Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 64
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    [quote="ceco_lovech"]
    Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Опитът ми от миналата година показва следното.Около 10.07. свалих вторите магазини с мед.плодниците почти бяха блокирани имаше на 3-4 рамки запечатано пило много нектар и малко яйца.Със свалянето на магазините изкарах майките с по две рамки,като на тяхно място поставих ВО.

И ако напишеш,че са ти изградили ВО ще ти "повярвам".
    http://postimage.org/image/ys1qxujo/
    Цецо ето една от рамките.Тази я запазих защото ми мина през главата че мога да изрежа готовите чашки и да ги използвам по преднзнзчение.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Какво се получи и без да се намесвам в ограничаване на пилото,когато семействата са силни и пашата се застъпва?Рапицата и акацията се застъпиха липата до края на седмицата ще цъфне.Със роевото настроение се справих но пнеже съм съботно-неделен пчелар неможах да се справя с блокажа на плодниците от което семействата излизат от акацията с много мед но с малко пило и отслабнали.

Алексо,съсипал си основата.....виж колко свищеви матила са се опитали да заложат.....жална картинка....според мен добри резултати се получават когато мамата се ограничи ,а не когато семейството се осироти.....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
    Алексо,съсипал си основата.....виж колко свищеви матила са се опитали да заложат.....жална картинка....според мен добри резултати се получават когато мамата се ограничи ,а не когато семейството се осироти.....
    Наборе как успя да ти мине през ума че аз съм съсипал основата да неби аз да съм я изграждал.Затова след месец ще им сложа празна рамка.Иначе сезона при мен приключи планът е преизпълнен.Пуснал съм ги във ваканция за един месец и след това пак ще си правят нови майки,освен ако не предложиш друг вариант.

Наблюдател
    Регистриран
    04.05.2011
    Колеги,тази тема е много интересна,следя вашите мнения с интерес.Аз също съм новобранец в пчеларството и преди месец реших сам да правя отводка.Взех пчели и рамки с пило от най-силния си кошер и както се "очаква" съм преместил и майката.Така найс-силния ми кошер осиротя.Днес съм на 25 дена след събитието.какъв е резултата.Осиротелия кошер има нова майка,която още не е пронесла,днес е 12-тия ден след излюпването.По питите няма пило,няма прашец,пчелите изглеждат много,но младите са малко.Събрали са най-много мед в сравнение с останалите кошери.Сега при мене цъфтежа на акацията е по средата на силата.След 10-на дни резултата ще е още по- виден.Не мога да взема страна по спора,кое е по-правилно да се практикува,само споделям какво се случи с един от кошерите ми.Так ,че в мене възниква още един въпрос - къде е границата между правенето на отводка и увеличаване на медодобива с ограничаване на пилото.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Митко , колкото пчелари има тука толкова и отговора може да получиш. Най- добре ще си отговориш сам на два пъти- сега наесен и догодина напролет

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    в мене възниква още един въпрос - къде е границата между правенето на отводка и увеличаване на медодобива с ограничаване на пилото.

Такааа...някога , като бях още много нов в занаята правех следното - при поставянето на магазините премахвах всички майки на семействата....Целта- според теориите- ограничаване на пилото и събиране на повече мед. В края на сезона резултата- по 1-2 основи изградени на семейство + 1 магазинче мед. Повечето семейства си произвеждаха майки криво ляво...2-3 винаги не ставаха. Наистина , тогава и времето ми беше толкова, жътви ...въобще агрономия .
    Но - наистина не ти го препоръчвам, резултата не е добър! Може би ако имаш слаби паши , или пък само една паша ще свърши работа , но иначе - категорично не !

пп. Между другото по този начин и роене нямаше.
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Попов
    .Така найс-силния ми кошер осиротя.Днес съм на 25 дена след събитието.какъв е резултата.Осиротелия кошер има нова майка,която още не е пронесла,днес е 12-тия ден след излюпването.По питите няма пило,няма прашец,пчелите изглеждат много,но младите са малко.Събрали са най-много мед в сравнение с останалите кошери.
    Точно така,събрали са много мед,НО от другите паши нищо-ще го ударят на развитие защото старите пчели умират и няма нови,за 25 дена всичкото пило е изляло.Младата майка може да пронесе чак след седмица защото пчелите сега са съсредоточени в акацията и на нея почти несе обръща внимание.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Затова всичко трябва да бъде съобразено с пашите и с други неща, предполагам.
    Ако следва период без паша, това, така или иначе, ще е време за разрояване на семействата /ние вече сме го направили/.
    Ако следва паша, какво пречи да се обединят двете семейства, след като младата майка пронесе? Нали така ни съветват специалисти?
    Равносметката ще бъде - повече събран мед и млада майка в семейството. Разбира се - и повече труд.

Ирис, при обединаване на две семейства махаш ли едната мама или ги оставяш сами да изберат коя да остане?

Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •