Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 58 от 144 ПърваПърва ... 848565758596068108 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 571 до 580 от общо 1434
    Наблюдател
    Регистриран
    04.08.2015
    Пчеларски район
    обл Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Днес тихо, слънчево време, но -3 градуса. Никакъв шанс за облитане. Снега така стой, само се е слегнал. Няма бела от кълвач, мрежите върху полистиролните кошери решават този проблем на 100 %. Пчелите са налични, при почукване се обаждат. Очаквам до края на седмицата облитане.
    Здравейте г-н Куров,
    в книгите пише, че при облитане в сняг се разпръсква слама пред кошерите за да не умират пчелите като кацат на снега.
    Може ли да кажете как е от опит, че като гледа и аз имам толкава сняг, а събота и неделя ...

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Да, умират доста пчели на снега ако температурата е ниска 5-6 градуса. Ако се стопли до 10 и повече оцеляват и по-малко са загиналите. Аз почиствам пред самия кошер пространството и имам по една керемида пред прелката. Керамиката е добър топлопроводник, колкото и слабо да е слънцето, тя се загрява. Пчелите я използват много успешно. Друго не правя, да се оправят сами пчелите.

Наблюдател
    Регистриран
    20.12.2013
    а за въпроиса на колегата малко късно ама все пак колега има само 1 пръст между кошера и снега ... това показва колко са изолирани

Наблюдател
    Регистриран
    26.12.2016
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от tihmr Виж публикацията
    Някой чувал ли е за задушени пчели от сняг? Или е само мит? Че и Матеев не се е вясвал скоро
    Моят дядо ми каза, че веднъж преди години при голям сняг със замръзнал горен пласт върху който е вървял без да потъва , са били покрити изцяло кошерите и от метри разстояние ги е чул да бучат. При разравяне пред входовете се оказва , че много пчели са излезли в междината между кошера и снега да вентилират, и при притока на въздух се прибират в кошера .

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    Днес при +10 градуса се облетяха 1 и 2 смяна. За утре остана да се облетят 3 и 4 смяна и са готови за нова порция студ, но вече ще започнат с пилото със сигурност. Някой вече имат пило, имаше доста интензивно събиране на вода. На снимките добре се вижда керемидата пред прелката, как е спомогнала за по-бързото разтопяване на снега. Нямаше загинали пчели на снега, минимално количество. Качествен облет се получи.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри WP_20170203_12_45_53_Pro.jpg‎   WP_20170203_12_50_41_Pro (2).jpg‎  

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Днес при +10 градуса се облетяха 1 и 2 смяна. За утре остана да се облетят 3 и 4 смяна и са готови за нова порция студ, но вече ще започнат с пилото със сигурност. Някой вече имат пило, имаше доста интензивно събиране на вода. На снимките добре се вижда керемидата пред прелката, как е спомогнала за по-бързото разтопяване на снега. Нямаше загинали пчели на снега, минимално количество. Качествен облет се получи.
    А какво е предназначението на мрежите?
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    За да може пчелите,като кацат да се захващат по стабилно.Шегувам се! Против птици..

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    До преди малко го играх вестникарин - смених им вестниците, че са им омръзнали да ги четат цяла зима....половината бяха влажни, някои доста много - направо да ги изцедиш както се казва....отнесох и първите две жила за сезона, като ме мързи да сложа булото, е по едно време пак го сложих, като ми се запали лявото ухо и слепоочие....вчера и днес се облетяха всичките стратегически!

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    И при мен имаше масово облитане днес. Реших да проверя как е положението с медовите запаси на слабите семейства на по 3-4 рамки. Картинката беше доста подтискаща. Повечето от слабаците,които бяха на кантар за оцеляване още при зазимяването бяха пооцапали рамките,бяха отслабнали, части от кълбетата бяха умрели от глад макар,че в повечето случай имаха мед по двата края на питите около кълбетата.Просто са изпълзели догоре и до там нищо,че когато ги зазимявах средните им рамки бяха до половината с мед. Засега става въпрос за около 7-8 семейства от 140.Така или иначе не беше приятна гледка. Дано да няма повече екстремални застудявания,понеже доста семейства имат и пило.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    А какво е предназначението на мрежите?
    Мрежите са заради едрия зеленикав кълвач. Пробива не само полистиролните кошери, но и дървените. При мен има доста от този вид. Дребния шарен кълвач не прави бели.

Страница 58 от 144 ПърваПърва ... 848565758596068108 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •