Коментирам поста на Калоян, слага флуметрина в групата на натуралните съставки. Няма нужда да цитирам статия, флуметрина е от групата на синтетичните перитроиди. Той е по-слаб от кумафоса и флувалината и за това на запад не са го използвали и по тази причина не са и правени изследвания за неговата резистентност. Все още е спорен въпроса дали акара е придобил резистентност към флуметрина.
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
Сега да кажа и аз това до което съм се добрал за флуметрина. Флуметринът е синтетичен пиретроид, който действа в дози 10 пъти по-ниски от флувалинат. Другите БОВ ( бойни отровни вещества) са извън всички класации.Та, до момента няма открита резистентност към него.Ниската доза на практика не се открива в пчелните продукти.Под чувствителността на съвременната апаратура е.Открити са минимални количества в пчелни пити ползвани над 10 години.Кой ползва и обработва пити 10 години? Това е от статия, която колеги на два пъти качват и тук и в другия форум.За съжаление не си давам труд да помня точна дата и място. Относно слабото действие на "Варостоп" от опит мога да твърдя , че е резултат от пускане на пазара на стари и негодни ленти.Същевременно опаковката им не им осигурява качествата до срока на годност, който пишат. При качествен продукт са ефикасни.В момента ползвам украински. Но и там от десет опаковки една се оказа "издухана". Ако намериш някакво изследване с различни данни от това до, което съм имал достъп , моля да го качиш.Благодаря!
п.п. Ръководя се от " Разликата между отровата и лекарството е в дозата."
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
До 2015 г. Ползвах Варостоп , след това третирах с ОК с изпаряване при отсъствие на пило. Резултата беше огромно количество акар. Не съм ползвал Байварол и не мога да кажа, че флуметрина не работи, но Варостопа в моите кошери имаше не повече от 50 % ефективност, такъв продукт трябва да бъде спрян от употреба от Бабх поради ниска ефективност.
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
Преди две години "Примавет" си изчисти складовете и пробута на пазара лентички с изтичащ срок на годност.Никъде в София нямаше пресни.Та тия които пробутаха бяха с ефективност 0( нула). От тогава си купувам украински.Ако и от тях още веднъж намеря сухи ще пробвам немските.Но вече цената е друга.
След сваляне на магазините за мене най-достъпни са лентите с флуметрин. Температурата е висока за мравчена.Има пило .Не става за О.К. Тимолът също от жегите е рисков. И остава само флуметрин. Някакво предложение за друг път на борба с акара?
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
След сваляне на лентите ще направя контролния тест, да видя какво е положението, за по сигурно имам 2 контролни кошера и ще повторя внимателно именно на тях. Ако нищо не са помогнали ще пиша и догодина пак ще сложа байварол, но те са чувствително по-скъпи. Аз съм с малко кошери и не ми пречи толкова.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))