Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Това включва и неоникотиноидите и всеки един друг пестицид. Разбира се, "безопасен" е условно понятие, както вече изясних.




А какво ще кажеш за хибридните сортове, които в момента се използват - те също отговарят на това условие.

Проблема не е в ГМО технологията- тя е безопасна. Проблемът е в самата система на земеделието. Не обвинявайте играчите, а играта.



Интересно как досега никой не се е сетил за бананите, които ядем от две десетилетия насам. Или само хлебните култури са обект на спор?
Какво Ви дава право да твърдите, че ГМО технологията е безопасна. ГМО храните са все едно извънземни храни - такива при естествени условиа на Земята е невъзможно да се създадат. Вие бихте ли яли такава храна, ако ви я предложат. Аз със сигурност ще откажа. Когато има неизвестни последици от приемането на неизвестана храна се прилага "принципът за предпазливост". Правят се многостранни и задълбочени изследвания, след това се правят дългогодишни опити с животни и чак тогава се пристъпва с опити върху хора -доброволци. Такъв е пътят при разработване на ново лекарство. Процесът трае 8 - 10 години, преди разработеното лекарство да се утвърди за приложение при хора. Как се постъпи с ГМО? Те се обявиха от разработчиците им за "идентични" с обикновените храни и се освободиха от истинските изпитвания, съгласно цитирания принцип за предпазливост. Към ГМО продуктите се приложи принципът "за оценка на риска", което е прeстъпно пренебрежение на рисковете и опасностите за животните, за човека и за природата, особено в дългосрочен план. Освен това на държавните органи по безопасност на храните (имам предвид в САЩ) са предсставени протоколи от изпитване на самите разработчици на ГМО, а не от независими лаборатории. Ето след такива манипулации, в САЩ се разрешава употребата на ГМО за храна от хората без истински изследвания.
Един пример от дейността на Монсанто: Ръководителката на екип, разработил ГМО царевица внася докменти за утвърждаване в тяхната Агенциа по храните и лекарствата. След това тази жена постъпва на работа в същата агенция и на нея се възлага утвърждаването на новата ГМО царевица. Как мислите - дали е утвърдена за разпространение тази ГМО царевица. Ето така се работи със замах. Негативните оценки на ГМО, сигналите на честни учени за рисковете и опасностите от ГМО се заглушават, а авторите им се преследват и дискредитират. За масовия консуматор в медиите се публикуват манипулирани, дезинформационни и удобни материали - наливат лимонада в ушите на слушателите, за да им е хубаво.