Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 38 от 121 ПърваПърва ... 2836373839404888 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 371 до 380 от общо 1210
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Немският "Апиинверт" не кристализира при никакви обстоятелства!
    Working....

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Искам да възстановя дискусиите в тази тема, защото се появи един много странен проблем с инвертирането на захарния сироп. Става въпрос за кристализирането на сиропа. При определени неизвестни засега обстоятелства започва да кристализира на много дребни кристали. Получава се консистенция на рядък млечнобял крем.

Различни мои колеги по различно време се оплакваха, че при тях се е получило нещо подобно. При мене го нямаше този ефект и предположението беше, че не са спазили технологията на инвертиране. Впоследствие обаче през пролетта ефекта започна да се проявява и при мене. При това не навсякъде, а само в отделни бидони. Инвертазата е същата, рецептата е същата, изработката е същата, въобще всичко е същото, но в някои бидони кристализира, а в други - не. Нещо повече. Сега като започнаха пролетните прегледи установих, че при някои семейства захарния мед от есента е кристализирал, а при други - не. Същото е и с хранилките по кошерите - на два съседни кошера, в които е налята една и съща партида сироп, в единия е кристализирал, а в другия - не. Иначе във фризера ми още стои едно шише със сироп от септември миналата година, който си е в перфектно некристализирало състояние.

Определено има някакъв външен фактор, който все още не го знаем. Нещо извън технологията. Нещо по съдовете или във въздуха - знам ли. Замърсяване по хранилките или микроб във въздуха - кой да ти каже.

Та търси се химик или биолог, който да даде компетентно мнение какво по дяволите се случва с инвертирания сироп. Защо понякога седи без да кристализира месеци наред, а в други случаи кристализира само за 1-2 седмици?
    Същия проблем при разпечатване на питите за стимулиращо. Кристализира бързо и го изхвърлят през прелката и не могат да се осеменят защото остава по малко в килийките отдолу . Дори напръскването на питата с вода не върши работа. Повече няма да ползвам

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    За сироп инвертиран с българска инвертаза ли пишете?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    За сироп инвертиран с българска инвертаза ли пишете?
    да ползвах такъв

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Защо изобщо сте решили, че трябва да бухате инвертиран сироп който да остава чак до напролет. Аз давам само по 3 литра на есен за допълване на запасите, който се консумира някъде до края на декември, после си минават на мед. Освен това преди време когато коментирахме темата, изразих мнение, че е добре сиропа да е само частично инвертиран за да може пчелите да си го до-направят сами на мед според спецификата на всяко едно семейство.
    Тогава обаче Матеев наливаше огромни количества инвертирани на 98%.
    Апиинверта е инвертиран на 70%, но за съжаление бие в кръста, той не кристализира, но потфейла ми кристализира.
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Защо изобщо сте решили, че трябва да бухате инвертиран сироп който да остава чак до напролет. Аз давам само по 3 литра на есен за допълване на запасите, който се консумира някъде до края на декември, после си минават на мед. Освен това преди време когато коментирахме темата, изразих мнение, че е добре сиропа да е само частично инвертиран за да може пчелите да си го до-направят сами на мед според спецификата на всяко едно семейство.
    Апиинверта е инвертиран на 70%, но за съжаление бие в кръста, той не кристализира, но потфейла ми кристализира.
    Вероятно моя грешка. Бях извъртял на 80 % плодниците и наблъсках само инвентиран

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem Виж публикацията
    Тествал ли си го, или предполагаш?
    Бутилките с образци от различните ми варки също не кристализират, но там на пчелина в хранилките и по питите същия този сироп в 20-30% от случаите се изхитрява да кристализира. Та би ли ми обяснил колко широкомащабен е твоя експеримент? Защото при мене мащаба вече достига и надхвърля 50 тона ......, а проблемите започнаха чак на 6-тия месец.....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Не е проблемът в това че кристализира или не, а в това че кристализира САМО ПОНЯКОГА, и ние не знаем кой допълнителен фактор не сме отчели.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от vanHanegem Виж публикацията
    И аз съм го ползвал Апинверта, никога не ми е кристализирал, а и до сега не съм чул и една дума за негова кристализация от когото и да е, тъй че можем да приемем, че наистина не кристализира при никакви обсоятелства, а може да има и някаква тайна съставка?!?
    Истинският Калоян Кисьов на една лекция за продуктите на ЗюдЦукер обясняваше, че производствените им линии били недостъпни за външни лица(фирмена конфеденциалност)...
    И, да не забравяме:

http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=191&page=29

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Бутилките с образци от различните ми варки също не кристализират, но там на пчелина в хранилките и по питите същия този сироп в 20-30% от случаите се изхитрява да кристализира. Та би ли ми обяснил колко широкомащабен е твоя експеримент? Защото при мене мащаба вече достига и надхвърля 50 тона ......, а проблемите започнаха чак на 6-тия месец.....
    Ооо, твоите мащаби не мога да ги достигна! И не защото не мога, а защото няма смисъл. Може би с около 500 кг.(преди около 10-тина години) разбрах кога, как и защо да го давам на пчелите. Инвертирания сироп не е панацея за неудачното пчеларстване, но е необходимо средство на избор(според мен) за успешно такова при условие, че разбираш какво правиш.
    Working....

Страница 38 от 121 ПърваПърва ... 2836373839404888 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •