Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 351 от 677 ПърваПърва ... 251301341349350351352353361401451 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,501 до 3,510 от общо 6768
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Днес свърших добера работа, 30 отводки до сега, но днес кошерите ме матираха с пешката. Направих 15 отводки като остана да и придам маточнци и отварям предварително набелязани кошери в роево като маточниците трябваше да са на 10тина дена. Да ама 1ва пита няма маточници, 2ра пак и на 3та няма, на 4та гледам майката ги прегризва и на следващите пити успях да взема само 4 хубави маточника. Отварям другия кошер и картинката се повтаря и добре че на 3тия всички маточника си бяха на линия та имаше за всички отводки. Не съм ги пипал, само ги отворих видях че са в роево преди седмица и ги затворих, акацията премина всеки ден вали и не виждам защо са прекратили роенето.
    Като цяло ме изненадаха от малката бройка изпаднали в роево, но са много зле с храната в кошерите, не знам кога тръгва ливадата да си съберат за тях поне.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Ник,сга е моментът да сформираш 2-3 бащини семейства със СР, а нежеланите търтеи на кокошките........
    То стана това без да го искакам на 2 кошера са се излюпили търтейте.
    Да ви кажа на Дони майките още са на ниво а са вече старички, само тях не съм ги подменил, но те не се предават.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Моите кошери на които удариха летящите пчели още април нямат роево въпреки че видимо се възтановиха. Това поставя нови въпросителни около борбата с роенето и планувам нови експерименти другата пролет.
    Мисля че Ангел беше писал че кошера изпада в роево 20 дена преди да заложи маточниците. И ако е така има логика като загубиш пчелата изпаднала в роево да прекрати всичко още в зародиш.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Моите кошери на които удариха летящите пчели още април нямат роево въпреки че видимо се възтановиха. Това поставя нови въпросителни около борбата с роенето и планувам нови експерименти другата пролет.
    Май ще откриваш топлата вода.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Днес навестих кошерите. За десетина дни са направили две-три крачки напред с меда, като по-силните имат по 5-6 почти пълни пити. Акацията сега навлиза в пика при мен, като се надявам в близките дни да се задържи хубаво време. При прегледите намерих два от силните с 7-8 захранени, но незапечатани маточника. Другата седмица ще им хвърля по едно око. Към момента съм умерен оптимист, но изглежда че ще се дръпне по някоя рамка акациика.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Май ще откриваш топлата вода.
    Не четете подробно и внимателно. Отравянето беше далеч преди първото възникване на роево настроение на който и да е кошер в пчелина. Отравянето се е случило 10-12.04 а първите яйца в чашки видях точно месец по-късно. За този месец тровнатите кошери се възстановиха защото имаха много запечатано пило и в момента са на равно с другите но не искат да се роят. Ако роенето се предизвиква от излишно лоличество кърмачки както твърдят много автори то най-добре е да отнемаме зап. пило за да не влизат в роево а ако са влезли е редно да отнемем летящите пчели за да имитираме изрояване. Аз обаче ви споделям че ми отнеха летящите по време когато по принцип трябваше да почна да отнемам зап. пило и ефекта е доста добър. Ще ги наблюдавам до края на роевия период, а другата пролет ще направя контролиран експеримент с ранно отнемане на летящата пчела. Предполагам, че добрия резилтат идва от това, че липсата на литящи е принудила голяма част от кърмачките да станат
    " летящи" и се породила пък липса на кърмачки, която пък се компенсирала със излюпване на зап. пило и сега баланса е възстановен и за това положението е спокойно.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от medzateb Виж публикацията
    да но така няма да знам къде е майката
    Че ти и сега не знаеш къде са майките и имат ли такива. Остави една рамка с младо пило в основния кошер, нали ти са били силни, летящата пчела ще си направи маточници и няма да се рой. В останалите където си разцепил семействата ги отваряш и виждаш каде има маточници и къде не. Кадето няма маточници и има прясно пило, значи вътре има майка.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Не четете подробно и внимателно. Отравянето беше далеч преди първото възникване на роево настроение на който и да е кошер в пчелина. Отравянето се е случило 10-12.04 а първите яйца в чашки видях точно месец по-късно. За този месец тровнатите кошери се възстановиха защото имаха много запечатано пило и в момента са на равно с другите но не искат да се роят. Ако роенето се предизвиква от излишно лоличество кърмачки както твърдят много автори то най-добре е да отнемаме зап. пило за да не влизат в роево а ако са влезли е редно да отнемем летящите пчели за да имитираме изрояване. Аз обаче ви споделям че ми отнеха летящите по време когато по принцип трябваше да почна да отнемам зап. пило и ефекта е доста добър. Ще ги наблюдавам до края на роевия период, а другата пролет ще направя контролиран експеримент с ранно отнемане на летящата пчела. Предполагам, че добрия резилтат идва от това, че липсата на литящи е принудила голяма част от кърмачките да станат
    " летящи" и се породила пък липса на кърмачки, която пък се компенсирала със излюпване на зап. пило и сега баланса е възстановен и за това положението е спокойно.
    Така де, така. Този номер го правят и новобранците, камо ли стари кучета. Действай, няма какво да експериментираш. Иначе някои много точно четем.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Е явно аз съм го пропуснал.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Ростю,от мен да знаеш всяко натравяне си има последствия и във времето.Това,че е било рано не трябва дате успокоява.Аз писах преди няколко дена за самосмени и видимо намаляване на пчелата без никакви знаци от какво се получи.Търсих проблема с кутията за обувки,но дали е така?

Страница 351 от 677 ПърваПърва ... 251301341349350351352353361401451 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •