Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 44 от 127 ПърваПърва ... 3442434445465494 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 431 до 440 от общо 1262
    Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Scutellator, не съм против технологията, а съм против даден продукт, който не е безопасен(един от основните принципи е да си наясно с неговото въздействие) да навлиза в толкова интимен момент като храненето и здравето.Казваш, че нищо няма напълно безопасно и съм съгласен с теб.Не на празно базовия принцип за дадено вещество доколко е отровно се изразява единствено в различните му количествени съотношения.Тоест всичко зависи от това да знаем къде е границата, колко можем да консумираме и колко ще ни навреди.Същественото, че съществува едно прагматично степенуване на нещата в нашия живот, от където си правим заключение за риска и ползите.Ако имаме два вредни продукта, като първия води до приемливи за ползата му ефекти и друг водещ до тежки заболявания, смърт.Двата попадат в категорията вредни, но са различни по степен.Против съм всяка технология, чиито рискове(вреди и ползи) не се знаят да придобиват масов характер.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Ilia Tsonev Виж публикацията
    ГМО храните са все едно извънземни храни - такива при естествени условиа на Земята е невъзможно да се създадат.
    Тъкмо обратното. Всяко едно живо същество на тази земя представлява точно това, просто човек е намерил начин да съкрати процеса.
    Дали съществуващата технология би могла да създаде кравокуче, доматопрасе, маймуномуха и т.н.? -НЕ! Просто анти-ГМО агендата използват неинформираността на обществото за да всяват паника чрез медиите.

Вие бихте ли яли такава храна, ако ви я предложат.
    Още сме живи нали? Никой човек не знае колко ГМО (създадено от човека) е изконсумирал досега, без дори въобще да е разбрал - картофи, банани, соя, фъстъци.....

Г-н Цонев, аз не разбирам само едно - доскоро възнегодувахте как можело някаква си репортерка да изопачава думите Ви и медиите да разпространяват неверни неща (лъжи), а няколко дни след това да се позовавате на същия тип медии като източник на "достоверна" информация за Вас? Някъде там има милиони човеченца пукащи се от яд че някой неграмотен драскач се подиграва с репутацията му. Само че това Вие няма как да го знаете, защото както масата хора, не си правите труда да проверите това.

Scutellator, не съм против технологията, а съм против даден продукт, който не е безопасен(един от основните принципи е да си наясно с неговото въздействие) да навлиза в толкова интимен момент като храненето и здравето
    Тук обаче идва големият проблем. Когато оставиш неинформираните хора, управлявани от настроенията създавани от медиите, да напишат правилата за контрола върху даден клас продукти и те да преценяват техните ползи или вреди е като да дадеш къртечница в ръцете на психично болен.
    Аз от своя страна, НЕ СЪМ ПРОТИВ ДА ИМА РЕСТРИКЦИИ ВЪРХУ ГМО, а срещу практическото им изпълнение или да речем начинът по който обществото си мисли че те трябва да бъдат осъществявани.

Надявам се че се изяснихме и няма какво повече да коментирам
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Искам да попитам-
    Защо изкупната цена на меда в България е толкова ниска при положение, че мед няма? Защо в съседните на нас страни меда се изкупува в пъти по- скъпо отколкото при нас? Има ли пчеларска организация да не я е страх да обяви фирмите, които изкупуват мед и цените, които предлагат? ИМА ЛИ КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ФИРМИ И ПЧ.ОРГАНИЗАЦИИ ЗА НАЧИНА И ЦЕНИТЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ В БГ?

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от cecko96_1 Виж публикацията
    Искам да попитам-
    Защо изкупната цена на меда в България е толкова ниска при положение, че мед няма? Защо в съседните на нас страни меда се изкупува в пъти по- скъпо отколкото при нас? Има ли пчеларска организация да не я е страх да обяви фирмите, които изкупуват мед и цените, които предлагат? ИМА ЛИ КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ФИРМИ И ПЧ.ОРГАНИЗАЦИИ ЗА НАЧИНА И ЦЕНИТЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ В БГ?
    Част от отговора е тук - http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=105&page=56 . #552

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Нека някоя пчеларска организация да излезе и да разкрие картите да убяват фирмите изкупните цени на който купуват по медите.ИМАЛИ КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ФИРМИТЕ?НЕ Е ВЪЗМОЖНО ВСИЧКИ ФИРМИ ДА ПРЕДЛАГАТ ЕДНА И СЪЩА ЦЕНА.

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Нека някоя пчеларска организация да излезе и да разкрие картите да убяват фирмите изкупните цени на който купуват по медите.ИМАЛИ КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ФИРМИТЕ?НЕ Е ВЪЗМОЖНО ВСИЧКИ ФИРМИ ДА ПРЕДЛАГАТ ЕДНА И СЪЩА ЦЕНА.
    1.У нас няма пчеларска организация, която на национално ниво реално да защитава интересите на пчеларите. Ръководствата им често говорят на тази тема, но реални действия не ми е известно да са предприели.
    2.Някои от членовете на ръководствтата (на управителните съвети) на така наречените национални пчеларски организации са в комбина с търговците и преработвателите на мед.
    3.Търговците и преработвателите на мед си имат своя национална организация, където явно си договарят условията на изкупуване на мед. Досега не ми е известно някой да е повдигал пред държавните органи въпроса за картелно споразумение между търговците и првеработвателите на мед, а би трябвало това да се направи.
    4.Показателен е опита на германските земеделски производители. Техните браншови организации имат стройна система за ежегодно договаряне на минималната изкупна цена за своя конретен продукт. Нилой от членовете на организацията няма право да продава съответние продукт на цена по-ниска от определената за цялата организация.
    5.Пчеларите са считани за най-интелигентните сред земеделските производители. Въпреки това, не знам защо, но пчеларите упорито не желаят да разберат и да се възползват от възможностите, които ни дава европейското законодателсто сами да реализираме пчелните си продукти (вж. Регламент 852). Необходимо е само да се спазва опредлен несложен набор от предварително определени хигиенни изисквания (добри хигиенни практики) и пазарът на пчелни продукти е отворен за всеки пчелар както у нас, така и в целия Европейски съююз. При това продажбите могат да се извършват както директно на крайни потребители, така и чрез търговската мрежа. И това става без никакви ограничения! От пчеларите се изисква само инициативност, предприемчивост и честност към потребителите и приходите от пчеларството ще са достойни за вложения труд. При това положение пчеларите стават напълно независими от търговците и преработвателите на мед. Какво повече. Вариант на "добри хигиенни практики" вече има. Остава само пчеларите да се събудят и да видят отворените врати пред които стоят със затворени по свое желание очи.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Възможно е, защото те се гледат една друга. Как на пазара всички домати са с почти еднаква цена? Просто това е БАЛАНС НА ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ.

Картелно споразумение е лесно да се договори, но е трудно да се спазва. Самите договарящи се страни не си вярват една на друга. Уж започват да работят с договорената цена, но ако се появи съмнение, че някой от групата мами, спогодбата веднага се проваля. И както се случва и при пчеларите - един предател да се намери, и той обърква работата на всички. Та аз не мисля, че има картелно споразумение. Цената е ниска именно защото има пчелари, които са склонни да си продават меда евтино. Друго е ако бяхме единни и се бяхме договорили под дадена цена да не продаваме. Но тъй като това също е невъзможно, остава последния и най-вероятен вариант - цената се определя от ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    пропуснал е колегата да каже, че тези цени са за 750гр разфасовка

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хубаво е човек да си свери часовника. Имам около 30 тенекии дефицитен акациев мед и досега ги продавах на дребно по 8 лв. килото, но явно трябва да си вдигна цената на 10 лв.

Страница 44 от 127 ПърваПърва ... 3442434445465494 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •