Това, което е написано там, вече го цитирах.
Не задавам въпроси, за да се заяждам. Просто, искам да знам защо се прави така, а не иначе.
Това, което е написано там, вече го цитирах.
Не задавам въпроси, за да се заяждам. Просто, искам да знам защо се прави така, а не иначе.
Никой не е казал, че се заяждате. Както казах магазина се връща за да се подсуши от пчелите за да ви е удобен, а не да събира прах по меда, да капе, да зацапва пода и т. н. С тази цел се връща. Иначе може да го оставите и непочистен. В някои книги пише, че молеца не напада такива пити. Което е абсолютно погрешно. Молеца напада и пити пълни с мед.
П.П. И питайте, питайте. Аз за разлика от господин Йорданов нямам много Силвии около себе си и ще ви отговарям с желание.![]()
И двамата имате късмет, че господина Йорданов от няколко седмици е на режим - в събота вади мед, в неделя си почива преди началото на работната седмица.
Веднага на въпроса - "магазина" го връщам, щото ако има влага може да носят и до септември тук при нас. Башка, че късния ливаден при мен е чудесен, понякога с миризма на лукчета и ми харесва почти колкото смеската рапица/акация. Отделно, че мойте пчели са ми казвали, че в жегите август/септември предпочитат да имат висок таван, направо стил барок, ще ги помисли човек че са аристократки някакви.
Малка индивидуална подробност. От тая година юни/юли ще карам твърдо на три магазина /десетрамкови/. През август ще прибера в складчето единия със сухи, чисти медови пити. Втория, по преценка, го прибирам като му дойде времето. Третия, с по-тъмни пити, стои до последно, тъй и тъй и с химията съм на санитарния минимум. По принцип може и целогодишно да го държа на кошера, но не виждам смисъл да седи на атмосферните условия. Пити с мед извън кошер отдавна не съхранявам, мързи ме и не виждам смисъл.
П.п. Календара на пчеларя да не е нещо по "Календарния справочник..." на бай Любен Радоев? Това произведение трябва да се чете редовно, одобрявам, но и както често казвам - редно е да се чете творчески и да се осмисля задълбочено. В този ред на мисли - Силви, вдигна ли дъната ?![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Че какво ще ни правиш?
IMG_20170716_140129_opt (1).jpgКалендара на пчеларя да не е нещо по "Календарния справочник..." на бай Любен Радоев?
Бих ви отговорил с мълчание
Яаа, това е ново четиво. Нямам такова в бибилиотеката си![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
А моля!
Следя кариерата ти с интерес, честно казано влизам във форума за малко неща чета архивите, следя въпросите на начинаещите и за болестите и твоята пчеларска кариера-питаш, благодариш правиш каквото прецениш за нужно и продължаваш все още нямаш его на пчелар и това ти помага да натрупаш знания след това ако ги пригодиш за твоят район и пчелни семейства ще постигнеш резултати а няма да седиш на едно място и да си самоналожиш титлата стар и опитен пчелар натрупал опит с къртовски труд - един вид нещо като повелител на пчелите. Та пак се отконих.
Кемеровската система е в двата варианта другият е за промишлени пчелари не съм се интересувал за нея /хоби пчелар съм/ в руските форуми се коментира с голям брой хора опитали я и ли работещи с нея някой от тях са с стотици кошери едни я одобряват и казват че върши работа други не може би става въпрос за район и правилна преценка на силата на семейства и точният момент за направа нищо ново под слънцето :
-Методите са на един и същ принцип разликата е в детайлите например Кашковскии оставя да заложат свищеви маточник в основното семейство, а Чумаков долу горе по време на великата октомврийска революция /всъщност и той не го е измислил а го е прочел в Австрийски вестник/ прави отводката горе без да разрушава маточници вярвайки че пчелите си знаят - метод дълго време използван в Русия сега нещо не го одобряват много много. Тои и Снеглеров прави нещо такова.
Аз лично си мисля че е важно е да се използва прости методи такива като за начинаещи да не отнемат много време енергия и пари и да дават долу горе добри резултати.
Може и така да е, според мен най важни са кърмачките, но предполагам че всяка генерация пчела изиграва своята роля. Аз просто направих нещо и казвам резултата аз в теорията не съм силен, правя нещо и гледам какво става. Просто с това делене според моето виждане станаха невероятни майки. Имаха по 6 пити с отворено пило след оплождането , вярно там са много пчели (8 пити пило при разделянето и 2 мед) това е майка с голям потенциал. Ще видим как ще се представят от тук на татък.
Радвам се че има и други колеги да споделят своя опит така си помагаме един на друг и научаване всички път нещо ново.
Вярно има и хора които завиждат на останалите и пускат злобни коментари, но тях просто ги игнорирам, лично на мен този форум ми е помогнал много и имам хора в него които уважавам!
Този пост е редактиран от Nik_m; 16.07.2017 в 21:15.
В момента има 25 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 25 гост (и))