Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 412 от 413 ПърваПърва ... 312362402410411412413 ПоследнаПоследна
Резултати от 4,111 до 4,120 от общо 4125
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Най-южната част на Дунава -акацията цъфна масово.

Пак сме в джаза.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Калоянски, що не извадиш 2 пити със запечатано пило от силния и да подсилиш двата слаби, хем така ще олабиш силния да не се изрои.... може пък и да тръгнат слабите напред.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Калоянски, що не извадиш 2 пити със запечатано пило от силния и да подсилиш двата слаби, хем така ще олабиш силния да не се изрои.... може пък и да тръгнат слабите напред.
    Не искам да отслабвам силния, може след това от него да направя отводка, или да го разделя. Не искам да вадя питите с пило и да ги слагам на другите, тъй като са прекалено слаби и им нямам доверие, така да го кажа .

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията

Пак сме в джаза.
    Прогнозата за времето не оптимистична, еле спомняйки си миналата година.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Не искам да отслабвам силния, може след това от него да направя отводка, или да го разделя. Не искам да вадя питите с пило и да ги слагам на другите, тъй като са прекалено слаби и им нямам доверие, така да го кажа .
    Кога "след това..."? Сега е подходящия момент. Още повече, че не можеш често да се занимаваш с кошерите (поне така съм разбрал). Още отпреди месец говориш, че кошера е много силен, значи със сигурност има 6-8 рамки с пило. Не си мисли, че вземайки му две пити запечатано пило ще го направиш слаб... С редки посещения, този силен кошер със сигурност ще го изпуснеш да се рои. Колегата правилно те съветва, ама ще го разбереш впоследствие...

Извинявай, ако "тона" ми ти се стори назидателен, но се дразня когато понякога (абе доста често) отхвърляш с лека ръка добронамерен (и правилен) съвет от колега, без да имаш каквато и да е причина ( а и полза) да го правиш...

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията

Пак сме в джаза.
    Много рано...ние в центъра и за 10 ще ни е рано...
    Тежко се говори с глухи!
    Трудно се показва истината на слепи! Ужасно се спори с идиоти!

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Няма проблем. Няма ли да му попреча с това да му взема от пилото сега когато е баш акациевата паша, да го безпокоя ? Има и нещо друго, имаше 4 пити запечатано и малко открито, по интересното е че бяха вкарали много нектар и нямаше място. Затова поразместих питите и сложих и магазина. Но може и да не е било правилно това.

Сега гледам че и другите кошери се пораздвижиха, значи ще стане работата с тях. И какво да ида да взема по една рамка пило и сложа на другите сега ? А на тяхно място основа ли да сложа или готова пита ?

Не знам дали ще роят, имат много малко търтеево пило, почти никак и гледам вчера и днес тероризират и малкото търтеи и са ги избутали от кошера.

Относно прогнозата аз следя един точен сайт, дават го чат пат да прегърми и леко да повали тука за Плевенско говоря, обаче без да има бури и силен вятър. А темературата ще падне чак в събота - неделя на 16-17 градуса. И както казах не дават съществени валежи ..

Но да видим де, то не се знае .. кой какво ще познае.

Освен това тук при нас днес цъфна шипката масово с много хубави цветове и дивия дрян. Някак си всичко избухна пак накуп. Акацията вече си отдава, този силния кошер работи без да спира, дори и като стане по топло, тук вчера беше 28-29 градуса. Днес е подобно но има и по някой облак. Абе идеално време баш за акацията ..

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Няма проблем. Няма ли да му попреча с това да му взема от пилото сега когато е баш акациевата паша, да го безпокоя ? Има и нещо друго, имаше 4 пити запечатано и малко открито, по интересното е че бяха вкарали много нектар и нямаше място. Затова поразместих питите и сложих и магазина. Но може и да не е било правилно това.

Сега гледам че и другите кошери се пораздвижиха, значи ще стане работата с тях. И какво да ида да взема по една рамка пило и сложа на другите сега ? А на тяхно място основа ли да сложа или готова пита ?

Не знам дали ще роят, имат много малко търтеево пило, почти никак и гледам вчера и днес тероризират и малкото търтеи и са ги избутали от кошера.

Относно прогнозата аз следя един точен сайт, дават го чат пат да прегърми и леко да повали тука за Плевенско говоря, обаче без да има бури и силен вятър. А темературата ще падне чак в събота - неделя на 16-17 градуса. И както казах не дават съществени валежи ..

Но да видим де, то не се знае .. кой какво ще познае.

Освен това тук при нас днес цъфна шипката масово с много хубави цветове и дивия дрян. Някак си всичко избухна пак накуп. Акацията вече си отдава, този силния кошер работи без да спира, дори и като стане по топло, тук вчера беше 28-29 градуса. Днес е подобно но има и по някой облак. Абе идеално време баш за акацията ..
    Както описваш нещата, кошера е задръстен. Трябвало е да се реагира по-рано. При това положение, ако изтеглиш от пилото и сложиш основи, ще ги изградят и напълнят с нектар, преди майката да ги осемени. Аз бих отложил операцията, за след акацията.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Аз винаги закъснявам, е тва не мога да разбера, обаче наистина така става .. Всеки път едно и също .. Докато се усетя и вече не знам какво да правя .. Има нещо което пропускам сериозно и то се случва точно април месец .. Както са мега слаби, за няма и няколко седмици става мармалад. Може и преди април да се случва, но не го виждам ..

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    За съжаление, така както го гледам времето, а и по променящите се прогнози, отива към трайно разваляне, затова че оптимизма ми намалява от днес чувствително .. Дори и ветровете са по-силни, да не говорим че някъде покрай нас предбалкана и градушка е паднала днес.

За съжаление и акация сигурно няма да има. То бяха тук 2-3 дни, най-много утре и вдругиден евентуално, но аз още тази вече усещам доста чувствително застудяване .. на фона на топлите дни които бяха.

Страница 412 от 413 ПърваПърва ... 312362402410411412413 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 26 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 26 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •