Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 50 от 82 ПърваПърва ... 40484950515260 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 491 до 500 от общо 817
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Имах един казус миналата година и така и не успях да разбера къде сбърках.
    След като изпълниха 2 корпуса и дойде време за разширяване поставих 3тия корпус, но пчелите не искаха да се качат доста време в него а започнаха да се събират под рамките и да бездействат.
    Поради студеното време многото дъжд и малкото нектароотделяне или поради някаква друга пречена така и не разбрах, но след това започнаха да роят. Тази година не искам да направя същата грешка.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Имаше ли нектар в природата? Ако е нямало можеше да ги стимулираш... или в краен случай да качиш някоя пита с пило...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Нямаше много нектар, нали постоянно валя пролетта. За пилото се чудех, но нали е 3ти корпус.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Да постоянно валя, и аз през ден бях на пчелина с тубите и нямам роене!

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    След като изпълниха 2 корпуса и дойде време за разширяване поставих 3тия корпус, но пчелите не искаха да се качат доста време в него а започнаха да се събират под рамките и да бездействат.
    Поради студеното време многото дъжд и малкото нектароотделяне или поради някаква друга пречена така и не разбрах, но след това започнаха да роят. Тази година не искам да направя същата грешка.
    Според мен много са факторите които може да са оказали негативно влияние за това пчелите да не се качат в третия корпус. Такива може да са: по-слаби семейства, недостатъчно хранителни запаси, липса на приток на нектар, презарширен втори корпус с основи за градеж, трети корпус с преобладаващи основи за градеж и др. Правило ми е впечатление, че пролетта при постнавени две пити за осеменяване едната новоизградена, другата оглеждала вече пило, осеменяват втората. На първата при по-хладно време доста й се "мръщят". Решенията са много в зависимост от контретната ситуация. Общо казано са своевременно, а не преждевременно разширение. Хранене в периоди на безпашие. Качване на пило и пчели в трети корпус /развитие под формата на пирамида/. Кафяви пити за осеменяване и ......мн други, като не на последно място подържане на силни и здрави семейства.
    Keep Walking...

Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    А дали поставявенето на 3 корпус трябва да е от горе ????????????????????? Във всички книги пише различни варианти ,но най-правилният според мен не съм го срещал по книгите . На къде се движи семейството през активния сезон ?????
    А защо тогава ние разширяваме на горе ????????
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Значи 2та корпуса бяха пълни и излишъка от пчели вместо да се качат в 3тия правеха кълба под рамките.
    Всички пити в целия пчелин бяха изградени същата година и на 1ви и на 2ри и на 3ри корпус. Аз си го обяснявах така- понеже 3тия корпус е празен а няма силен приток на нектар пчелите нямат работа горе и понеже времето беше хладно а аз бях на изцяло мрежа на дъното, пчелите регулират температурата на гнездото. Ако бях качил крайните пити с мед щях да кача част от пчелите горе, но не се сетих тогава. Тези дни съм натиснал на четене и гледам къде какво куца.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Ивайло Георгиев - ingivo Виж публикацията
    А дали поставявенето на 3 корпус трябва да е от горе ????????????????????? Във всички книги пише различни варианти ,но най-правилният според мен не съм го срещал по книгите . На къде се движи семейството през активния сезон ?????
    А защо тогава ние разширяваме на горе ????????
    Това и аз го мислех и направих опит като сложих един корпус на 1ва позиция, но понеже бяха изградена - основа пчелите съсипаха основите. Да поставя корпуса на 2ра позиция между пилото не съм пробвал защото ми се струва доста неправилно.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Напълно съм съгласен с колегата относно разширението отдолу.Според мен трябва да се уцели правилния момент за трети отгоре,в противен случай,пчелите почват да замедват втория и да се връщат надолу.Всичко е много специфично и зависи от знанията на пчеларя,климата и пашата в района.Не може да се генерализира с едно мнение и то да е единственото вярно за всички.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Тъй де Зайо, прав си за всичко, ама нали пусто сме у темата за ЛР кошери? Нали ни учат че голямото предимство тук е да се работи с цели корпуси? Слагаш корпус с ВО, хвърляш корпус за топене... Ако е за хоризонтално разширяване и стесняване, чи то Дадана е по-удобен...
    Никата ако имаше миналата година кошери на които вместо 3 корпус беше поставил ДБ магазин щеше да види разликата. Бездействието на пчелата на тавана на 2 корпус не е нищо друго освен пазене да не бяга топлото още 25 сантима нагоре. А аз между другото от години рапицата я посрещам първо с ДБ магазин за медови корпус и оттам нататък както си трябва.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 50 от 82 ПърваПърва ... 40484950515260 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •