Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 49 от 79 ПърваПърва ... 39474849505159 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 481 до 490 от общо 781
    Наблюдател
    Регистриран
    17.05.2016
    "Много ми е интересно кой какви миризми "примамки" слага в капана, освен прехвалените на лега, пророй и т.н. купешки примамки... Неща от сорта: от бухал вежда, от бълха крак, зъб от заек, нокът от пор... "

Трябват ти спирт и прополис и ...........още нещо .

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Цяла седмица си измислил само това супер сложно изречение?Евалла!Не всеки го умее това.Прочети си предидущия пост и ако искаш отговори на въпросите ми.Какви отводки правиш?–Сборни или от един кошер?Ако кошерите–донори са били опаразитени,как успя да изчистиш пчелите за отводките?Акара е в/у младите кошерни пчели при 95%от случаите т.е.тези пчели които вземаш за сформирането на отводките.Тъй като много слушкам,моля те,обясни на мен и на аудиторията във форума как успяваш да подбереш не изсмукани от акара млади пчели от опаразитен,ИЗСМУКАН кошер за да сформираш отводка.Тя да презимува,а осмукания донор да даде фира.Интересно,нали?
    Цяла седмица времето беше хубаво и бачках на пчелина,влизам в форума когото имам свободно време,прочети пост412 само които са купели отвотки август месец оцеляли ,донорите на тези отвотки са били третирани на време и изчистени навреме .Които е правил отвотки с зрял маточник и има глава на ръменете знае как да я изчисти с един удар когато няма запечатано пило и всичкия акар е по пчелите,дано си разбрал за какво ти говоря,толкова без пари.Дразниш ,но не вникваш в нещата. Къде прочете ,че отводките са правени с изсмукани пчели .

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
    Здравейте колеги.
    Искам да споделя какво да направих с пч. семействата, а по точно това кое от тях остана, след първия преглед (миналия уикенд) след зимуване. Приветствам критиката.
    ***В 10 рамкови корпуси (ДБ) имам вградени нуклеуси на 2 рамки. Стената на нуклеус от шперплат, дъно от ламарина, въртяща прелка навънка и още една вътре - за присъединяване на майки/отводки. И става 7-ем (ДБ) пити за плодник + 2 рамки за нуклеус.***
    Сложих в нуклеус:
    1. една пита на 50% мед с прясно пило/яйца и майка
    2. една пита на 100% мед + отворена вътрешна прелка.
    3. на рамки питка от пресен(замразен) прашец разбъркан в медени разпечатки, завит в вестник.
    В плодника:
    1. 3 пити на 100 % мед
    2. преградна табла + 2 пити на 50% мед.
    3. почистих и затворих мрежести дъна

С една дума - направих стесняване по метод на Блинов. Така стана (с червено отбелязани пчели/кълбо) -
    Здравейте колеги.
    Искам да споделя как вървят неща след 2 месеца:
    Било така - Стана така -
    - Разширих с две мало медени пити от двете страни (вътре 2-е пити с затворено пило, от летвичка до летвичка), зад преградна табла още 2-е пълно медени пити (с КАС). Никакви подхранвания и третиране.
    Метод на Блинов работи!
    Успех.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Цитат Първоначално публикувано от rimisark Виж публикацията
    "Много ми е интересно кой какви миризми "примамки" слага в капана, освен прехвалените на лега, пророй и т.н. купешки примамки... Неща от сорта: от бухал вежда, от бълха крак, зъб от заек, нокът от пор... "

Трябват ти спирт и прополис и ...........още нещо .
    Спиртен извлек от мъртви пчелни майки,феромоните са там и парцали пропити с прополис,които са били в кошерите върху рамките- изпробвана ефективна на 100% примамка

