Юрка, те това и правят! Сиреч с 3,4 ходения на година- толкова!
Юрка, те това и правят! Сиреч с 3,4 ходения на година- толкова!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Борка, не мога да бъда снизходителен към някой, защото рискувам да го обидя. Аз не искам това, а да разбера какво точно иска колегата!
А как ще се работи с този кошер? Ти трябва да си културист? Да помислим и върху друга част от въпроса. Когато този магазин е между двата плодника то аз мисля, че пчелите преминавайки през ханемановата решетка ще запълват горния плодник с мед и майката там ще остане без място за снасяне, а долната майка ще снесе яйца в магазина. Така е според мен. Не съм съгласен и с друго. Ако майките са в тази комбинация в която казваш то те ще се стремят да се бият и ще стоят постоянно на ханемановата решетка. Третото което ми идва на ум е, че едната майка ще излъчва по - силно феромони и по този начин пчелите ще се стремят да са около нея и другата ще бъде аут. Аз ще дам пример с мои лежаци в които майките са разделени по - равно в лежака. Рано или късно надделява едната майка. Остава само едната страна. Предполагам майката с по - силно излъчване на феромони, и най - вече по - младата в случаите с моите лежаци.
Еми знам че плодника тежи.Имам хора който ще ми помогнат ако имам нужда.
Слънчо просто споделям какво съм чул- като колегата в пост 15.
Вальо, ако бъркам се извинявам , но мисля че той правеше отводка отгоре и после я обединяваше с основното семейство за главната паша. По този начин сменя майката.
Хайде де . Момчето попита нещо и се започна отново с изкривяване на темата .
Става тази работа , но си има определена технология.
Лично аз , така не съм работил с различни входове - т.е . един на изток , а един на запад .
Прелките са само на една страна и всичко е наред .
Пробвал съм двумайчно в 12ДБ,но двете майки са работили в един плодник от август до началото на акацията,след което едната майка излиза във отводка.Плодника е преграден плътно по средата с фазер,а отгоре задължително ХР. .На фазера има замрежен отвор 10см./20см.Предната стена,също се прегражда с дъска с различно оцветяване.За началото на акацията кошера е с 3 магазина.При изваждане на едната майка се изваждат и преградните дъски отвътре и от вън и се маха ХР. Трябва да отбележа,че когато зимуват две майки преградени с НЕ плътна преграда,майките трябва да са на една възраст.Този начин на работа е добър за райони с ранна паша,но изисква ежеседмични манипулации-изваждане на рамки с пило и добавяне на ВО.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))