За какво да се намали цената?На тая обявена цена излизат без пари.За какво трябва да се разваля тая хубава схема
За какво да се намали цената?На тая обявена цена излизат без пари.За какво трябва да се разваля тая хубава схема
http://www.hadjiconevaood.com/page-8.php сметни субсидията върху тази цена
Субсидия е друго понятие и такава в пчеларството няма.
Пределните цени за кошери много се доближават да пазарните. Дори и примера който си пуснал погледнах на бързо и видях че ЛР-ра струва 104,50 лв. без ддс. За съжаление това е цена без рамки и хранилка, а изискването от ДФЗ е за закупуване и на тях включвайки се в пределната цена. Тоест сметката се натоварва с още 30 Х 0,50 + 3 около 18,00 лева и вече цената надхвърля пределната, а ти искаш да се намали,защото видиш ли пазарната била по-ниска.
Да ти кажа и за отводките. Преди нямаше условие като се закупят кошерите да бъдат заселени и някои колеги си ги купуваха държаха ги на склад 3г и ги продаваха след това за нови. За това сега има изискване да са заселени. Легално те могат да бъдат заселени или със собствени отводки или със закупени такива, но е абсолютно недопустимо държавата да подпомага бенифициент, за извършване на закононарушение, а закупуването на отводки от не лицензиран производител е такова. Все още държавата не налага никакъв контрол върху продажбата на майки и отводки. Радвайте се на ситуацията и я използвайте, но не изнаглявайте.
Сега да го сметна.
104,50 кошер + 18 лв рамки и хранилка е 122,50 лв. Пределна цена по спомен 110 лв. помощ по спомен 60 процента което е 66 лева. За теб да доплатиш ти остава 56 лева. ОБАЧЕ трябва и да вземеш от "евтинките" и "хубави" отводчици. По спомен пределна цена пак 110 лв. и подпомагане 70% което 33 доплащане от твоя страна. Кошера с отводчицата ти излезе 143 лева. Като сложим осигуровките за три години, пререгистрациите, разходите за подаване на документи и т.н. кошерчето чукна 200 кинта. Е всеки да си прави сметката.
Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 17.08.2016 в 13:47.
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
Ами да ти кажа по отношение на отводките с който съм разговарял за закупени отводки от "ЛИЦЕНЗИРАН" производител или ги е закупил с екстри, или ги е получил края на юли началото на август с три рамки с една шепа пчели вътре и напролет реват че са измрели, щото не могат да ги стабилизират до зимата. Отводка трябва да е поне на 4 рамки и да се продава най късно до 15 - 20 юли за да има възможност да се стабилизира и да оцелее през зимата.
Не всички лицензирани производители са такива - има и добри, които продават качествени отводки и майки. Има ги дори и в другата асоциация (НРАП). За съжаление обаче Българският пчелар прекалено много се е напатил от фалшиви отводки и майки от НРАП, като например тези, произведени от Борис Велев от Благоевград или от Калоян Кисов от Пловдив. И двамата са мошеници от класа и аз се чудя, че продължават да получават лиценз всяка една поредна година ....... Невероятно, но факт.
Имам още едно потвърждение на думите на Краско. Знаете ли за какво питат повечето клиенти, когато ми звъннат по телефона? Първите им думи са "имате ли ОПЛОДЕНИ майки?". И след като им кажа, че наистина са оплодени (това според мене се разбира от самосебе си), втория им въпрос е "Ама наистина ли са оплодени?".
Няма лъжа, няма измама - може би около 50% от клиентите си интересуват дали майките ми са оплодени, и чак на 5-тия или 6-тия въпрос се сещат да попитат каква е цената. Някои дори и не питат за цената. Хората просто искат ОПЛОДЕНИ МАЙКИ ........
Кой докара нещата да стигнат до тука през последните 10-15 години? Кой създаде тази психоза сред Българските пчелари? Надявам се, че му знаете името ......
Чудно ми е как за всичко все ме одобряват само за кошери не.Според мен там има някаква схема да ти излизат за без пари.
Това е така, защото интересът на пчеларите към кошерите е по-голям, отколкото към отводките. А бюджетите са приблизително еднакви (по около милион). Доколкото си спомням, на последната среща по НПП 2017-2019 ни предоставиха статистики на пчеларския интерес (и май я публикувах във форума), и за кошери той беше около 530%, за отводки около 350%, а за майки - само около 150%. Дано не ви излъжа с цифрите, но това ми е останало в главата. Тогава обаче си спомням, че ме шокира огромния дисбаланс между търсене и предлагане на държавни (европейски) пари.
Вас майтап ви се струва, но по пчеларската програма по мерките за кошери и отводки се подават от 3 до 5 пъти повече заявления, отколкото е бюджета. Тоест пчеларите си счупват краката да искат пари. Бюджета от 4.6 милиона трябва да се вдигне поне до 15-20 милиона, щото да се задоволят мераците на всички кандидати. Евросъюза обаче е лимитирал сумата, и това не е само за България, а и за всички останали европейски държави. И освен нас плачат и всички останали държави, но явно пчеларския сектор е недолюбван в цяла Европа.
За мен лично, не е логично да се подпомагат отводките и майките, защо? Защото това е работата която върши пчеларят, отглеждането на пчели. Все едно държавата да ме подпомогне в плащането на заплатата на мойте работници. Не че ще ми лошо държавата да заплати 70-80% от заплатата им. Та за мен, по важно е помощта да е насочена към закупуването на неща, несвързани със самото отглеждане на пчелите. Кошери, лекарства, ремаркета и други необходими машини и съоръжения за по-добри условия за работата на пчеларя. Пчеларят трябва да се стреми да се усъвършенства в отглеждането на пчелите а не да става по добър дърводелец.
За отводките мога да се съглася до някъде, но за майките не съм съгласен. Не е работа на обикновения пчелар да се опитва да прави селекция, няма и възможност за това. Не е работа и на профисионалния пчелар да прави селекция. Това си е работа на развъдните асоциации и понеже в БГ те са мнооооооооооого далеч от нужното ниво, ние не оценяваме необходимостта от тяхното съществуване. ДА не забравяме, добрите добиви и намаляване на вложеното количество труд зависят много от майката.
Искам да кажа, че майки е редно да се купуват и няма лошо това да подпомагана дейност. Темата за качеството е друга.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))