наречената "рецепта на Скутелатор". Тогава имах 8 семейства. От тогава не съм третирал с нищо, а семействата са почти 5 пъти повече. Дали са резистентни - не зная, но пък са живи и ми дават мед. На мен това ми стига. А не са станали "по-ройливи".
[QUOTE=Юрий Цветков;105617 От тогава не съм третирал с нищо, а семействата са почти 5 пъти повече.[/QUOTE]
Юри щом казваш че не си третирал и нямаш проблем значи е така не го подлагам и на грам съмнение само мога да предполагам защо нямаш проблеми с акара почти съм убеден че е заради начина на отглеждане, най вероятно ползваш и биотехнически методи а зависи и от местната географията и гъстота на пчелните семейства около теб.
Но колко пчелара четящи този форум имат твоите знания и практика и дали пчелари отглеждащи пчелите си по стандартният начин биха нямали проблем ако спрят да третират срещу Вароатозата.
Този пост е редактиран от Георги 1974; 30.08.2016 в 20:56. Причина: правопис
Всъщност, не правя абсолютно нищо. Не ползвам строителна рамка. Имам 1/4 мрежесто дъно зад прелката, но това с цел вентилация, а не заради акара. В момента в селото където са кошерите има над 1000, като са се удвоили за последните 2-3 години. Не знам каква е точната причина, но за себе си съм убеден, че пчелите могат да се справят и сами, стига пчеларя да не им пречи. Със сигурност ще има и такива които няма да успеят, но какво от това. Другото което правя е, че не ни им отнемам нито грам от прашеца, не ги принуждавам да събират клей и не ги храня. Гледам винаги да имат поне 10-15 кг мед в кошера, целодишно.
Точно това имах в предвид
а и колко пчелара зазимяват с 30кг. мед и не ги ровичкат кажи речи 2/3 от годината а и през другото време.
Ако нещо се закучи ти ще се усетиш навреме, Василевса също но много други не.
Между другото от тази година аз изцяло си промених начина на отглеждане на пчелите, преди време правех нещо подобно без да знам че е правилно (или поне така мисля) усетих се че бъркам и започнах да умувам по въпроса.Разрових се в архива и по прочетох мненията на пчелари от преди време по теми които ме интересуват и които съм си ги поставил в мастер клас (твоите също) допитах се до някой от тях и под тяхно влияние а и на руските мозъци си промених кардинално подхода и начина на пчелоотглеждане.
Какво ще стане не знам да сме живи и здрави ще разберем.
Triballi, пчелар съм от три години. Все още нямам загинал кошер. На пчеличките давам сироп със седемте биодинамични билки по Мария Тун и Рудолф Щайнер - коприва, хвощ, дъбова кора, лайка, глухарче, валерияна и бял равнец. Един -два пъти съм им правил и с мащерка и дива мента. В тези сиропи слагам вит. Ц и витамин Б 12, Б комплекс (Б50), добавям и етерични масла разбъркани предварително в лъжица-две мед (за да се емулсифират). Етеричните масла са лимонова трева, чаено дърво, евкалипт, мента и гаултерия. Тези сиропи давам за стимулиране на майката на пролет, преди да сложа магазините и в края на сезона, след като извадя меда за стимулиране на майката и засилване на имунната система. Пръскам и по 1-2 пъти през сезона по рецептата на Скутелатора. Тази година поръсвах и рамките със смлян див пелин. Слагах и по една капачка от буркан с тимол и няколко капки евкалипт в тимолените кристали, така сублимира по-бавно. Това е от моята практика, лентични и други лекарства не ползвам.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))