Да, умират доста пчели на снега ако температурата е ниска 5-6 градуса. Ако се стопли до 10 и повече оцеляват и по-малко са загиналите. Аз почиствам пред самия кошер пространството и имам по една керемида пред прелката. Керамиката е добър топлопроводник, колкото и слабо да е слънцето, тя се загрява. Пчелите я използват много успешно. Друго не правя, да се оправят сами пчелите.
а за въпроиса на колегата малко късно ама все пак колега има само 1 пръст между кошера и снега ... това показва колко са изолирани![]()
Моят дядо ми каза, че веднъж преди години при голям сняг със замръзнал горен пласт върху който е вървял без да потъва , са били покрити изцяло кошерите и от метри разстояние ги е чул да бучат. При разравяне пред входовете се оказва , че много пчели са излезли в междината между кошера и снега да вентилират, и при притока на въздух се прибират в кошера .
Днес при +10 градуса се облетяха 1 и 2 смяна. За утре остана да се облетят 3 и 4 смяна и са готови за нова порция студ, но вече ще започнат с пилото със сигурност. Някой вече имат пило, имаше доста интензивно събиране на вода. На снимките добре се вижда керемидата пред прелката, как е спомогнала за по-бързото разтопяване на снега. Нямаше загинали пчели на снега, минимално количество. Качествен облет се получи.
За да може пчелите,като кацат да се захващат по стабилно.Шегувам се! Против птици..
До преди малко го играх вестникарин - смених им вестниците, че са им омръзнали да ги четат цяла зима....половината бяха влажни, някои доста много - направо да ги изцедиш както се казва....отнесох и първите две жила за сезона, като ме мързи да сложа булото, е по едно време пак го сложих, като ми се запали лявото ухо и слепоочие....вчера и днес се облетяха всичките стратегически!
И при мен имаше масово облитане днес. Реших да проверя как е положението с медовите запаси на слабите семейства на по 3-4 рамки. Картинката беше доста подтискаща. Повечето от слабаците,които бяха на кантар за оцеляване още при зазимяването бяха пооцапали рамките,бяха отслабнали, части от кълбетата бяха умрели от глад макар,че в повечето случай имаха мед по двата края на питите около кълбетата.Просто са изпълзели догоре и до там нищо,че когато ги зазимявах средните им рамки бяха до половината с мед. Засега става въпрос за около 7-8 семейства от 140.Така или иначе не беше приятна гледка. Дано да няма повече екстремални застудявания,понеже доста семейства имат и пило.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))