Най-южната част на Дунава -акацията цъфна масово.
Пак сме в джаза.
Най-южната част на Дунава -акацията цъфна масово.
Пак сме в джаза.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Моето село дето са ми кошерите по закон божи акацията тръгва седмица до десет дена по-късно от най южната точка на Дунава за дето докладвам а е на 25 км права линия. И сега тепърва ще цъфти, а дървото у града дето първо го видях още срещу 1-ви май сега вече премина.
И ся сюрприз - магазини сложих преди две седмици с цел леко да ги охладя че ми се вижда малце множко прашеца и търтей пилото по плодниците, миналата седмица студ и гадост и оппаа - в неделя вече има по 5-6 магазинни пити от 1/3 до 1/2 пълнички.
Е може и да ме овикате, ама сложих втори магазин (:
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Аз си направих една дълга почивка от 1 до 11.05 и направо не ми се прибираше към Софето...То не беше пчеларство, градинарство, озеленяване, ядене и пиене, по едно време и жената замина за чужбина, а бе с една дума: рахат
Почнах ударно още от сутринта на 01.05. с установяването на един самозаселил се дебел рояк под купчина керемиди и последващото му прибиране. Ироничното беше че на два метра пред мястото, което си бяха избрали за дом, имах поставен капан, явно не съм нацелил ваксата...както и да е, успешно го прибрах. След 2 дни го отворих за да погледна дали си имат майка. Оказа се доста тлъстичка и цялата черна без нито един жълт тергит. Карпатка? Най-слабото ми семейство, за което писах по-рано и което по Великден получи една единствена рамка пълна на 80-90% със запечатано пило барабар с пчелите по нея, показваше завиден напредък. Явно съвсем малко помощ му е трябвало. Три семейства имах с поставен по един магазин още от великденските празници, които кротко си работеха в магазините, другите се развиват все още. На 06.05 разметах капаните и ми направи впечатление, че акацията около Г.Дъбник е нацъфтяла яко, докато в Долни Дъбник едвам отваряше и то тук-там. Абе към седмица разлика, а като разстояние едва ли са повече от 10 километра. Както и да е, на 09.05. видимо започна приноса, явно бяха надушили нещо кучетата и въпреки сериозното охлаждане което настъпи на 10-ти, от сутрин до вечер въпросните 3 семейства бачкаха усилено. Разбира се, веднага получиха по 1 допълнителен магазин с напълно изградени рамнки. На средните по сила също сложих по магазин над главите с по някоя и друга рамка, щото нищо не се знае. Даже и рояка получи магазин с 6 празни пити, другия път като отида ако не са ги напълнили ще се караме
![]()
ПРи мен пък се получи забавяне, явно заради студеното време и все още не съм слагал втори магазин. Предпочитам да се напълни магазина както трябва, преди да слагам друг. Макар че моето не е меродавно, отбелязано на единствен кошер.
Е да де, но ако го напълнят и не си там да сложиш друг, губиш медец. От най-ценният.
Така е, но сега за първи път имам възможност да съм на място (което е малко иронично) и наблюдявам през 2-3 дни . Затова и не съм сложил още втори магазин. А и времето може да се каже че е хладно, аз дори не си спомням да съм засичал такова за акация. Хем няма бури, хем няма тежки дъждове, хем обаче е и студено. Най-вероятно може да стане някаква много дълга паша, непривична за акацията, но не съм сигурен.
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))