Не знам. Възможно е да не е вярна. Но това е единствената таблица във форумите.
Навсякъде се повтаря ХМФ, ХМФ, без да се пише нещо конкретно.
Все пак за протичането на химична реакция е необходимо време.
Дори и да не е вярна, не мисля, че процеса на загряване за кратко време е по-страшен от дявола.
Ако разглеждаме меда просто като гъст разтвор на захари, изобщо не е страшен. Но нали уж се надяваме, че, освен като енергийна храна, има и други полезни свойства. Те следва да се дължат на биологично активни съставки. Такива съставки над температура 40 - 45 градуса следва бързо да се инактивират, поне повечето от тях. Времето на задържане при високата температура следва да е решаващо. На яйцата им стигат няколко минути, за да се превърнат от зародиш на живот в прост фураж за всеядни хищници като хората. За меда не знам, но имам подозрение, че дори минута при над 50 градуса ще го превърне в домашно сладко със слаб аромат на нещо си.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Аха, не вдянах - целта е отговор на въпроса прегрят мед дали е вреден за пчелите? Матеев писа, че пчелите били многократно по-чувствителни към ХМФ, отколкото хората и че дори безопасните за хора нива на ХМФ са токсични за пчели. Дали е прав или не - трябва да се прочетат източниците, които е посочил, но не ми се търси къде беше из темите. Такива проучвания се правят с продължителна експериментална работа, струваща много пари.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))