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Цяла седмица времето беше хубаво и бачках на пчелина,влизам в форума когото имам свободно време,прочети пост412 само които са купели отвотки август месец оцеляли ,донорите на тези отвотки са били третирани на време и изчистени навреме .Които е правил отвотки с зрял маточник и има глава на ръменете знае как да я изчисти с един удар когато няма запечатано пило и всичкия акар е по пчелите,дано си разбрал за какво ти говоря,толкова без пари.Дразниш ,но не вникваш в нещата. Къде прочете ,че отводките са правени с изсмукани пчели .
    Нали от този пост започнах да те питам я.Ама не отговаряш,а продължаваш да си робуваш на идеите–фикс.Твоя си работа.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Когато натрупам 12-13г стаж в пчеларството, ще дезинфекцирам абсолютно всичко. Все едно тогава започвам всичко отначало.

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Рапицата е едно от нещата ( според мен и за моя район ) който промениха много начина на пролетно развитие на пчелите и има негативно влияние върху тях .
    При нас почна да се сее от 2000 г нататък , масово от 2005 г. примерно ( най-голямо увеличение след 2007 , особенно с далаверата по агроекология за прелетните гъски ) . От тогава трудно се вади чиста акация ( според годината но по често се застъпват ) . Много " тънка " култура е , от земеделска гледна точка , иска много пръскане - от пчеларска гледна точка не е хич добре защото има много неприятели , и съответно се ползват много инсектициди . Сега , малко по спомен карам ама ще ме прощавате , в списъкът на БАБХ , с щадящи пчелите препарати , инсектициди няма - пчеларска легенда е това " аз говорих с арендатора и той каза че заради мойте пчели пръска с щадящ препарат " . Сеят се само хибриди ( няма собствено производство на семена ) , третира се преди засяване с неоникотиноид ( никога не е забранявано за есенници ( юнта куатро например , не , това беше за пшеница )) , пръска се 3-4 пъти минимум с инсектицид ( най-лошо е последното пръскане - причината че им забраниха да пръскат в цъфтеж , затова преди " масов цъфтеж " се пръска с препарат с дълго последействие - не с някой контактен пиретроид (1-3 дни последействие ) а с органофосфорен препарат или неоникотиноид ( поне два се сещам дето не са забранявани никога - Актара , Протеус , Моспилан .... а те три станаха ) .
    Та в тази връзка , добре е , при рапичен медосбор , по-често да се наглеждат пчелите , и до края на май да си сигурен че си разпечатал всичко приличащо на рапичен мед по рамките , не зазимявайте пчели на рапичен мед - не знаете какъв армаган са ви донесли от къра .
    Всичко дотук са си мои впечатления и не държа да са верни .
    П.П. за 2016 с познати сме го смятали и беше под 300 мм , 2014 беше много голямо изключение като валежи . Много отразява .

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Не е от рапицата тоя мор не се заблуждавайте.Преди ги тровеха на рапицата но след това на самата рапица се развиваха и за акацията бяха готови за магазин.Сега е друго,мора е поне 3-4 пъти в сезона.Миналат 7 пъти тровене,но нямах тоя мор зимата.

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Не е от рапицата тоя мор не се заблуждавайте.Преди ги тровеха на рапицата но след това на самата рапица се развиваха и за акацията бяха готови за магазин.Сега е друго,мора е поне 3-4 пъти в сезона.Миналат 7 пъти тровене,но нямах тоя мор зимата.
    Не казвам че мора през изминалата зима е от това , по темата е все пак и има връзка с мой пост преди това . Тук там се чува вече за излезли проби от тази зима но не съм аз компетентния да кажа конкретно " е те това е " . Нямам загуби но имам много зле пострадали колеги - проблемът при мен е по-скоро в пролетното развитие , а нямам видна причина освен хладната пролет ( към момента ) и закъснението на овошките .

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от old_greyish Виж публикацията
    проблемът при мен е по-скоро в пролетното развитие , а нямам видна причина освен хладната пролет ( към момента ) и закъснението на овошките .
    Дано си прав.

Страница 49 от 79 ПърваПърва ... 39474849505159 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •