Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 495 от 683 ПърваПърва ... 395445485493494495496497505545595 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,941 до 4,950 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Това, което е написано там, вече го цитирах.

Не задавам въпроси, за да се заяждам. Просто, искам да знам защо се прави така, а не иначе.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    Това, което е написано там, вече го цитирах.

Не задавам въпроси, за да се заяждам. Просто, искам да знам защо се прави така, а не иначе.
    Никой не е казал, че се заяждате. Както казах магазина се връща за да се подсуши от пчелите за да ви е удобен, а не да събира прах по меда, да капе, да зацапва пода и т. н. С тази цел се връща. Иначе може да го оставите и непочистен. В някои книги пише, че молеца не напада такива пити. Което е абсолютно погрешно. Молеца напада и пити пълни с мед.

П.П. И питайте, питайте. Аз за разлика от господин Йорданов нямам много Силвии около себе си и ще ви отговарям с желание.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    И двамата имате късмет, че господина Йорданов от няколко седмици е на режим - в събота вади мед, в неделя си почива преди началото на работната седмица.
    Веднага на въпроса - "магазина" го връщам, щото ако има влага може да носят и до септември тук при нас. Башка, че късния ливаден при мен е чудесен, понякога с миризма на лукчета и ми харесва почти колкото смеската рапица/акация. Отделно, че мойте пчели са ми казвали, че в жегите август/септември предпочитат да имат висок таван, направо стил барок, ще ги помисли човек че са аристократки някакви.
    Малка индивидуална подробност. От тая година юни/юли ще карам твърдо на три магазина /десетрамкови/. През август ще прибера в складчето единия със сухи, чисти медови пити. Втория, по преценка, го прибирам като му дойде времето. Третия, с по-тъмни пити, стои до последно, тъй и тъй и с химията съм на санитарния минимум. По принцип може и целогодишно да го държа на кошера, но не виждам смисъл да седи на атмосферните условия. Пити с мед извън кошер отдавна не съхранявам, мързи ме и не виждам смисъл.

П.п. Календара на пчеларя да не е нещо по "Календарния справочник..." на бай Любен Радоев? Това произведение трябва да се чете редовно, одобрявам, но и както често казвам - редно е да се чете творчески и да се осмисля задълбочено. В този ред на мисли - Силви, вдигна ли дъната ?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    И двамата имате късмет, че господина Йорданов от няколко седмици е на режим
    Че какво ще ни правиш?

Календара на пчеларя да не е нещо по "Календарния справочник..." на бай Любен Радоев?
    IMG_20170716_140129_opt (1).jpg

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Бих ви отговорил с мълчание

Яаа, това е ново четиво. Нямам такова в бибилиотеката си
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Благодаря за хубавата статия!
    А моля!
    Следя кариерата ти с интерес, честно казано влизам във форума за малко неща чета архивите, следя въпросите на начинаещите и за болестите и твоята пчеларска кариера-питаш, благодариш правиш каквото прецениш за нужно и продължаваш все още нямаш его на пчелар и това ти помага да натрупаш знания след това ако ги пригодиш за твоят район и пчелни семейства ще постигнеш резултати а няма да седиш на едно място и да си самоналожиш титлата стар и опитен пчелар натрупал опит с къртовски труд - един вид нещо като повелител на пчелите. Та пак се отконих.
    Кемеровската система е в двата варианта другият е за промишлени пчелари не съм се интересувал за нея /хоби пчелар съм/ в руските форуми се коментира с голям брой хора опитали я и ли работещи с нея някой от тях са с стотици кошери едни я одобряват и казват че върши работа други не може би става въпрос за район и правилна преценка на силата на семейства и точният момент за направа нищо ново под слънцето :
    -Методите са на един и същ принцип разликата е в детайлите например Кашковскии оставя да заложат свищеви маточник в основното семейство, а Чумаков долу горе по време на великата октомврийска революция /всъщност и той не го е измислил а го е прочел в Австрийски вестник/ прави отводката горе без да разрушава маточници вярвайки че пчелите си знаят - метод дълго време използван в Русия сега нещо не го одобряват много много. Тои и Снеглеров прави нещо такова.
    Аз лично си мисля че е важно е да се използва прости методи такива като за начинаещи да не отнемат много време енергия и пари и да дават долу горе добри резултати.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Яаа, това е ново четиво. Нямам такова в бибилиотеката си
    Е, не е бисер, но все пак може да се научи нещо от нея, ако все още нищо не знаеш.
    Този пост е редактиран от solaris60; 16.07.2017 в 15:01.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    А моля!
    Следя кариерата ти с интерес, честно казано влизам във форума за малко неща чета архивите, следя въпросите на начинаещите и за болестите и твоята пчеларска кариера-питаш, благодариш правиш каквото прецениш за нужно и продължаваш все още нямаш его на пчелар и това ти помага да натрупаш знания след това ако ги пригодиш за твоят район и пчелни семейства ще постигнеш резултати а няма да седиш на едно място и да си самоналожиш титлата стар и опитен пчелар натрупал опит с къртовски труд - един вид нещо като повелител на пчелите. Та пак се отконих.
    Кемеровската система е в двата варианта другият е за промишлени пчелари не съм се интересувал за нея /хоби пчелар съм/ в руските форуми се коментира с голям брой хора опитали я и ли работещи с нея някой от тях са с стотици кошери едни я одобряват и казват че върши работа други не може би става въпрос за район и правилна преценка на силата на семейства и точният момент за направа нищо ново под слънцето :
    -Методите са на един и същ принцип разликата е в детайлите например Кашковскии оставя да заложат свищеви маточник в основното семейство, а Чумаков долу горе по време на великата октомврийска революция /всъщност и той не го е измислил а го е прочел в Австрийски вестник/ прави отводката горе без да разрушава маточници вярвайки че пчелите си знаят - метод дълго време използван в Русия сега нещо не го одобряват много много. Тои и Снеглеров прави нещо такова.
    Аз лично си мисля че е важно е да се използва прости методи такива като за начинаещи да не отнемат много време енергия и пари и да дават долу горе добри резултати.
    Не е важен метода на това гуру или на онова. Важна е пашата. Когато има паша *дето има една приказка - и болести няма. Само виж един Друмев. Хал хабер си няма от пчели, а прави тонове мед, а други пренесоха Кауфланд на пчелина и пак зле.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    В присъствието на всички генерации пчели се отглеждат по-качествени майки.Горе ще ти липсват летящите.
    Може и така да е, според мен най важни са кърмачките, но предполагам че всяка генерация пчела изиграва своята роля. Аз просто направих нещо и казвам резултата аз в теорията не съм силен, правя нещо и гледам какво става. Просто с това делене според моето виждане станаха невероятни майки. Имаха по 6 пити с отворено пило след оплождането , вярно там са много пчели (8 пити пило при разделянето и 2 мед) това е майка с голям потенциал. Ще видим как ще се представят от тук на татък.
    Радвам се че има и други колеги да споделят своя опит така си помагаме един на друг и научаване всички път нещо ново.
    Вярно има и хора които завиждат на останалите и пускат злобни коментари, но тях просто ги игнорирам, лично на мен този форум ми е помогнал много и имам хора в него които уважавам!
    Този пост е редактиран от Nik_m; 16.07.2017 в 21:15.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Вдигни старата майка в отделен корпус най горе с три пити запечатано пило със отделен вход. Да е отделено от долното семейство, снеглерова дъска е решение. На 4 ден отваряш долу и оставяш 1 или 2 бр големи не запечатани маточника, всичко друго го ликвидираш. След 30 дена отваряш долу да видиш за оплодена майка.
    Това при мен може да се приложи сега след слънчогледа за подмяна на стара майка. Ако се оплоди добре, ако не връщаш старта и ако всичко мине по план пролетта имаш майка която ще развие много силен кошер. Аз при мен съм подменил всички майки.

Страница 495 от 683 ПърваПърва ... 395445485493494495496497505545595 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 25 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 25 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •