Хайде да се разпиша по същество. Може и да съм го писал вече, ама...
Та при мен успеваемостта е нулева. Пробвал съм през годините назад да правя августовски майки, че комай и юлски, но ... Майките ги няма никакви, в смисъл не се завръщат след оплождане. Имал съм и такива, които без да искам съм затрил и при тях капо. Пресен пример от тази година имам. Пиша си с маркера по хранилките какво се случва, при констатиране на нещо специфично със семейството. По спомен 29.07.2022г. маточници. Септември - ядец. И те така, както каза Крааз успеваемостта зависи от много фактори. Ако при едни работи тертипа, при други не.
Предполагам е от значение къде са търтеевите сборища в района, дали са на ловните зони на пчелоядите, бройката кошери в района също е важна, понеже тогава вече са изгонении голяма част от търтейте. При мен се оплождат добре, но предпочитам да си направя майките пролетта, че август има прекалено много работа, също искам да остане време и за една поичвка ако има пари![]()
Какво означва да ме е страх, виждал съм, правил съм и знам какви способности имат. Да, излиза и по някоя качествена, но много рядко. Свещеви или самсмяна са слаби майки, те взимат гена на майката в кошера и няма как да направиш селекция. Последните проучвания покават че в тези 25% който предват майчините гени се предават най важните гени. Вече ако материала го подбираш ти е друго нещо. Аз вече имам желание да мина на по горно ниво и да работя с инструментални майки, а ти ме връщаш на първите ми пчеларски години![]()
Това с подбиране на материала и инструментално осеменяване си е чиста проба пунта мара, как е казал народа. Както не веднъж съм казал при кръстоските се получават 25х50х25 резултати. Какво ще каже това? 25 супер добри. 50 средна хубост и последните 25 тотал щета. Как обаче ще разбереш коя каква е е въпроса? С това се занимава Генетиката, а не кой да е пчелар. Единствено от пчеларя зависи да предостави добри условия, а от природата да е по благосклонна от към паша. Един пчелар няма как да разбере коя майка е добра, докато не започне да снася яко в кошера, но това пък зависи от природните фактори....
Тежко се говори с глухи!
Трудно се показва истината на слепи! Ужасно се спори с идиоти!
Най-добрите майки, от гледна точка на еволюцията и вида, си остават роевите майки. Но,... хората искат пчели, които не се роят, които "дават" много мед, прашец и т.н., които са кротки..., ...,![]()
Този пост е редактиран от Кразз; 12.01.2023 в 18:15.
В момента има 374 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 374 гост (и))