В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Това, пък че цените на отводките "скачат" къде го видя?!? - я погледни прикаченият файл, а също и линка с цените от същият период!
Limiti-2013.xls
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1388
И, какво излиза - цената на меда е на същите нива, цените на дребно са стабилни(и със сигурност по-високи от през 2013), а цената на отводките е с 30лв. ПО-НИСКА!!! а, някой ореваха света, че цените били повишени....
Всичко има начало и край и на тази игра ще и дойде края. Лошото е че после няма да можем дори да се поздравим когато се разминаваме ... мисля че ме разбра какво имах предвид, а ти както си искаш го извъртай. Лек и успешен ден спирам да коментирам, виж статията за Нова Зеландия това е най правилното за земеделието въобще в ЕС и рано или късно това ще стане
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Хайде да видим дали някой ще купи отводка на 135-140лв пък било и по програма и майката ако ще не мерцедес ами самолет да бъде.В търговията участват двама души единият дава стока другият дава пари.И ако този който дава парите парите има малко ум ще си ги задържи за по добри времена.Също право е на този който има стоката да си я задържи и да и търси по добри пазари- чужбина луната или безкрайната вселена.Само знам че парите могат да бъдат обърнати в друга стока по интересна на пазара могат да бъдат обърнати в образование и куп други неща.Ако не се намери средата просто едните ще имат стока която трябва да реализират понеже са направили разходи по нея а другите ще си държат парите и ще чакат възможности.Все пак за едни мижави пари няма да ставам заложник на ДФЗ
Голям пророк се извъди, но всичките ти разсъждения са все надничане в чуждо канче.
То и за деминимиса всички пророкуваха, че никой няма да събере документите, пък после се оказа, че това съвсем не е така.
Ако си толкова велик, аз ще ти дам еди приятелски съвет:
Започни да правиш отводки по 60 лева и убий пазара. Ще имаш огромен пазарен дял и ще станеш милионер. Обещавам ти, че и аз ще купувам от тебе. Ако обаче това не можеш да го направиш, просто замълчи, защото ставаш не само смешен, но и нагъл. Въобразяваш си, че някой с нещо ти е длъжен, но няма такива глупаци. Съжалявам за тежките думи, но това наистина си го мисля.
Всеки сам си решава на каква цена ще се опитва да си продава продукцията като производител, а клиентите сами пък си решават дали да я купуват тази продукция. Точка по въпроса. И не му е работата ни на единия, ни на другия да гледа в чуждото канче, особенно когато хал хабер си няма за чуждите разходи и чуждата себестойност.
И престани да сравняваш цени от ЧЕРНИЯ пазар с тези от ОФИЦИАЛНИЯ.
Тежки думи и не заслужени смятам.Скоро ще имаме възможността да видим какво би се случило.По съм склонен да се съглася с мнението ви ,че е възможно цената да се намали ако клиента си донесе собствено сандъче или други подобни договорки.Ясно е ,че всичко струва пари но и на този който купува сметките трябва да излязат.КОлкото до черният пазар и аз се боря с него - колко хора продават мед на масички и в буркани от краставички
Знаеш ли - аз цял живот съм обиден на пазарната икономика. В няколко различни бранша аз не съм доволен както от покупните цени на суровините, така и от продажните цени на моята продукция. Доставчиците ми натискат цените нагоре, а клиентите натискат техните си цени надолу. По средата остава един тесен процеп, в който цял живот съм се чудил как да се вместя.
Така че всичко, което се случва в пчеларския бранш, за мене не е ново. Падането на изкупната цена на меда и вдигането на цените на пчеларското оборудване всъщност означава, че този процеп в пчеларския бизнес се стеснява. Позната ситуация, така че не я възприемам кой-знае колко трагично. След стесняване на процепа обикновенно има разширяване, което означава, че с едно временно стягане на коланите може да се преживее тежкия период.
Лошото е когато този процеп се затвори напълно. Тогава имаме нулеви години. Още по-лошо е когато разходите надвишат приходите - тогава се работи на ЧИСТА ЗАГУБА. И ако приемем, че нулеви години бихме могли да издържим известно време, кажи ми ти колко би издържал, ако работиш на загуба, и виждаш как се топи това, което с много труд си го спечелил през добрите години?
Та именно в една такава отчаяна обстановка, в която бизнеса ти работи на загуба, единствения вариант е да оферираш такава продажна цена, каквато те устройва. И ако някой купи - купи, ако не - здраве да е (има си алтернативи). В никакъв случай обаче не трябва да се продава на загуба, защото това е пътя към просешката тояга.
Та това според мене в момента е ситуацията при лицензираните майкопроизводители - или ще продават на цена, която ги устройва, или въобще няма да продават. При мене е същото - казвам си цената и ако няма пазар - няма, но в никаъв случай повече НЯМА ДА ПРОДАВАМ НА ЗАГУБА. По скоро бих разформировал отводките и бих ги продавал пита по пита или пък ще ги оставя да станат семейства, или пък ще взема да ги тормозя за получаване на прашец, пчелно млечице или пчелна отрова, но В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА ПРОДАВАМ НА ЗАГУБА. Предполагам това можеш да го разбереш, защото предполагам и ти мислиш същото.
Колкото за продаването под себестойност - това се нарича РАЗПРОДАЖБА и се прилага тогава, когато човек реши да напуска някакъв бизнес. Да, тогава всичко може да се продава на половин цена, но предполагам сам разбираш, че мотивите са съвсем други, и че това няма нищо общо с пазарната цена. Да, ако реша да напускам пчеларския сектор, ще разформировам на 100% семействата си и ще удавя пазара, като ги разпродавам на половин цена, но пак казвам - това няма да е пазарна цена, въпреки че ще доведе до временно сътресение на пазара.
Всичко разбирам и е правилна позицията и на двете страни.И пак ще напомня по ми харесваше оня вариант в който ще е сандъчето на клиента.Аз например не съм знаел ,че давате сандъче с отводката.Или например кое е изгоден вариант за вас да се слага пита с мед или на нейно място пита с пило макар и не пълна от край до край.Защото меда би могъл да се изцентрофугира все пак и той струва пари.А купилият отводката може да си я храни с каквото намери за добре.Някакви такива отстъпки за да може да има продажби и покупки и за двете страни.Съжалявам ако мненията ми са засегнали някой майкопроизводител аз в никой случай не ги приемам за съперници а за хора с които трябва да вървим заедно.И не купуване и не продаването не са вариант.Макар и в по малък мащаб от вас и аз за сега не разчитам на пчеларството като основна дейност но това не може да продължи вечно.
Това със сандъчето на клиента, може и да се практикува широко на черният пазар(въпреки, че има и някой лицензирани производители, работещи по този начин), но то в известна степен противоречи на добрите пчеларски практики в майкопроизодстовто и производството на отводки. Аз лично не бих взел в никакъв случай сандъчета на клиента на моите си пчелини да му ги пълня с отводки, а още по-абсурдно е ако са и използвани. Има си много практични 4-5 пластни картонени кутии за отводки.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))