Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 54 от 72 ПърваПърва ... 444525354555664 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 531 до 540 от общо 718
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Ок, ти го наричаш хормонална анатомична промяна, аз го наричам увеличени нива на вителогенин.
    Кой точно хормон на кърмачките променя излишното пчелно млечице?
    Пчелното млечице съдържа Естроген, прогестерон и тестостерон. Не става въпрос за променяне а натрупване на хормони съдържащи се в произведеното пчелно млечице. След като настъпят анатомичните промени търтовките започват да излъчват феромони подобни на майчините но не същите. Като се натрупа естроген и се развиват яйчниците на пчелите търтовки.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Пчелното млечице съдържа Естроген, прогестерон и тестостерон. Не става въпрос за променяне а натрупване на хормони съдържащи се в произведеното пчелно млечице. След като настъпят анатомичните промени търтовките започват да излъчват феромони подобни на майчините но не същите. Като се натрупа естроген и се развиват яйчниците на пчелите търтовки.
    Ааа това е друго нещо. Не знам дали пчелното млечице съдържа естроген и тестостерон, обаче рапицовия прашец съдържа естрогени и растителен хормон на растежа.

Добре е да си пропомняме и стари постове:
    http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post53092
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Ааа това е друго нещо. Не знам дали пчелното млечице съдържа естроген и тестостерон, обаче рапицовия прашец съдържа естрогени и растителен хормон на растежа.

Добре е да си пропомняме и стари постове:
    http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post53092
    Съдържа естроген пише го на много места. Именно той развива яйчниците у кърмачките.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Съдържа естроген пише го на много места. Именно той развива яйчниците у кърмачките.
    Добре съдържа го, но дали ще го съдържа при слънчогледова паша? Яйцето или кокошката?
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Добре съдържа го, но дали ще го съдържа при слънчогледова паша? Яйцето или кокошката?
    Айде сега, пчелното млечице съдържа естроген и това не зависи от пашата, която тече в дадения момент. Говорех за млечицето.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Защо ли ми се струва, че тази иначе полезна тема се превърна в мерене на пишки и по-точно кой колко теории е прочел и колко хормона е наизустил. То е хубаво да се чете ама дето вика Гацо бацо "Чел си чел си , ама какво си разбрал"?

Тука някои пчелари ( няма да казвам имена) говорят за роенето едва ли не като болест по пчелите с която трябва да се борим. Забравят, че пчелите се роят, защото така са програмирани, това е естествен процес, който ако го нямаше, намаше да има и пчели. Нещата опират до това как да излъжем пчелите и да направим така, че да не се отключи този размножитеен процес за да ни дадът максимално количество мед.

И вместо да носим вода през девет планини за да покажем колко сме начетени нека да погледнем очевидното и просто да помислим.
    1. При всички животни размножаването започва във време от годината, което ще гарантира максимален шанс за оцеляване на вида.
    2. При всички животни се размножават предимно здрави и силни индивиди. Хилавите, слабите и болни не се размножават.

Поради първото роевия период е пролетта, за да имат време роевете да се подготвят за успешно презимуване. Разбира се в природата винаги има изключения.

Поради втората причина семействата се роят, когато семействата са силни и здрави. За да са силни и здрави трябва да има много на брой пчели и да има изобилие на нектар и най-вече на прашец.

Да кажеш, че в един момент в кошера има излишък на млечице и понеже той се натрупвал в кърмачките, защото няма кого да хранят е глупаво да се мисли. Като има повече млечице ларвите се хранят по-обилно. Тези които имат истински кошери с дървени рамки (а не средновековни тръвни) лесно може да видят как ларвите в силните семейства с много пчели плуват в млечице. И обратното, при слабите семейства има т. нар. сухо пило. От такова пило се раждат хилави и слаби пчели. Отделно кърмачките хранят и летящите пчели с млечице. Доказано е, че в силните кошери, при които има по-малко ларви за хранене на глава от пчелите и обилна паша, пчелите живеят по-дълго. Някъде около една четвърт от млечицето, което кърмачките отделят го дават на събирачките (хранят ги). Колкото по-обилно се хранят събирачките с млечице, толкова по-силна имунна система имат и живеят по-дълго. И какво правят старите пчели (събирачките ако отнемем от кошера младите (кърмачките)? Започват да ядът прашец за да трупат хранителни вещества (мастно тяло), за да започнат да отделят млчице, да градят пити (изобщо подмладяват се).

Та да се върнем на въпроса, какви техники да приложим за да излъжем здравите и силни семейства да не се роят (размножават)?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Според мен няма начин да намерим правилните техники за овладяване на роенето ако не знаем механизма му и какво го отключва.

За пръв път чувам, че кърмачките хранят с млечице, нектаросъбирачките. Не споря дали това е вярно, но ако дадеш надежден източник на тази информация ще е добре.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Според мен няма начин да намерим правилните техники за овладяване на роенето ако не знаем механизма му и какво го отключва.

За пръв път чувам, че кърмачките хранят с млечице, нектаросъбирачките. Не споря дали това е вярно, но ако дадеш надежден източник на тази информация ще е добре.
    Гледам, че си подкрепил постинг 522, но май не ти е достатъчен.Аз пък съм в паника как да измеря нивата на тези нещица с неразбираемите имена.Както гледам ще се придържам и завбъдеще към прости решения. Останах с впечатление, че имаш голям проблем с роенето.Би ли споделил с няколко думи, как работиш.Колко корпуса за плодник, колко за медодобив, - в тоя ред.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията

Хранят ги да. Всъщност според книгата която слави13 цитира, точно това е механизма на определяне колко точно прашец да носят летящите пчели.

Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Гледам, че си подкрепил постинг 522, но май не ти е достатъчен.Аз пък съм в паника как да измеря нивата на тези нещица с неразбираемите имена.Както гледам ще се придържам и завбъдеще към прости решения. Останах с впечатление, че имаш голям проблем с роенето.Би ли споделил с няколко думи, как работиш.Колко корпуса за плодник, колко за медодобив, - в тоя ред.
    Няма какво да мериш бе Чанко. Прашецоуловители, сироп, разширяване на гнездото и рамки за градеж. Трябва след и по време на рапицата снасянето да не намаля и да имат работа насекомите.
    Досега не съм имал нито един ама нито един изроен кошер на 2 плодника ДБ. Трябва да се разшири гнездото а не механично да се хвърлят два магазина отгоре. Разширяването на гнездото трябва да доведе до преподреждане и оттам работа.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Да имам имам проблем с роенето. Както казах вече се мъча винаги да съм максимално подготвен за акацията и винаги имам и рапица. Тази година пак ще е така. Повечето опит в роенето дойде през 2014 когато това беше масово с цяла страна, но при мен беше повече от ужасно. Естествено голяма част от вината беше моя. Допуснах няколко грешки и си изпатих сериозно.
    Иначе два корпуса за плодник. Питка най-късно февруари. Ротация началото на април и втора ако има нужда. Отводки целия май. Майките ми са отвратителни мелез,и но поне ги поддържам млади. Не остава време за абсолютно никаква селекция и за сега не мога и да си позволя да сменя голямо количество майки с "нещо по-така"

Страница 54 от 72 ПърваПърва ... 444525354555664 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •