И при мен беше така,но разшерих с магазини с не изградени рамки 4градени 6 неградени.За два дена градят 6 рамки и ги пълнят.Мисля чак след пашата да освободя плодника.
И при мен беше така,но разшерих с магазини с не изградени рамки 4градени 6 неградени.За два дена градят 6 рамки и ги пълнят.Мисля чак след пашата да освободя плодника.
Логиката е маточника да е долу, защото докато се излюпи и оплоди майката ако има и малък принос на нектар пчелите ще го сложат в плодника. Стигал съм даже да вадя почти цял плодник мед. На младата майка докато не пронесе не и трябва нищо. Горе слагам 2-3 рамки със запечатано пило и по възможност изградени основи, защото като.се излюпи това пило ще покрие най малко още толкова рамки и ще има достатъчно пчела да храни майката и пилото. Старата майка си я храниш задължително. Преглеждането ти е чак след 10 дена, за какво ти е да ги ровиш през ден.
Моята гледна точка е друга.
От долу оставям старата майка с предимно летящата пчела и тя веднага натиска на работа да възстанови кошера и не се налага хранене (над нея 1 или 2 магзина).
2ри корпус със люпещо се пило и маточкик (евентуално хранен ако не си им оставил запаси и 1 магазин, като корпуса и дъската обърнати на 180 градуса)
След това преглеждаш горното семейство да видиш дали има майка (поради наличието на много млада пчела при мен захраниха много хубаво майките) а от долу не ме интересува какво става. Преди слънчогледа махам дъската и 2те семейства въобще не се бият все едно са едно а и двата копруса бяха пълни с пило (после как работят не е истина). Но аз взех старите майки защото ги подарих на приятели.
Нагледал съм се, пък и съм изчел невероятно компетентни мнения в този форум, и все съм се старал да не се конфронтирам със знаещите, обаче вече не се търпи..
Вие в час ли сте, бря?
И то, точно в тази тема???
Не стига, че някои "колеги" акат акъли, за майки, породи и т.н. ами и все знаещи и можещи напътстват начинаещите...
При това, такива с 10 - 15 години практика? Че и по-малко?
Пчеларство с книжки на "нам-койси" и с със скафандри не се прави, колеги!
Теорията е база, но не се ли потиш по 6-7 часа на ден, не трябва да си "капацитет" където и да е, още по-малко във форум за пчеларство.
Това е гнусно, извинете ме...
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))